Αlbert Einstein:Τα μυστικά του μεγαλύτερου εγκεφάλου της φυσικής.

%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd

Ο Albert Einstein είναι άρρηκτα συνδεδεμένος τόσο με τα μαθηματικά όσο και με την φυσική. Χαρακτηρίζεται ως ένας άνθρωπος με μυαλό «έτη φωτός» πιο μπροστά από την εποχή που έζησε. Ο εγκέφαλος του αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο καθώς πέρα από την ιδιομορφία που είχε, ανακαλύπτονται σιγά σιγά κι άλλα μυστικά τόσο γι τoν τρόπο που σκεφτόταν όσο κ για τις γνώσεις του.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σύμφωνα με την τελευταία μελέτη η οποία έρχεται από την Κίνα και διαπιστώνει πως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του Αϊνστάιν ήταν καλύτερα συνδεδεμένα από ό,τι αυτά του μέσου ανθρώπου.

Τι μας δείχνουν οι φωτογραφίες του εγκεφάλου του

Η μελέτη βασίστηκε σε 14 φωτογραφίες του εγκεφάλου του Αϊνστάιν οι οποίες είχαν ληφθεί κατά τη νεκροψία που είχε διεξαχθεί μετά τον θάνατό του και ήρθαν πρόσφατα στο φως. Να σημειώσουμε ότι μετά τον θάνατό του αφαιρέθηκε ο εγκέφαλος του από τον Τόμας Χάρβεϊ, που είχε αναλάβει να διεξαγάγει τη νεκροψία. Όταν έγινε η νεκροψία στον Αϊνστάιν, ο Χάρβεϊ είχε μελετήσει τον εγκέφαλό του και είχε τραβήξει επιμελώς φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες ενώ στη συνέχεια τον τεμάχισε σε 240 κομμάτια.

Πίσω στο σήμερα, οι ερευνητές από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Κίνας ζήτησαν να μελετήσουν συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα, ήθελαν να απεικονίζουν την επιφάνεια του μέσου εγκεφάλου στο δεξιό και στο αριστερό ημισφαίριο και σε αυτές διακρίνεται καθαρά το ραβδωτό σώμα, μια δέσμη νεύρων που συνδέει τα δύο ημισφαίρια.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική οι επιστήμονες πέτυχαν να μετρήσουν το πάχος του ραβδωτού σώματος και στη συνέχεια το συνέκριναν με εκείνο 15 ηλικιωμένων ανδρών και 52 ανδρών ηλικίας 26 ετών – ηλικία στην οποία βρισκόταν ο Αϊνστάιν το 1905, όταν συνέλαβε την κβαντική θεωρία του φωτός. Όπως διαπίστωσαν, το ραβδωτό σώμα του μεγαλοφυούς εγκεφάλου ήταν παχύτερο από ό,τι στις δύο άλλες ομάδες.

Οι πολυάριθμες ιδιαιτερότητες του

Η μελέτη των κινέζων επιστημόνων, δεν είναι η πρώτη που εξετάζει τις νεοανακαλυφθείσες φωτογραφίες. Η πρώτη ανάλυσή τους έγινε απ ομάδα ερευνητών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με επικεφαλής τον Ντιν Φολκ.

Σύμφωνα με αυτά, ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν παρουσιάζει και άλλες ιδιαιτερότητες και συγκεκριμενα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν στον προμετωπιαίο φλοιό και στον βρεγματικό λοβό, καθώς και το ότι ο σωματοαισθητικός και ο οπτικός φλοιός είναι μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο. Ο προμετωπιαίος φλοιός σχετίζεται με την αφηρημένη σκέψη, ενώ ο βρεγματικός λοβός σχετίζεται με την οπτική -χωρική αντίληψη και τη μαθηματική ικανότητα.

 


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *