Εξαφανίστε λίπος, ραγάδες, κιρσούς, ευρυαγγείες, κυτταρίτιδα με θεραπείες από €50!!!

Εξαφανίστε λίπος, ραγάδες, κιρσούς, ευρυαγγείες, κυτταρίτιδα και φορέστε άφοβα το καινούριο σας μαγιό! Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις-εξπρές, ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Mικροσκοπικά μπικίνι για την παραλία, αέρινα φορέματα και ολόσωμα σέξυ σορτς είναι μερικά από τα κομμάτια που πρωταγωνιστούν στην καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα φέτος. Χάρη σε αυτά τα πόδια μας βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο! Όλες θέλουμε να είναι καλλίγραμμα και να ξεπροβάλλουν από τα στυλάτα ρούχα μας μακριά, λεπτά και ελαφρώς γραμμωμένα. Το θετικό είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα τους με έξυπνες κινήσεις που δεν έχουν πάντα μεγάλο κόστος. Ποιες τεχνικές μάς δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πόδια που… κόβουν την ανάσα και τι λύσεις υπάρχουν για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί;

Έχω τοπικό πάχος
Σίγουρα δεν γίνεται να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά και στρογγυλούς, σφριγηλούς γλουτούς σε μια μέρα. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε δύο επισκέψεις στο γιατρό θα παρατηρήσετε αισθητή βελτίωση της εικόνας τους. Συνδυαστικά θα βοηθήσει μια συνδρομή στο γυμναστήριο ή τζόγκινγκ στο πάρκο καθημερινά. Ειδικότερα:
Η ενέσιμη μεσοθεραπεία: Κλειδί στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι η χρήση ενός μείγματος ουσιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του λίπους και τη σύσφιγξη.

Η πλαστικός χειρουργός Μαρία Κοτρώτσιου επισημαίνει: «Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά κοκτέιλ σε δύο διαφορετικά επίπεδα του δέρματος. Στα επιφανειακά στρώματα εισάγουμε το συσφιγκτικό παράγοντα DMAE μαζί με υαλουρονικό οξύ (για ενυδάτωση) και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο (για βελτίωση της υφής της επιδερμίδας). Στη συνέχεια με ενέσεις εγχέουμε πιο βαθιά ουσίες που κάνουν λιπόλυση, με κυριότερες την καφεΐνη και τη φωσφατιδυλοχολίνη. Η γιατρός προτείνει έναν κύκλο 8-12 επισκέψεων. Το κόστος ξεκινά από € 80/συνεδρία.

Τι στρατηγικές να εφαρμόσετε:
Κάντε γυμναστική μέχρι να ιδρώσετε. Ποντάρετε σε ένα καλό πρόγραμμα στο διάδρομο για να χάσετε πόντους και συνεχίστε με στοχευμένες ασκήσεις για να σφίξουν οι μύες.
Φροντίστε τη δίαιτά σας. Ζητήστε από διατροφολόγο να σας συστήσει ένα ισορροπημένο καθημερινό μενού με συχνά, μικρά και όχι παχυντικά γεύματα.

Θέλω να σβήσω τις ραγάδες
Aυτή την εποχή εκτίθενται σε κοινή θέα κάθε φορά που πηγαίνουμε στην παραλία. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να γίνουν πιο αχνές;

Θεραπεία με λέιζερ fractional Starlux 1540 (Palomar): Πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει πάρει έγκριση ειδικά για τη θεραπεία των ραγάδων και η οποία χρησιμοποιείται σε αρκετά ιατρεία στη χώρα μας. Όπως εξηγεί ο δερματολόγος Βασίλης Καραμαλάκης, ένα από τα ατού της μεθόδου είναι ότι θεωρείται ασφαλής για το καλοκαίρι γιατί δεν τραυματίζει την επιφάνεια του δέρματος. «Το συγκεκριμένο λέιζερ fractional προκαλεί μικροτραυματισμούς εσωτερικά. Έτσι ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να επουλώσει την πληγή με αποτέλεσμα να υπάρχει βελτίωση τόσο στις λευκές όσο και στις κόκκινες ραγάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται συνολικά 4-7 συνεδρίες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Τελικά οι ραγάδες θα εξαφανιστούν; «Εξαρτάται από την αναγεννητική ικανότητα του δέρματος κάθε ανθρώπου» εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει: «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε, έχουμε δει όμως βελτίωση της τάξης του 80%. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι ραβδώσεις εξαφανίζονται πλήρως». Το κόστος είναι € 50-€ 150/συνεδρία.

Τι στρατηγικές να εφαρμόσετε:
Ενυδατώστε την επιδερμίδα: Μην ξεχνάτε να το κάνετε καθημερινά είτε έχετε ραγάδες είτε όχι. Αν το πρόβλημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο (δηλαδή οι ραβδώσεις είναι κόκκινες), οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη C, οξέα φρούτων και παράγωγα βιταμίνης Α έχει φανεί ότι βοηθούν. Φροντίστε να τις χρησιμοποιείτε μόνο βράδυ, ενώ η εφαρμογή τους αντενδείκνυται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και γαλουχίας.

Με πονούν οι κιρσοί
Οι συγκεκριμένες επιφανειακές φλέβες βοηθούν στην επαναφορά του αίματος στην καρδιά και γι’ αυτό είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες. Αν αυτές υπολειτουργούν, το αίμα παλινδρομεί και λιμνάζει μέσα στα αγγεία με αποτέλεσμα την παρουσία διατεταμένων κιρσών. Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Μακρής, αγγειοχειρουργός, επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλά και την επιδείνωση του προβλήματος είναι: κληρονομικότητα, πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική ζωή, παχυσαρκία, αντισυλληπτικά, ορμόνες, εγκυμοσύνη, ζέστη. Το καλό είναι ότι οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή τους είναι λιγότερο επεμβατικές. Ποιες είναι οι μέθοδοι που εφαρμόζονται;

Χειρουργείο, ραδιοσυχνότητες (RF) ή λέιζερ: Όπως τονίζει ο κ. Μακρής, η κλασική θεραπεία των κιρσών επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή). «Η διαδικασία γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Η παραμονή στην κλινική είναι μία μέρα, τα ράμματα αφαιρούνται έπειτα από μία εβδομάδα και οι ασθενείς φορούν ένα ελαστικό καλσόν για ένα με δύο μήνες, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα στα άκρα» αναφέρει ο γιατρός.

Οι εναλλακτικές είναι η χρήση ραδιοσυχνοτήτων και λέιζερ ενδοφλέβια. Η ενέργεια που εκπέμπουν προκαλεί απόφραξη της προβληματικής φλέβας χωρίς να χρειάζονται πολλές μικρές τομές στο πόδι, όπως συμβαίνει με το κλασικό χειρουργείο. Ο ίδιος επισημαίνει: «Οι ασθενείς που έχουν κάνει ραδιοσυχνότητες ή λέιζερ επιστρέφουν στην εργασία τους σε πέντε μέρες, ενώ όσοι έχουν υποβληθεί στην κλασική επέμβαση σε τρεις εβδομάδες. Ωστόσο τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των δύο αυτών μεθόδων, π.χ. τα ποσοστά υποτροπής, δεν έχουν μελετηθεί ακόμη (σ.σ. στο κλασικό χειρουργείο είναι 5-10%). Επίσης είναι πιο δαπανηρές». Αν δεν αντιμετωπιστούν οι κιρσοί ίσως παρατηρηθούν επιπλοκές: πιο συχνές είναι αιμορραγία από τραυματισμό διατεταμένης φλέβας, θρόμβωση των κιρσών, ατροφία του δέρματος, κνησμός κ.ά. Το κόστος της επέμβασης ανέρχεται στα € 1.000 (χειρουργείο) –
€ 1.700 (με RF ή λέιζερ). Ενημερωθείτε από το ασφαλιστικό σας ταμείο για τα έξοδα που καλύπτει.

Τι στρατηγικές να εφαρμόσετε:

Το χάπι: Η λήψη συμπληρώματος με εκχύλισμα άγριου κάστανου προσφέρει έως και 49% βελτίωση σε ό,τι αφορά τον πόνο στα πόδια και την κατακράτηση υγρών (Πηγή: Ανεξάρτητος Επιστημονικός Φορέας The Cochrane Library, 2004). Αυτό οφείλεται στην ουσία εσκίνη που περιέχει, η οποία μπλοκάρει ένα ένζυμο που επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες.

Η κρέμα: Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ουσία ρουτίνη σε κρέμες μειώνει το μέγεθος των κιρσών.

Εμφάνισα ευρυαγγείες
Αποτελούν ένδειξη κακής μικροκυκλοφορίας στα τριχοειδή αγγεία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιφανειακά στα κάτω άκρα κόκκινες, μικροσκοπικές φλεβίτσες. Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Η μικροσκληροθεραπεία: Είναι η καινούρια μέθοδος που εφαρμόζεται τελευταία τόσο σε ευρυαγγείες όσο και σε μικρούς κιρσούς. Ο δρ Χαράλαμπος Ηλίας, αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος, αναφέρει: «Σε σύγκριση με τις σκληροθεραπευτικές ενέσεις, η βελόνα στη νέα μέθοδο είναι πολύ πιο λεπτή. Εισάγουμε φαρμακευτικές ουσίες σε μορφή αφρού ή υγρού που κολλούν (κλείνουν) τις φλέβες χωρίς να χρειαστεί τοπική αναισθησία.

Στο τέλος της διαδικασίας συνιστούμε περπάτημα επί 20’ ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να διασκορπιστεί το φάρμακο». Για να εξαλειφθεί το πρόβλημα, απαιτείται ένας κύκλος 3-5 συνεδριών. Υπάρχει υποτροπή; «Καμία από αυτές τις θεραπείες δεν προσφέρει μόνιμη λύση. Ίσως χρειαστούν 1-2 συνεδρίες κάθε 3-4 χρόνια» απαντά ο ειδικός. Για να παρατείνετε το διάστημα ανάμεσα στις επισκέψεις αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, το χαμάμ και την καθιστική ζωή. Το κόστος ξεκινά από € 50/συνεδρία.
Τι στρατηγικές να εφαρμόσετε: Ποντάρετε σε ήπια δροσιστικά κρυοτζέλ.

Eίναι πρησμένα τα πόδια μου
Αν υποφέρετε από οιδήματα στα κάτω άκρα, χωρίς όμως να εμφανίζετε κιρσούς, το πρόβλημα της ήπιας φλεβικής ανεπάρκειας ίσως οφείλεται στην καθιστική ζωή, την πολύωρη ορθοστασία, αλλά και τη ζέστη. Κάποιοι ασθενείς δεν έχουν κιρσούς ούτε ανεπάρκεια του βαθέος συστήματος, αλλά το πρήξιμο στα πόδια τούς προκαλεί ενόχληση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποκλείσουμε πρώτα όλες τις άλλες πιθανές αιτίες οιδημάτων (ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις του θυρεοειδούς κ.λπ.). Στη συνέχεια θα προτείνουμε συντηρητικά μέτρα για την ανακούφιση των ασθενών» εξηγεί ο κ. Μακρής.

Ο ίδιος δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:
1. Φροντίστε τα πόδια σας να βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε. Ακόμα επιδιώκετε να περπατάτε, να κάνετε τζόγκινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση, αεροβική γυμναστική κ.λπ. Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία ή την καθιστική ζωή.
2. Μειώστε το σωματικό σας βάρος εάν υπερβαίνει το φυσιολογικό.
3. Μη φοράτε στενά ρούχα και εσώρουχα που εμποδίζουν τη φλεβική κυκλοφορία. Προτιμήστε παπούτσια με τακούνια ύψους 3-4 εκ.
4. Μην εκθέτετε τα πόδια σας στον ήλιο. Αποφεύγετε επίσης τα θερμά λουτρά.
5. Κυκλοφορείτε στο σπίτι ξυπόλυτοι.
6. Να κάνετε κρύα ντους στα πόδια.
7. Δοκιμάστε τις ελαστικές κάλτσες, διαβαθμισμένης συμπίεσης. Δεν είναι ανεκτές το καλοκαίρι, αλλά αναστέλλουν τη διάταση των φλεβών.

Έχω κυτταρίτιδα
Μήπως κάνετε καθιστική ζωή, έχετε πρόβλημα κατακράτησης υγρών (π.χ. νιώθετε πρήξιμο σε πόδια, κοιλιά κ.λπ.) και τα ημερήσια γεύματά σας δεν είναι ισορροπημένα; Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μαζί με την παχυσαρκία και την κληρονομική προδιάθεση ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας, φαινόμενο που παρουσιάζεται και σε αδύνατες γυναίκες.

Ποιες είναι οι σύγχρονες θεραπείες;
Η L-καρνιτίνη και οι ξύλινες σφαίρες: Στη συγκεκριμένη περιποίηση που προσφέρεται στο ινστιτούτο πρωταγωνιστούν οι έξυπνες σφαίρες με οπές, αλλά και το μασάζ με ουσίες που προάγουν τη λιπόλυση. Η ειδικός ξεκινά με μασάζ με ορό L-καρνιτίνης και συνεχίζει με τις ξύλινες σφαίρες. Το αποτέλεσμα είναι άμεση βελτίωση της υφής του δέρματος και της όψης φλοιού πορτοκαλιού, μείωση των πόντων και απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης γίνεται και λεμφική παροχέτευση που βοηθά άμεσα στην κινητοποίηση των υγρών και την τόνωση της μικροκυκλοφορίας. Αποτέλεσμα, η μείωση της κυτταρίτιδας. Στο μασάζ χρησιμοποιούνται φυτικά εκχυλίσματα, λάσπη από τη Νεκρά Θάλασσα, μαύρο πιπέρι που ενισχύουν το μεταβολισμό. Κόστος: € 60. MF Dayspa, τηλ.: 210 9014211.

Τι στρατηγικές να εφαρμόσετε:
1. Στο μπάνιο: Ρίξτε λίγα φύκια στο νερό, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία, αλλά και σπιρουλίνα που συσφίγγει τους ιστούς.
2. Στο τραπέζι: Ποντάρετε στο σπιτικό φαγητό, στα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε άφθονο νερό.

Ποδόλουτρο στο χαμάμ
Αν νιώθετε τα κάτω άκρα σας βαριά και κουρασμένα από το υπερβολικό περπάτημα ή την ορθοστασία, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ποδόλουτρο Su. Στο χαμάμ η ειδικός θα σας φέρει μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ροδοπέταλα και άλατα από τη Νεκρά Θάλασσα. Η περιποίηση Su, διάρκειας 20’, κοστίζει € 5 και συνδυάζεται πάντα με παραδοσιακό χαμάμ στα € 25. Δεν συνιστάται σε εγκύους και σε άτομα με ευρυαγγείες, κιρσούς και αναπνευστικά προβλήματα. Hammam Baths, τηλ.: 210 3231073.

elle.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *