Είσαι ακόμα single; Δες πως η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου!

Το να παραμένεις μόνη σου για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί πολύ… διασκεδαστικό, αφού είσαι απόλυτα ελεύθερη να βγεις, να φλερτάρεις, να διασκεδάσεις μέχρι πρωίας και όλα αυτά χωρίς να δώσεις τον παραμικρό λογαριασμό σε κανέναν. Ωστόσο, η ίδια κατάσταση μπορεί να επιφέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αν δεν είσαι έτοιμη να αποδεχθείς το γεγονός της μοναξιάς σου και να το διαχειριστείς με το σωστό τρόπο.
Έτσι, ο καιρός περνά και αρχίζεις να νιώθεις έντονα το αίσθημα της μοναξιάς, αλλά και να κατηγορείς τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να μπαίνει και όλη η υπόλοιπη ζωή σου μέσα σε αυτό το κλίμα της άσχημης ψυχολογίας και να «βουλιάζεις» καθημερινά. Και ο αντίκτυπος δεν υπάρχει μόνο στην ψυχολογία και την κοινωνική σου αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, αλλά ακόμα και στην ίδια σου την υγεία. Δες παρακάτω πως η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να επηρεάσει, πέρα από την ψυχική, και τη σωματική σου υγεία.
1.Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου
Έρευνες έχουν δείξει κάτι που ίσως ποτέ να μην σκεφτόσουν, όμως πολλές φορές συμβαίνει. Όταν είσαι μόνη σου, είναι πιο πιθανό να τρως περισσότερο ανθυγιεινά, αφού μπορεί να επιλέγεις να περνάς τα μοναχικά σου βράδια παραγγέλνοντας απέξω ή δοκιμάζοντας τις δυνατότητές σου στη μαγειρική. Επιπλέον, όταν κάποιος μαγειρεύει και για άλλους προσπαθεί να δημιουργεί ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα, που περιέχει όλα τα είδη θρεπτικών συστατικών. Όταν είσαι μόνη σου, απλά τρως οποιοδήποτε πρόχειρο γεύμα βρεθεί μπροστά σου.
2.Είσαι πολύ συχνά άκεφη
Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερη μοναξιά νιώθεις, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσεις καταθλιπτικά συμπτώματα. Όταν είσαι μόνη, οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, όπως η κορτιζόλη, αρχίζουν να ενεργοποιούνται, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει τελικά σε κατάθλιψη. Η καλύτερη αντιμετώπιση; Φυσικά η κοινωνική αλληλεπίδραση, που μπορεί να έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα με τη λήψη αντικαταθλιπτικών. Βγες, γνώρισε κόσμο, μίλα με τους ανθρώπους. Και ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξει!
3.Είσαι πιο επιρρεπής σε καρδιακές παθήσεις
Έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν αποδείξει πως τα άτομα μέσης ηλικίας, που δεν έχουν κάποιο σύντροφο, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, που φτάνει σε ποσοστό ακόμα και το 24%. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Από τη μία, ένα μοναχικό άτομο είναι πιο επιρρεπές στις επιπτώσεις του στρες, αφού δεν έχει κάποια σταθερή κοινωνική και συναισθηματική στήριξη, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη, όταν είσαι μόνη είναι πιθανότερο να είσαι σωματικά λιγότερο ενεργή ή να μην τρως σωστά. Και στην τελική, αν δεν αισθάνεσαι καλά και αναβάλλεις την επίσκεψή σου στο γιατρό, ο σύντροφός σου σίγουρα θα επιμείνει μέχρι τελικά να σε πείσει.
4.Έχεις πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Η μοναξιά μπορεί να καταπονήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Οι μοναχικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με φλεγμονές, στην προσπάθειά τους να αποβάλλουν το υπερβολικό άγχος, σε σχέση με αυτούς που είναι ενεργοί κοινωνικά. Οι φλεγμονές σχετίζονται με πολλές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, αρθριτικά και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 

queen.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *