Οι κορυφαίοι αποκριάτικοι προορισμοί της Ελλάδας

Νυχτερινές παρελάσεις, φωτιές, απολαυστικώς… αισχρά έθιμα και καρναβαλικό κέφι πλημμυρίζουν έξι πόλεις της Ελλάδας που φημίζονται για τα αποκριάτικα γλέντια και τους πολύχρωμους εορτασμούς της πιο απενοχοποιημένης γιορτής του χρόνου. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα highlights καθεμιάς εξ αυτών για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε πού θα (πρωτο)πάτε.

Πάτρα

Το αδιαμφισβήτητα κορυφαίο καρναβάλι της Ελλάδας γιορτάζεται με κάθε… ανεπισημότητα στην Αχαΐα, που ετοιμάζει σταθερά το πιο πλούσιο πανηγυρικό πρόγραμμα από κάθε άλλη πόλη.
Τα highlights του φετινού Καρναβαλιού: Το ειδικό Καρναβάλι για παιδιά, με τις Καρναβαλουπόλεις που στήνονται στα Ψηλά Αλώνια και στην πλατεία Γηροκομείου θα ξετρελάνει τους μικρούς επισκέπτες. Ο 50ος Κρυμμένος Θησαυρός στους δρόμους της πόλης που διαρκεί δύο ολόκληρες εβδομάδες θα δώσει την απαραίτητη παιχνιδιάρικη νότα. Τα χορευτικά έθιμα με την ονομασία Μπουρμπούλια, ο Σοκολατοπόλεμος της 21ης Φεβρουαρίου και η ακόλουθη Μεγάλη Παρέλαση θα είναι το αποκορύφωμα μιας γιορτής που φιλοδοξεί να σας ξενυχτήσει. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Τι άλλο να δείτε στην Πάτρα: Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το Κάστρο και τα Λουτρά Χαμάμ, ενώ οι πλατείες Γεωργίου, Όλγας και Υψηλών Αλωνίων σφύζουν πάντα από ζωή, μέρα-νύχτα. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα ονομαστά οινοποιεία της περιοχής, όπως το περίφημο Achaia Clauss. Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής θα βρείτε εδώ.

Ξάνθη

Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτι της Βόρειας Ελλάδας στήνεται στους δρόμους της Ξάνθης και μας προσκαλεί να… κάψουμε τον Τζάρο με φόντο την παλιά πόλη και την θρακιώτικη φύση.
Τα highlights του φετινού Καρναβαλιού: Οι «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές» όπως ονομάζεται επίσημα το ξανθιώτικο καρναβάλι, κλείνουν τα 50 χρόνια και το γιορτάζουν με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παρελάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα και λαογραφικά αφιερώματα. Οι νεότεροι θα απολαύσουν εμφανίσεις δημοφιλών καλλιτεχνών όπως οι Stan, Σαμπάνης, Τσαλίκης, Λιανός και Βαρδής, ενώ οι φίλοι της παράδοσης θα βρουν δεκάδες συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και θα παρακολουθήσουν δρώμενα βασισμένα σε παλιά έθιμα. Κορυφαία είναι η καύση του Τζάρου (ομοιώματος) πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο την Κυριακή της Αποκριάς, καθώς και η περιφορά της Καμήλας στη Σταυρούπολη την Καθαρά Δευτέρα.
Τι άλλο να δείτε στην Ξάνθη: Την νοσταλγική παλιά πόλη με τα υπέροχα αρχοντικά, τους μουσουλμανικούς μαχαλάδες και το μεγάλο σαββατιάτικο παζάρι της πόλης, τις παλιές καπναποθήκες, τον ποταμό Κόσυνθο και, λίγο έξω από την πόλη, την θρακική φύση η οποία περιλαμβάνει τους μαιανδρισμούς του Νέστου, τεράστιους καταρράκτες και δάση στα οποία φωλιάζουν μικρά χωριουδάκια. Μάθετε περισσότερα για την Ξάνθη και δείτε επιλογές διαμονής εδώ.

Καλαμάτα

Το πιο «νεαρό» Καρναβάλι της Ελλάδας φέτος κλείνει μόλις τα τρία και εκμεταλλεύεται το πάθος του «πρωτάρη» για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απολαυστικού… παιδικού πάρτι στους δρόμους της Καλαμάτας.
Τα highlights του φετινού Καρναβαλιού: Στις 19/2, ένας διαγωνισμός μίμησης με τον τίτλο Deja Vu θα «ανάψει τα αίματα», το Σάββατο 21/2 ξεκινά η παρουσίαση αρμάτων με τίτλο «Ιζαμπιάδα» στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού, ενώ την Κυριακή της Αποκρίας πραγματοποιείται η Μεγάλη παρέλαση και ακολουθεί η τελετή λήξης με συναυλία της ποπ ερμηνεύτριας Demy. Παράλληλα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα λειτουργεί ένα πολύχρωμο «Εκθετήριο Στολών», ενώ θα «τρέχουν» καθημερινά σε πεζοδρόμους της πόλης παράλληλες εκδηλώσεις όπως street dj parties, γαϊτανάκια, φωτιές και συνάξεις με κεράσματα και χορό. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Τι άλλο να δείτε στην Καλαμάτα: Θα ανηφορίσετε ως το Κάστρο στον πευκόφυτο λόφο. Θα περιπλανηθείτε στο ιστορικό κέντρο με τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά. Θα επισκεφθείτε Μουσεία της πόλης, όπως το Ιστορικό/Λαογραφικό, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό και το Σιδηροδρομικό Πάρκο της πόλης. Μάθετε περισσότερα για την Καλαμάτα και δείτε επιλογές διαμονής εδώ.

Κοζάνη

Το πιο ζωντανό, το πιο απενοχοποιημένο, το πιο απολαυστικό Καρναβάλι της Μακεδονίας είναι αυτό που στήνεται στις γειτονιές της Κοζάνης, όπου το κέφι παίρνει… κυριολεκτικά φωτιά, χάρη στο περίφημο έθιμο των Φανών.
Τα highlights του φετινού Καρναβαλιού: Καθ’ όλη την διάρκεια των εορτασμών, μασκαράδες και λαϊκοί οργανοπαίκτες περιφέρονται στους δρόμους, οι γειτονιές βγάζουν κεράσματα και κρασί για τους επισκέπτες της πόλης, ενώ δεν λείπουν τα διονυσιακά έθιμα, οι αισχρολογίες και οι φαλλικές αναφορές. Οι Φανοί (γλέντια με φωτιές) ανάβουν κάθε βράδυ σε μια διαφορετική περιοχή της πόλης επί δέκα ημέρες, ενώ το σαββατοκύριακο της Αποκριάς στήνονται μεγάλα πάρτι στον κεντρικό πεζόδρομο και το μεσημέρι της Κυριακής ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων. Το βράδυ ανάβουν ταυτόχρονα όλοι οι Φανοί και το πάρτι συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, με κεράσματα για τα Κούλουμα από 18 διαφορετικούς συλλόγους. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και άλλων ομάδων της πόλης, καθώς και έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.
Τι άλλο να δείτε: Μάθετε για τις εκδηλώσεις, τις γειτονιές, τις επιλογές διασκέδασης και διαμονής στην Κοζάνη από το πλήρες portal της πόλης, Kozanilife.

Ρέθυμνο

Έχοντας συμπληρώσει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής… και κάτι, το 101ο ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλη την Κρήτη στη σκιά της Φορτέτζας.
Τα highlights του φετινού Καρναβαλιού: Κυνήγι θησαυρού, ποδηλατοβόλτες, live μουσικές από όλη την Ελλάδα, μια απολαυστική νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο και μια μεγαλειώδης παρέλαση αρμάτων την Κυριακή της Αποκριάς δίνουν το σύνθημα για τις γιορτές που θα στήνονται ως την Καθαρά Δευτέρα στην καρδιά του Ρεθύμνου, όπου θα ακολουθήσουν τα παραδοσιακά κρητικά Κούλουμα. Όλα αυτά συνοδεύονται από πολλή μουσική, άλλοτε παραδοσιακή (με τοπικές χορωδίες και οργανοπαίκτες), άλλοτε χορευτική (με DJs στους δρόμους της παλιάς πόλης) και άλλοτε ποπ (με τους Vegas να δίνουν μεγάλη συναυλία μετά την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής).
Τι άλλο να δείτε: Την πανέμορφη παλιά πόλη, το φρούριο της Φορτέτζας, το ενετικό λιμάνι με τα χαριτωμένα café και την πλατεία Πλαστήρα με τα «ολοζώντανα» μπαράκια, ενώ για το επιούσιο sightseeing, θα κατευθυνθείτε προς το Αρχαιολογικό και Ιστορικό/Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Μάθετε περισσότερα για το Ρέθυμνο και εντοπίστε επιλογές διαμονής εδώ.

+Bonus Αποκριάτικο Ταξίδι: The Carnival Project
Η ομάδα Greekly διοργανώνει ένα ωραιότατο τριήμερο στην Φωκίδα με τίτλο «The Carnival Project» από το Σάββατο ως την Καθαρά Δευτέρα. Η εκδρομή περιλαμβάνει βόλτα στο κάστρο της Άμφισσας και συμμετοχή στο έθιμο της μυστηριακής «νύχτας των Στοιχειών» στην ίδια πόλη, ρεμπέτικη βραδιά στο χωριό Σερνικάκι, βόλτα στο δάσος του Παρνασσού, private event δίπλα στο τζάκι με προβολή του καρναβαλικού “Black Orpheus”, συμμετοχή στα «Αλευρομουτζουρώματα» του Γαλαξιδίου, λουκούλεια γεύματα και διανυκτέρευση σε φιλικό ξενώνα. Το κόστος φτάνει τα 127€ (πλήρες πακέτο κατ’άτομο), ανάλογα με το πόσες από τις παραπάνω a la carte παροχές θα επιλέξετε. Μάθετε περισσότερα εδώ.

in2life.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *