Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ,θυελλώδεις άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ.

 

kakokairiakymata-thumb-large

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα.

 Οι θυελλώδεις βοριάδες και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας λόγω της έλευσης ψυχρών αερίων μαζώνθα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας, που θα «χτυπήσει» τη χώρα κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Την Τρίτη αναμένεται κακοκαιρία, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία, τη Βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της Ανατολικής ΣτερεάςΧιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και στη Δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι σταδιακά σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη βορειοδυτική χώρα πάντως τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις θυελλώδεις 8 μποφόρ. Γρήγορα θα ενισχυθούν και βαθμιαία θα στραφούν παντού σε βόρειους πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο τα 10 μποφόρ, προκαλώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από τα βόρεια, δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς στα βόρεια και τους 15-16 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 3 βαθμούς), 10 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 8 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 4 έως 8 βαθμούς), 14 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 11 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 18 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και μετά το απόγευμα, καθώς και τοπικές καταιγίδες, αναμένονται την Τρίτη στην ΑττικήΧιονοπτώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες στην Πάρνηθα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

anemoi

Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τρίτης 12 Μαρτίου 2019/ Πηγή: meteo.gr

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών και ενισχυμένο βαρδάρη αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες θα συνεχιστούν στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, καθώς επίσης και στο Αιγαίο, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου και εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

MaxWind 130319 1

Περιοχές όπου αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις πάνω από 8 μποφόρ, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019/ Πηγή: meteo.gr

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα τις βραδινές ώρες (ενδεικτικό υψόμετρο 1000 μέτρα).

άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 που από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Σε πτώση από τη νύχτα.

Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από το μεσημέρι και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τη νύχτα στα δυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι σε βορειοανατολικούς 6 με 8 και τη νύχτα στο Θρακικό έως 9 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερέα, δυτική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τη νύχτα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια 7 που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές. Μετά το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα είναι βαθμιαία κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και τη νύχτα στα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα νοτιά 7 άλλα μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια σταδιακά θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές από το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους ισχυρές.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που το βράδυ πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα δυτικά 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα βόρεια θα γίνουν βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *