Κορονοϊός: Η νέα απειλή ;

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τον «SARS της Μέσης Ανατολής», όπως έχουν «βαπτίσει» τα διεθνή ΜΜΕ τον επικίνδυνο κορονοϊό που έκανε την εμφάνισή του πριν δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία και, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει το θάνατο 76 ανθρώπων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά, τα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 244 κι έχουν καταγραφεί σε δέκα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί μόνον ένα περιστατικό με έναν 69χρονο Έλληνα που νοσηλεύεται με λοίμωξη από MERS-κορονοϊό στην Εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία». Ο 69χρονος έφτασε αεροπορικώς στην Αθήνα την Μεγάλη Τετάρτη προερχόμενος από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το ελληνικό περιστατικό είναι το δέκατο κρούσμα λοίμωξης από MERS που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη.

Ο κορονoϊός που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων και το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 65%, θνησιμότητα σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στην περίπτωση του συγγενικού ιού SARS.

Το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Ο νέος ιός προκαλεί τα ίδια περίπου συμπτώματα με το SARS: βήχα και πυρετό που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε επικίνδυνη πνευμονία. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, άγνωστη παραμένει η πηγή της επιδημίας -οι νυχτερίδες, οι καμήλες και οι κατσίκες είναι μερικές από τις πιθανές δεξαμενές του ιού που έχουν προταθεί ως τώρα.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος, αλλά με την κατάλληλη ενημέρωση και αντιμετώπισή του μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αυτά είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό:

Τι είναι ο νέος κοροναϊός MERS-CoV;

Οι κορονοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν τo κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας που τη διετία 2002- 2003 στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους. Ωστόσο, ο νέος ιός δεν φαίνεται να έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς. Πάντως, και οι δύο ιοί είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο. Η πιο σημαντική διαφορά τους μέχρι τώρα είναι ότι ο νέος κοροναϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, ενώ ο ιός του SARS ήταν πολύ πιο μεταδοτικός.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί;

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Μερικά από τα λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι ο μυϊκός πόνος, διάρροια, τάση προς έμετο και ναυτία. Η λοίμωξη από το νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Πώς μεταδίδεται;

Ο τρόπος μόλυνσης όσων έχουν νοήσει δεν είναι σαφής. Πιθανολογείται ότι η προέλευση του ιού βρίσκεται στον πληθυσμό των νυχτερίδων. Πάντως τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί δεν προέκυψε ότι είχαν εκτεθεί στον ιό μέσω άμεσης επαφής γενικώς με ζώα.

Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο;

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός, αλλά κατά τους ειδικούς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί δύο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει, αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό – μέλος της οικογένειας. Τα περισσότερα από τα άτομα που προσβλήθηκαν αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπή απέναντι στη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Υπάρχει εμβόλιο για το νέο κοροναϊό;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κοροναϊό. Η αγωγή στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τον κορονοϊό;

Με δεδομένο ότι ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός, οι ειδικοί συστήνουν τα γενικά μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης, επισημαίνουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους. Σε ό,τι αφορά στην υγιεινή του αναπνευστικού, συστήνουν να είναι πάντοτε καλυμμένο το στόμα και η μύτη με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι ή το λυγισμένο αγκώνα όταν υπάρχει βήχας ή άλλες εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Ποια είναι η έκταση διασποράς του ιού;

Δεν είναι γνωστή ακόμα η έκταση της διασποράς του νέου κορονοϊού. Για το λόγο αυτό, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, παρακολουθούν στενά τις σοβαρές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλη την Ευρώπη και διερευνάται κάθε ασυνήθιστη μορφή σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού ή πνευμονίας.

tothema.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *