Οδηγίες ενυδάτωσης για «άριστα» στις Πανελλήνιες.

Πανελλήνιες εξετάσεις

Πολύτιμους βαθμούς από την προσπάθεια των νέων για είσοδο στο Πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίσει η έλλειψη σωστής ενυδάτωσης. Στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια ψυχοφθόρα δοκιμασία που απαιτεί ξεκούραστο εγκέφαλο και σωστή λειτουργία του οργανισμού, διάβασμα, επαναλήψεις και πρωινό ξύπνημα ανεβάζουν ήδη το θερμόμετρο στα ύψη.

palettinoss17

Για νου υγιή και …ετοιμοπόλεμο οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν τη μείζονα σημασία της ενυδάτωσης, σημειώνοντας ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοητική λειτουργία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όταν κάποιος επιτελεί λειτουργίες, όπως η συστηματική και επίπονη μελέτη. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, όταν επέρχεται ήπια αφυδάτωση (δηλαδή όταν χάνεται το 2-4% του νερού του σώματος), η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η προσοχή και η αριθμητική ικανότητα μπορεί να διαταραχθούν. Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), “σε περιπτώσεις ήπιας αφυδάτωσης, έχουν αναφερθεί συμπτώματα, όπως μεγαλύτερη κόπωση, μειωμένη επαγρύπνηση και χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης”, παράγοντες που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στο όνειρο χιλιάδων μαθητών -και των γονιών τους- για μια θέση στο Πανεπιστήμιο. Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τον δύσκολο αγώνα των παιδιών προς τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, συνιστούν επαρκή ενυδάτωση για βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, υπό το σκεπτικό ότι, όταν ένα άτομο είναι καλά ενυδατωμένο, διενεργούνται καλύτερα πνευματικές λειτουργίες, όπως της μνήμης και της συγκέντρωσης.


Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio


Ενυδάτωση, για “κοφτερό” μυαλό στις Πανελλήνιες

Tips για τη σωστή ενυδάτωση των νέων:

     Πριν πάτε στο σχολείο, ή το πανεπιστήμιο είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι είστε επαρκώς ενυδατωμένοι: το πρωινό γεύμα χρειάζεται να περιλαμβάνει αρκετά υγρά για να το επιτύχετε. Δύο μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τη μέρα τους στο σχολείο μερικώς αφυδατωμένοι.

    Το νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα πρέπει να λαμβάνονται ροφήματα τακτικά, ιδιαίτερα όταν το περιβάλλον είναι θερμό.

    Να θυμάστε ότι τα στερεά τρόφιμα συμμετέχουν στην πρόσληψη υγρών σε ένα ποσοστό 20%-30% (κυρίως τα φρούτα, λαχανικά, το γιαούρτι κτλ), ενώ το πόσιμο νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα (γάλα, χυμοί, αναψυκτικά, καφές, τσάι κτλ) είναι αυτά που κυρίως συνεισφέρουν, κατά 70%-80%, στην ενυδάτωση του οργανισμού.

    Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ώρα των γευμάτων διότι η κατανάλωση φαγητού συμβάλλει στη διέγερση της απόκρισης στη δίψα, προκαλώντας την πρόσληψη πρόσθετων υγρών και την αποκατάσταση της υδατικής ισορροπίας.

    Η εκπαίδευση των μαθητών να αξιολογούν τη δική τους κατάσταση υδάτωσης μπορεί επίσης να είναι πολύτιμη, ενώ το χρώμα των ούρων παρέχει μια χρήσιμη εκτίμηση της κατάστασης ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων (σκούρο χρώμα ούρων υποδεικνύει αφυδάτωση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ: Χάσε κιλά γρήγορα ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές…


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettinoss17

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *