Λουίζα,το βότανο που μας αρωματίζει, μας θεραπεύει και μας αδυνατίζει!

Έχει πανέμορφα μικρά άνθη σε λευκό, μώβ ή πράσινο χρώμα και υπέροχο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Είναι ένα βότανο, γνωστο για τις ποικίλες φαρμακευτικές του ιδιότητες και είναι γνωστή κυρίως γαι την συμβολή της στο αδυνάτισμα και την βελτίωση της κυτταρίτιδας.

Μπορούμε να την προμηθευτούμε σε γλαστράκι από κάποιο φυτώριο ή ακόμα και σουπερμάρκετ, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα τα φύλλα της. Εναλλακτικά, θα βρούμε το βότανο αυτό, αποξηραμένο σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών ειδών ( για να φτιάξουμε ρόφημα λουίζας), αλλά και σε μορφή αιθέριου ελαίου και βάμματος.

Στην κουζίνα δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά (π.χ κέικ , παγωτά) και ποτά.

Σας παραθέτουμε 5 εύκολες συνταγές για να τις φτιάξετε μόνοι σας.

1. Αντι-στρες ρόφημα

Βράζουμε 1 φλυτζάνι νερό και στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα περίπου 5 φύλλα λουίζας. Αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄και έπειτα το σουρώνουμε. Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά μέλι. Για την καταπολέμηση της αυπνίας, εμπλουτίζουμε το ρόφημα με 1-2 κουταλάκια λεβάντας. Πίνουμε έως 2 φλυτζάνια την ημέρα.

2. Σπιτικό αναψυκτικό

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 μέρος νερό μαζί με 2 μέρη ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για 4-5΄, μέχρι να γίνει σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε 1/2 μέρος φρέσκα φύλλα λουίζας  ( από την γλάστρα μας) και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το μείγμα και το αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, το οποίο φυλάσσουμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που σερβίρουμε, αραιώνουμε με λίγη σόδα ή τόνικ και μερικά παγάκια.

1l

3. Κρέμα κατά της κυτταρίτιδας

Σε 100ml κρέμα βάσης, προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα λουίζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζας. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες ( ο χρόνος ζωής εξαρτάται από την κρέμα βάσης που έχουμε επιλέξει). Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό, να μας φτιάξει αυτήν την κρέμα.

4. Αδυνατιστικό ρόφημα

Σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα ή 3-4 φύλλα φρέσκια και αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταλώνουμε, τόσο γρηγορότερα θα αδυνατίσουμε. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι 2 φλυτζάνια την ημέρα, για περίοδο περίπου ενός μήνα. Κατόπιν, διακόπτουμε για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων και συνεχίζουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουίζα σε μορφή βάμματος. Συστήνονται 30 σταγόνες διαλυμένες σε 1 ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα.

5. Επουλωτική συνταγή

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λουίζας σε ένα βαμβάκι και το τοποθετούμε επάνω σε πληγές ή μώλωπες που θέλουμε να υποχωρήσουν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε, 3 φορές την ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Καλό είναι να αποφεύγουν την λουίζα, άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

2l

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *