Γυναίκες: Γιατί είναι εθισμένες στις λάθος σχέσεις;

sxeseis

Αν μας ζητούσαν να βάλουμε μια αγγελία στην εφημερίδα για αναζήτηση του επόμενου συντρόφου μας, σίγουρα θα γράφαμε κάτι του στυλ: «Ζητάω έναν ευγενικό και ευαίσθητο σύντροφο, να είναι ανεξάρτητος, αλλά να δείχνει πως ενδιαφέρεται για μένα και τη σχέση μας. Θέλω κάποιον που θα αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του, αλλά που δεν θα διστάζει να γελάσει με μια αναποδιά. Κάποιον ελκυστικό αλλά και προσγειωμένο, που να ξέρει τι θέλει». Όλα αυτά τα θέλουμε στη θεωρία… Γιατί στην πράξη τελικά επιλέγουμε τον εντελώς αντίθετο τύπο άντρα: Εκείνον που είναι μονίμως σκεπτικός, απόμακρος και σκυθρωπός. Κάποιον απρόβλεπτο, ζηλιάρη, με απότομες εκρήξεις. Με χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλειες, που δεν διστάζει να αλλάζει γνώμη και στόχους ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου British Columbia στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων «Emotion» έδειξε πως οι χαμογελαστοί άντρες δεν έλκουν σεξουαλικά τις γυναίκες. Όσο πιο σκεπτικό και συνοφρυωμένο δείχνει ένα αρσενικό, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς μας. Στην έρευνα συμμετείχαν χίλιες εθελόντριες, οι οποίες είδαν εκατοντάδες φωτογραφίες του αντίθετου φύλου και κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους βαθμολογία.

Με μια «βαλίτσα» στο χέρι…
Τελικά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε τις σχέσεις μας είναι ένα πραγματικό μυστήριο, το οποίο δεν μπορεί να λύσει ούτε ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ… Κάθε άτομο έχει δυνατά αλλά και τρωτά σημεία, καλές και άσχημες πλευρές. Καθένας από εμάς είναι μοναδικός και κουβαλά τις δικές του αποσκευές και αναμνήσεις από το παρελθόν. Πρόκειται για «βαλίτσες» γεμάτες εικόνες, εμπειρίες, φράσεις και συναισθήματα, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις ερωτικές μας σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία τους, αυτόματα γεννιούνται τα ερωτήματα: «Γιατί, αφού ξέρω πως δεν κάνω καλά, επιμένω να διαλέγω το λάθος άνθρωπο;» και «τι με κάνει να εξαρτιέμαι από το ίδιο μοτίβο σχέσης;».
Πώς θα απαντούσε ένας ψυχολόγος στις παραπάνω απορίες; Με την κλασική ατάκα «Κοιτάξτε μέσα σας!». Κι όμως, όσο τετριμμένη κι αν ακούγεται αυτή η σύσταση, κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια: Για τις επιλογές μας ευθύνονται οι εμπειρίες, τα βιώματά μας, οι εικόνες που προβάλλονται στο μυαλό μας όταν κάνουμε rewind… Σας φαίνεται γνώριμο το παρακάτω σκηνικό; Είστε για ποτό με τη φίλη σας, που μόλις χώρισε από έναν τύπο που την καταπίεζε και τη ζήλευε αφόρητα. Την ίδια στιγμή που η κολλητή σας υποστηρίζει ότι από εδώ και στο εξής θα ψάξει την αληθινή αγάπη με ένα φυσιολογικό αγόρι, τη βλέπετε να τσεκάρει το σκεπτικό, σκυθρωπό τύπο στο μπαρ, που δείχνει να πληροί τις εντελώς αντίθετες προϋποθέσεις. Τελικά, είμαστε αδιόρθωτες; Γιατί επιμένουμε να επιστρέφουμε ξανά στα ίδια και τα ίδια;


Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.


Δωμάτιο πανικού
Αν η ζωή είναι μια πόλη και ο έρωτας ένα από τα σπίτια της, τότε πολλές γυναίκες διαλέγουμε εραστές που μας βοηθούν να παραμένουμε σε ένα «δωμάτιο» όπου  νιώθουμε άνετα, ακόμη κι αν γνωρίζουμε πως είναι γεμάτο παγίδες. Οι άνθρωποι αναζητούν κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι. Αν το παρελθόν μας ήταν γεμάτο αισθήματα απόρριψης, τότε ενστικτωδώς κάνουμε τα πάντα για να αναπαράγουμε τα ίδια συναισθήματα και στην ενήλικη ζωή μας.
Συχνά, επιλέγουμε συντρόφους που ενισχύουν την έμφυτη τάση μας για αυτοκριτική. Για παράδειγμα, μια γυναίκα της οποίας ο πατέρας έλειπε συνέχεια από το σπίτι και δεν ήταν ποτέ δίπλα της όταν τον είχε ανάγκη, μοιραία αισθάνεται πως δεν έχει αγαπηθεί όσο θα ήθελε. Στην ενήλικη ζωή της θα επιδιώκει να είναι μαζί με κάποιον που θα την προσέχει και θα την κάνει να αισθάνεται ποθητή, αλλά τελικά, όταν αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ο σύντροφός της διστάζει να δεσμευτεί, θα νιώσει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της. Κι όμως, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που την τράβηξε σε αυτόν τον άνθρωπο ήταν μια φωνή μέσα της που της έλεγε πως εκείνος στο μέλλον θα αποδειχθεί ανεπαρκής και ανάξιος γι’ αυτή τη σχέση. Στην ουσία, δηλαδή, κυνηγάμε μια ουτοπία, μια σχέση που είναι καταδικασμένη πριν καν αρχίσει… Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να σταθούμε γερά στα πόδια μας;

Υπάρχουν λύσεις!
Η δρ Λίζα Φαϊρστόουν, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Sex and Love in Intimate Relationships» (Σεξ και αγάπη στις προσωπικές σχέσεις, εκδ. American Psychology Association), συμβουλεύει:

1. Γνωρίστε καλά τον εαυτό σας. Ψάξτε μέσα σας, στο παρελθόν σας, στην παιδική σας ηλικία… Μήπως τελικά εσείς είστε ο μαγνήτης που έλκει τους λάθος άντρες; Κι αν ναι, αναρωτηθείτε γιατί θέλετε εκείνον που κατά βάθος σαμποτάρει τα συναισθήματά σας…
2. Αποκτήστε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Να θυμάστε πως εσείς οι ίδιες είστε οι πρωταγωνίστριες της ζωής σας και πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Συνηθίζουμε να ικανοποιούμε πρώτα τις ανάγκες των άλλων και μετά τις δικές μας και το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μην είμαστε ευτυχισμένες. Αν υπάρχει δίπλα σας ένας άνθρωπος που σας καταπιέζει και σας κάνει να αισθάνεστε χάλια, δεν υπάρχει λόγος να τον κρατάτε στη ζωή σας.
3. Να είστε ρεαλίστριες. Όταν κάποιος σας δείχνει ενδιαφέρον, αλλά εσείς δεν τρέφετε τα ανάλογα συναισθήματα, δεν υπάρχει λόγος να παραμυθιάζεστε. Όσο κι αν σας κολακεύει το ενδιαφέρον του, καλό είναι να δείξετε ό,τι νιώθετε πραγματικά. Πάντα με τακτ…
4. Ζητήστε τη γνώμη των φίλων σας. Οι κολλητές σας δεν είναι δίπλα σας μόνο για να σας βοηθούν να επιλέξετε το τζην που σας ταιριάζει… Επιστρατεύστε τες και στα δύσκολα. Ρωτήστε τες ευθέως τι πιστεύουν για το νέο σας σύντροφο και απαιτήστε να είναι αντικειμενικές. Να είστε προετοιμασμένες για την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι.
5. Μην πέφτετε στην παγίδα να παρουσιάζετε στην αρχή της σχέσης σας έναν ψεύτικο εαυτό. Να εκφράζετε τις απόψεις σας και μη διστάζετε να διαφωνείτε με το σύντροφό σας, όταν φυσικά νιώθετε πως θέλετε να το κάνετε… Όσο πιο αληθινή είστε, τόσο πιο σωστά μηνύματα θα του στείλετε, αφήνοντάς του χώρο να αντιδράσει και να δείξει τις δικές του προθέσεις.
6. Αν μπορείτε, επικοινωνήστε με μια πρώην του. Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να σας αποκαλύψει τα πάντα για το χαρακτήρα του. Θα σας απαντήσει σε… ζόρικα ερωτήματα, όπως πόσο κράτησε η σχέση σας, με ποιον τρόπο χωρίσατε, αν είστε ακόμα φίλοι ή δεν θέλετε να ξέρετε πια ο ένας τον άλλον.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντεLike” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *