Διαβήτης; Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα διαβήτη

 

Diabetes patient measuring glucose level blood test with glucometer.
Diabetes patient measuring glucose level blood test with glucometer.

Αν πάσχεις από διαβήτη, ήδη θα ξέρεις ότι η νόσος συνδέεται με αρκετές βλάβες και δυσλειτουργίες σε διάφορα όργανα του σώματος. Δες λοιπόν πώς θα προστατεύσεις τα ευάλωτα σημεία σου από τις μακροχρόνιες συνέπειές του.

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι επιπλοκές του διαβήτη επηρεάζουν την όραση (με βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού), τα νεφρά, (οδηγώντας στη διαβητική νεφροπάθεια), την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (με συνέπεια τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο). Επίσης ο σακχαρώδης διαβήτης έχει άμεσες επιπτώσεις στα κάτω άκρα (με προβλήματα κυκλοφορίας και εμφάνιση πληγών), καθώς και στους περιοδοντικούς ιστούς. Σήμερα ωστόσο, με τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτει η επιστήμη και τις γνώσεις γύρω από την αιτιοπαθογένεια της νόσου μπορείς να ζήσεις μια φυσιολογική ζωή, χωρίς νοσηλείες για τις οξείες επιπλοκές (υπογλυκαιμία,υπεργλυκαιμία, λοιμώξεις του αναπνευστικού) και το σπουδαιότερο, χωρίς χρόνιες επιπλοκές σε ζωτικά όργανα. Πώς θα τα αποφύγεις όλα αυτά; Διάβασε τι σε συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ο διαβήτης και τα μάτια σου

Μία από τις σοβαρές συνέπειες του διαβήτη είναι η λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η προσβολή του αμφιβληστροειδούς (του βυθού του ματιού πιο απλά), που οφείλεται στην αλλοίωση των αγγείων λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η συγκεκριμένη πάθηση αφορά όλους τους διαβητικούς ασθενείς, είτε είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι (τύπος 1) είτε μη ινσουλινοεξαρτώμενοι (τύπος 2). Ωστόσο, παρότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή, δυστυχώς δεν υπάρχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό όμως σημαίνει πως αν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μείνει χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία, οι συνέπειες για την όρασή σου μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση.

Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο: «Κάνοντας βυθοσκόπηση μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε να ελέγχεται η κατάσταση των αγγείων και του βυθού του ματιού σου», επισημαίνουν από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ): «Η βυθοσκόπηση (ή οφθαλμοσκόπηση) είναι η βασική εξέταση που επιβάλλεται να κάνει συχνά ο διαβητικός ασθενής. Αν υπάρχουν αλλοιώσεις, τότε καλό είναι οι επισκέψεις να γίνονται κάθε 3 με 4 μήνες, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθούν έγκαιρα οι βλάβες και να βρεθούν οι ενδείξεις για να προβεί στην εξέταση της φλουοραγγειογραφίας». Η εξέταση αυτή είναι το επόμενο βήμα ελέγχου που θα ζητήσει ο οφθαλμίατρος και αποτελεί σημαντικό όπλο για σαφέστερη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Από το διαβήτη στη νεφρική νόσο

Όπως τα μάτια έτσι και τα νεφρά έχουν μικρά αγγεία που μπορεί να επηρεαστούν από το διαβήτη αν δεν τον ρυθμίζεις καλά. Επιπλέον αν καπνίζεις, έχεις υπέρταση, καταναλώνεις πολύ αλάτι και πρωτεΐνες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που ξεκινούν από την ανίχνευση λευκώματος στα ούρα και μπορεί να φτάσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν, έως τη διαβητική νεφροπάθεια, από την οποία πάσχει περίπου το 30% των διαβητικών (τύπου 1 και 2).

Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο: Κάνοντας τακτικά τις εξετάσεις αίματος και ούρων που έχει συστήσει ο γιατρός και σχετίζονται με την κατάσταση των νεφρών σου, μπορείς να προλάβεις σοβαρές επιπλοκές. Επίσης για την αναχαίτιση της νεφρικής επιβάρυνσης και της διαβητικής νεφροπάθειας, ο κ. Χρήστος Ιατρού, διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας, συστήνει στους διαβητικούς να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους και την αρτηριακή τους πίεση, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να χάσουν τα περιττά τους κιλά και να κάνουν πρόσθετες εξετάσεις για τον εντοπισμό πρωτεΐνης (μικρολευκωματινουρία) στα ούρα και κρεατινίνης στο αίμα (κάθε εξάμηνο).

Σοβαρή απειλή και για την καρδιά

Οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν πολύ συχνότερα υπέρταση συγκριτικά με τους μη διαβητικούς και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζεις ότι η εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι τέσσερις φορές συχνότερη στα άτομα με διαβήτη (άντρες και γυναίκες). Και αυτό γιατί «ο συστηματικά αρρύθμιστος διαβήτης βλάπτει τα μικρά αγγεία της καρδιάς, τα οποία χάνουν την ελαστικότητά τους, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να εμποδίζεται και οι ιστοί να μην τρέφονται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά», τονίζει ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, πρόεδρος ΕΔΕ, παθολόγος-διαβητολόγος και συντονιστής δ/ντής Α’ Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου, στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά.

Πώς θα μειώσεις τον κίνδυνο: Κάνοντας όλες τις προβλεπόμενες καρδιολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού σου. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπέρηχος καρδιάς, ο καθημερινός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και ο έλεγχος των τιμών των λιπιδίων στο αίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *