Αύξησε τώρα τον μεταβολισμό σου

O βασικός μεταβολισμός κάθε ανθρώπου, δηλαδή η απαραίτητη ενέργεια για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αναπνοή, αποτελεί το 45-75%  της συνολικής ποσότητας θερμίδων που καίει κανείς μέσα στη μέρα και εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και, φυσικά, τα γονίδια. Σε πολύ γενικές γραμμές, κάποιος που θέλει να αυξήσει τον μεταβολισμό του, πρέπει σίγουρα να κάνει τρία πράγματα:

Να τρώει μικρά και τακτικά γεύματα.

Να αυξήσει την μυϊκή του μάζα, καθώς , με πολύ απλά λόγια, οι μύες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το λίπος, άρα άνθρωποι με περισσότερους μυς έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

Να εντάξει στην καθημερινότητά του σύντομες, αλλά έντονες προπονήσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης, ο μεταβολισμός διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα για περίπου 24 ώρες (after burn effect)

 

Tips:

Η υπερκατανάλωση τροφής αυξάνει το βασικό μεταβολισμό κατά 5-10%,  ενώ αντίστροφα ο υποσιτισμός τον μειώνει. Αυτό κάνει προφανή την αναποτελεσματικότητα των πολύ χαμηλών σε θερμίδες διατροφικών πλάνων.

Η ενέργεια που καταναλώνεται για την πέψη είναι περίπου το 10-30% του μεταβολισμού, διαφέρει ανάλογα με την τροφή και είναι μεγαλύτερη μετά από κατανάλωση πρωτεϊνών. Θα έχεις ακούσει για τις τροφές με αρνητικές θερμίδες. Αν όχι, πρόκειται για τροφές που απαιτούν το κάψιμο περισσότερων θερμίδων για την πέψη και αφομοίωσή τους, από το ποσό των θερμίδων που αποδίδουν.

 

fitnessart.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *