Κολπική μαρμαρυγή: Μάθετε ποιές είναι οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που αυξάνουν τον κίνδυνο

 

κολπικη-μαρμαρυγη1

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, επηρεάζοντας περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. 

Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έχουν, μεταξύ άλλων, πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αιτία καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.

BANNER PALETTINO SALE

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Γεώργιο Γεωργιόπουλο του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s) και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσαν δεδομένα από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (Genome-Wide Association Study-GWAS), η οποία περιλάμβανε 60.620 άτομα με κολπική μαρμαρυγή και 970.216 χωρίς.

Το πρώτο βήμα ήταν ο εντοπισμός 894 γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με την υπέρταση και στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν ποιες από αυτές παίζουν ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή. Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πίεση του αίματος σχετίζεται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Κάθε αύξηση κατά μια μονάδα (1 mmHg) της συστολικής και της διαστολικής πίεσης σχετίζεται με μια αύξηση κατά 1,8% και 2,6% αντίστοιχα του κινδύνου διάγνωσης κολπικής μαρμαρυγής.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για μια αιτιακή σχέση ανάμεσα στην πίεση του αίματος και στην κολπική μαρμαρυγή. Η χρήση γενετικών πληροφοριών στις αναλύσεις ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να υπάρχει αντίστροφη σχέση, δηλαδή η κολπική μαρμαρυγή να προκαλεί την υπέρταση, ή να ευθύνονται άλλοι παράγοντες για την κολπική μαρμαρυγή. Ακόμη, η μελέτη μας έδειξε ότι η σχέση υπέρτασης-κολπικής μαρμαρυγής δεν επηρεάζεται από άλλες καταστάσεις, όπως η στεφανιαία νόσος και η παχυσαρκία», δήλωσε ο Γ. Γεωργιόπουλος.

 

BANNER PALETTINO SALE

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο αυστηρός έλεγχος της πίεσης του αίματος μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική στρατηγική για την αποτροπή της κολπικής μαρμαρυγής και των επιπλοκών της, οι οποίες περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό, την καρδιακή ανεπάρκεια, την άνοια και την κατάθλιψη», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι Γεώργιος Ντρίτσος, Κίμων Σταματελόπουλος, Κώστας Τσιούφης και Ευάγγελος Ευαγγέλου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

onmed.gr


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

 
BANNER PALETTINO SALE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *