Δείτε τι να κάνετε για να μη σας πονούν τα ψηλοτάκουνα

Τι χειρότερο από το να θέλουμε να απολαύσουμε ένα ζευγάρι γόβες σε μία νυχτερινή -και όχι μόνο- έξοδο και να μη μπορούμε, επειδή τα πόδια μας μάς κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και υποφέρουμε από φρικτούς πόνους; Κι εκεί που ξεκινάμε με την τέλεια διάθεση για μια πολλά υποσχόμενη βραδιά, καταλήγουμε να προσπαθούμε να υπομείνουμε το βασανιστήριο που μας έτυχε, ανυπομονώντας να ξεφορτωθούμε τα παπούτσια και να ανακουφιστούμε.

Terrence Walcott, Training Manager και Training Specialist στο David Barton Gym στη Νέα Υόρκη έρχεται να δώσει ένα πρόγραμμα με ασκήσεις για ενδυνάμωση αλλά και για πρόληψη συνήθων τραυματισμών στα πόδια.

1. Πρέσα ποδιών

Άσκηση: Καθίστε στην πρέσα και ασκήστε της πίεση με τα πόδια. Κάντε επαναλήψεις.

«Όταν χρησιμοποιείται αυτό το μηχάνημα με δύσκολο βάρος, σας δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αφού ασκεί όλους τους μύες που ενεργοποιούνται, όταν περπατάτε με τακούνια. Αυτοί είναι οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι, οι γάμπες και οι μηροί», λέει ο Walcott.

 2. Ανασήκωση γαμπών από το πάτωμα

Άσκηση: Σταθείτε όρθιοι και μεταφέρετε το βάρος του σώματός σας από το πίσω στο μπροστινό μέρος της πατούσας και αντίστροφα.

«Αυτή η άσκηση στοχεύει στην εκγύμναση των γαμπών και των γονάτων, των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση των αστραγάλων. Οι δυνατοί αστράγαλοι είναι επιτακτική ανάγκη για όσους φορούν γόβες, όπως και οι γάμπες, αφού είναι σε πλήρη flex θέση, όταν φοράμε τακούνια.»

3. Κυλιόμενη εκγύμναση

Άσκηση: Τοποθετήστε τον ειδικό κύλινδρο γυμναστικής στο πάτωμα και ξαπλώστε σε πλάγια μορφή πάνω του, φέρνοντάς τον στο ύψος των γλουτών. Κυλιστείτε μαζί του με μικρές κινήσεις μπροστά και πίσω.

«Οι κυλιόμενες κινήσεις των πλευρών των τετρακέφαλων και των γαμπων σε έναν κύλινδρο αφρού είναι καλύτερες από την προθέρμανση με ανοδικές και καθοδικές κινήσεις. Αυξάνει τη ροή του αίματος στα πόδια, φέρνοντας οξυγόνο και ζωτικά στοιχεία στους μύες που εργάζονται περισσότερο.»

4. H αλφάβητος των αστραγάλων

Άσκηση: «Την ώρα που είστε καθισμένοι στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα, σηκώστε το ένα πόδι στον αέρα και ξεκινήστε να γράφετε όλη την αλφάβητο με το πόδι σας. Κάντε εναλλαγή μεταξύ των ποδιών,  κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων και καλλιγραφικών και μη.»

«Η κίνηση των αστραγάλων σε μία δυναμική έκταση με ένα πλήρες εύρος κίνησης ενδυναμώνει την κυκλοφορία και χαλαρώνει τους σύνδεσμους και τους τένοντες στην περιοχή των αστραγάλων.»

5. Μαλακό μπαλάκι ή πλάστης

Άσκηση με μπαλάκι: Πάρτε ένα μαλακό μπαλάκι και τοποθετήστε το στο πάτωμα. Τοποθετήστε εναλλάξ το κάθε πόδι πάνω του και κάντε χαλαρές κινήσεις μπροστά και πίσω.

«Αυτή η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση ισοδυναμεί με ένα μασάζ ποδιών ρεφλεξολογίας. Το να κυλάμε τη μπάλα κάτω από τις καμάρες βοηθά στο να εκτονώσουμε την ένταση και να χαλαρώσουμε τα πόδια, που συχνά ερεθίζονται σε αυτούς που συχνά φορούν γόβες.»

Άσκηση με πλάστη: Η ίδια κίνηση με αυτή που γίνεται με το μπαλάκι

«Εάν θέλετε να χαλαρώσετε ολόκληρο το πόδι, κυλίστε κάτι φαρδύτερο και μακρύτερο, όπως μία κονσέρβα ή ένας πλάστης», συμβουλεύει ο Walcott.

 

instyle.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *