Πάσχα στην Κρήτη ! (Video)

Σήμερα  σας παρουσιάζουμε ενα μικρό αφιέρωμα για το πως εορτάζεται το Πάσχα στην αγαπημένη μας Κρήτη ξεκινώντας ανατολίκα απο τον υπέροχο Άγιο Νικόλαο και θα καταλήξουμε δυτικά στα πανέμορφα Χανία.

Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο.
Με λαμπρότητα και φέτος θα γιορταστεί το Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου όπου αναμένεται κοσμοπλυμύρα επισκεπτών, οι οποίοι θ’ απολαύσουν την ώρα της Ανάστασης το ομοίωμα του Ιούδα να καίγεται πάνω σε μια εξέδρα που επιπλέει στη μέση της θαυμάσιας λίμνης.
Οι πιστοί μαζεύονται γύρω από τη λίμνη από τις 11 για να πιάσουν την καλύτερη θέση. Αν ανεβείτε στο μικρό πάρκο πάνω από τη λίμνη του Αγ.Νικολάου  θα βλέπετε τα πάντα από ψηλά και θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.Τα μεσάνυκτα ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» και η νύχτα γίνεται μέρα από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα. Ταυτόχρονα ο «Ιούδας», που κρέμεται πάνω σε μια πλωτή εξέδρα στη μέση της λίμνης, παραδίδεται στις φλόγες.

Video: Λεωνίδας Κλώντζας

judas

 

Πάσχα στην Ιεραπετρα

Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται και με το βάψιμο των αυγών, που παλιά αυτό γινόταν από τα χρώματα των λουλουδιών, κυρίως της κόκκινης παπαρούνας ή από τον κίτρινο ανθό των ματζουνιών μετά από βράσιμο. Την ημέρα αυτή οι γυναίκες καταγινότανε με το ζύμωμα των καλιτσουνιών τα λεγόμενα λυχναράκια.

ierapetra

Όλη την Μεγάλη Πέμπτη μύριζουν οι φούρνοι και από τις  ανοικτές πόρτες ξεχειλίζανε οι ευωδιές από τους πορτοκαλοανθούς, από τα πορτοκαλόφυλλα και τα νερατζόφυλλα που χαρίζανε τις μυρωδιές τους στα ζεστά καλιτσούνια. Τα τσουρέκια και τα λαμπροκούλουρα με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο συμπληρώνανε τα πασχαλινά γλυκά. Στα εδέσματα του Πάσχα κυριαρχεί το γάλα, η μυζήθρα, το μέλι και τα αυγά.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σήμερα προσπαθούν να συντηρήσουν και να αναβιώσουν έθιμα της Μεγαλοβδομάδας.

 

Πάσχα στη Σητεία

Η Μεγάλη Εβδομάδα, γιορτάζεται στη Σητεία με περισσή κατάνυξη, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά. Η φύση, τα χρώματα και τα αρώματά της, το θαλασσινό τοπίο, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής και οι ήχοι της παραδοσιακής λύρας και του λαούτου, που αντηχούν στους δρόμους, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική. Φημισμένοι είναι οι νηστίσιμοι μεζέδες που κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα τραπέζια όπως τα λουμπούνια, οι παπούλες, οι αγκινάρες και τα κουκιά.

siteia

Παρακολουθήστε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης (πολιούχου της πόλης) όπου κατατίθενται στεφάνια από τους πιστούς ως ένδειξη πένθους.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ξεκινά νωρίς το βράδυ από όλες τις εκκλησίες συγχρόνως με προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης όπου συναντιούνται όλοι οι πιστοί με αναμένα κεριά. Με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Σητείας οι επιτάφιοι επιστρέφουν στις εκκλησίες τους όπου ολοκληρώνεται το προσκήνυμα. Στις πομπές των επιταφίων συμμετέχουν σχολεία , πρόσκοποι αλλά και μικρά κορίτσια που κρατούν στα χέρια τους καλαθάκια με λουλούδια.

Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η ανάσταση σε γιορτινό κλίμα με ξεχωριστή λαμπρότητα συνοδευόμενη από πολλά βεγγαλικά και το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα. Ο κόσμος κερνάει καλτσούνια και κόκκινα αυγά, λείγει τη νηστεία με μαγειρίτσα και φρικασέ και η γιορτή συνεχίζεται στα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι γεμάτη με μυρωδιές, μουσικές και γλέντια. Τα μετόχια γεμίζουν από παρέες οι οποίες στο πνεύμα φιλοξενίας κερνάνε κάθε περαστικό με ρακί και μεζέδες.

 

Πάσχα στο Ηράκλειο

Photo_Crete_Heraklion_by_night

Οι χρυσοχέρες Ηρακλειώτισσες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Μεγάλη Πέμπτη. Θα φροντίσουν για στεφάνι με λουλούδια που θα τοποθετηθεί το βράδυ τον Εσταυρωμένο και θα βάψουν τα αυγά. Μάλιστα, το πρώτο αυγό που θα βάψουν, έχει, λένε, θαυμαστές ιδιότητες και το λένε “το αυγό της Παναγίας” και με αυτό σταυρώνουν τα παιδιά όταν είναι άρρωστα. Από νωρίς τα σπίτια μοσχοβολούν αφού οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα καλιτσούνια, τις λαμπροκουλούρες, ή αβγοκοκουλούρες. Η παράδοση θέλει την λαμπροκουλούρα χωρίς τρύπα στη μέση αλλά με τρία κόκκινα αυγά στο κέντρο, όσα και η Αγία Τριάδα. Για τα παιδιά φτιάχνουν κουλούρες σε σχήμα πουλιών, ζώων ή ανθρώπων και τις στολίζουν με καρπούς και σχέδια από ζυμάρι. Σε μερικές δίνουν, μέχρι και σήμερα, το σχήμα μιας κούκλας και τις ονομάζουν “κουτσούνες” ή “κούτσες”. Στο κέντρο της κοιλιάς τους βάζουν ένα κόκκινο αυγό και στο πρόσωπο ζυμαράκια για στόμα και μάτια. Τις “κουτσούνες” τις έκρυβαν, τα πιο παλιά χρόνια, μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και, όταν χτυπούσαν οι καμπάνες για την Ανάσταση, τις έβαζαν κάτω απ’ το μαξιλάρι των παιδιών. Κάθε παιδί τύλιγε την “κουτσούνα” του σε ένα μαντίλι και την έπαιρνε μαζί του στην εκκλησία, όπου πήγαινε για να κοινωνήσει. Όταν γύριζε στο σπίτι, την έκοβε και την έτρωγε.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Ηράκλειο

1. Δώστε ραντεβού με τους ντόπιους στο κεντρικό σταυροδρόμι της πόλης, το “μεϊντάνι” όπως το αποκαλούν. Εκεί, συναντιούνται κάθε Μεγάλη Παρασκευή οι 3 επιτάφιοι από τις εκκλησίες του Αγίου Μηνά, του Αγίου Τίτου και του Αγίου Δημητρίου. Στο Μεϊντάνι οι 3 πομπές με τους επιτάφιους, τους ιερείς και τον κόσμο που ακολουθεί, σταματούν και ψέλνονται δεήσεις υπέρ της πόλης σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου και το άρωμα από το ροδόνερο που ρίχνεται στους δρόμους.
2. Την Μεγάλη Παρασκευή, παρακολουθήστε νέους και νέες που γυρνούν τους δρόμους των γύρω χωριών και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς: “σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα Μαύρη Μέρα …” κρατώντας ένα σταυρό με στεφάνι.
3. Μάθετε για τα “βαγιοχτυπήματα”: κλαδιά δάφνης στολίζουν τις εκκλησίες και την Κυριακή των Βαΐων ευλογούνται και μοιράζονται στους πιστούς. Με αυτά, οι γυναίκες συνηθίζουν να δίνουν ελαφρά χτυπήματα στις νιόπαντρες, διότι πιστεύεται ότι έτσι θα μεταδοθεί η γονιμότητα που κλείνουν μέσα τους τα κλαδιά. Μάλιστα, πιστεύουν ότι τα βάγια μπορούν ακόμα να γιατρεύουν αρρώστιες και να διώχνουν το κακό το μάτι απ’ το σπίτι, γι’ αυτό και οι νοικοκυρές τα κρεμούν στο εικονοστάσι και καπνίζουν με αυτά τα μωρά τους, για να μην τα πιάσει το μάτι.
4. Μιμηθείτε το παράδειγμα των Ηρακλειωτών που το Μεγάλο Σάββατο μετά το “Ανάστα ο Θεός” όλοι οι πιστοί με ευλάβεια μεταφέρουν στο σπίτι τα καλορίζικα, τα άνθη δηλαδή από τον Επιτάφιο, ενώ αναμένουν με αγωνία νηστεύοντας όλη την ημέρα μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Σύμφωνα με την παράδοση, τραγουδούν το: “Μεγάλο μου Σαββάτο και πως θα σε περάσω, που έχεις πέντε κολατσιά και πέντε μεσημέρια και ακόμη απομεσήμερα και έχεις ακόμη μέρα”.
5. Παρακολουθήστε τα παιδιά να ετοιμάζουν την “φουρνάρα”: μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο ιερέας λέει το “Χριστός Ανέστη” βάζουν φωτιά και τον καίνε.
Πάσχα στο Ρέθυμνο

Κατάνυξη, συγκράτηση και σεβασμός στις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των πασχαλινών εθίμων που τηρούν οι Ρεθυμνιώτες, περιμένοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Γνωρίστε τις συνήθειες και τις παραδόσεις του Πάσχα στο Ρέθυμνο.

Rethymno2

Η ξεχωριστή ομορφιά του Ρεθύμνου, η οποία ξεκινάει από τα Ρεθεμνιώτικα Όρη και φτάνει στις αμμουδιές και στα βράχια του παραλιακού μετώπου, σε βορρά και νότο του νομού, σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών, είναι ικανά να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, που μαγνητίζει τους επισκέπτες και δημιουργεί ψυχική ανάταση.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα, και για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι μεγάλες απογευματινές λειτουργίες των Παθών του Κυρίου προσελκύουν Ρεθεμνιώτες όλων των ηλικιών, όχι τόσο από “διαταγή των εθίμων”, όσο από μια ανεξήγητη διάθεση να συμμετέχουν στον Πόνο. Άλλωστε οι Κρήτες, αιώνες τώρα, δείχνουν βαθύ σεβασμό στο πόνο και τα πάθη, από όπου κι αν προέρχονται.

 

Χαρακτηρίζουν δε κάθε κακή στιγμή τους ή περίοδο ως Μεγαλοβδομάδα, όπως φαίνεται στις μαντινάδες τους: «Χάρες στο διάβα τσι ζωής / Δεν το θυμούμαι να δα / Κι όλη η ζωή μου ήτανε / μια μεγαλοβδομάδα». Μα και η Ανάσταση τους γεννά αισθήματα δυνατά, σε κάθε τομέα της ζωής τους, και ως εκ τούτου βρίσκουν τη δύναμη να ευχηθούν στο διπλανό τους: «Σαν του κεριού το Άγιο Φώς τσ’ Ανάστασης το βράδυ / να ‘ναι η ζωή σου φωτεινή χωρίς σταλιά σκοτάδι».

Το ασβέστωμα και τα κουλούρια

Σε δήμους και χωριά, ο ασβέστης έχει την τιμητική του, που με τη δική του φωτεινότητα δίνει τον τόνο του καθαρού και του άσπρου, που αρμόζει στη χαρά της Ανάστασης. Γυναίκες και άνδρες, εξοπλισμένοι με τις μπαντανόβουρτσες, ξεκινούν να ασπρίζουν, αυλές μπεντένια, ρείθρα, τοίχους των σπιτιών και καμαράκια.

Οι μυρωδιές, σημαντικό στοιχείο της Μεγαλοβδομάδας στο Ρέθυμνο, αναδύονται, κάθε μέρα και για άλλο λόγο. Κουλουράκια, Κουλούρες, Κόκκινα Αυγά, Λαμπροκούλουρα, Πίτες, Τυροπιτάκια, Καλιτσούνια και τόσα άλλα, που συνοδεύουν την προετοιμασία για τη μεγάλη μέρα της Λαμπρής. Και σε όλες αυτές τις προετοιμασίες, που είναι για τη χαρά, μεγαλειώδες χαρακτηριστικό τους το ότι δεν υπάρχουν ούτε γέλια, μήτε φωνές. Σεβασμός των ημερών…

Η αγορά και η κατασκευή των λαμπάδων της Λαμπρής έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία, μιας και είναι το κυρίαρχο δώρο προς τους οικείους, τα βαφτιστήρια, τους γέροντες, αλλά και ένα δώρο σε εκείνους που, λόγω ηλικίας ή υγείας, δεν μπορούν να φτάσουν στην εκκλησία για το Χριστός Ανέστη.

Πάσχα στα Χανιά

chania_harbour_night

H σύγχρονη πόλη έχει θαυμάσιο πολεοδομικό σχέδιο με φαρδύς δρόμους, ωραία οικοδομήματα και όμορφες πλατείες, η παλαιά πόλη με τα στενά δρο­μάκια, τα απομεινάρια της ενετοκρατίας και το γραφικό λιμανάκι της. Επισκεφτείτε την καταπληκτική κριτική μεγαλούπολη και απολαύστε τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων. Ένας υπέροχος προορισμός για τις μέρες του Πάσχα. Παρακολουθήστε την Περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία της Παναγίας, Μητρόπολη των Χανιών, στον Άγιο Νικόλαο και στους Τρεις Ιεράρχες. Το Μεγάλο Σάββατο, γίνεται μία μεγαλειώδης λειτουργία και ακολουθεί Αναστάσιμο παραδοσιακό δείπνο με μαγειρίτσα. Την Κυριακή του Πάσχα διασκεδάστε σε κριτικούς ρυθμούς με ζωντανή ορχήστρα.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ασή Γωνιά Χανίων
Στα Χανιά το Πάσχα όπως και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη. Ωστόσο ένας από τους πιο αγαπητούς αγίους των Κρητικών είναι ο Αγιος Γεώργιος. Η γιορτή του χιλιοτραγουδισμένου αγίου για τους κτηνοτρόφους σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και, κατά συνέπεια, της παραγωγικής δραστηριότητας, δηλαδή της τυροκομίας, του κουρέματος των προβάτων και της αναπαραγωγής των ζώων.
Στην Ασή Γωνιά Χανίων, ένα γραφικό χωρίο στο νότιο τμήμα του νομού, το ξημέρωμα της γιορτής, οι βοσκοί οδηγούν ένα ένα τα κοπάδια στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Το κοπάδι του κάθε “μητάτου” (μαντριού) οδηγείται σε έναν περιφραγμένο χώρο κοντά στην εκκλησία, την “κούρτα”. Στην είσοδό του βρίσκονται οι “αρμεχτάδες”, οι οποίοι αρμέγουν τα ζώα.
Όταν τελειώσουν το άρμεγμα, ο ιερέας, αφού διαβάσει την ειδική ευχή, ευλογεί και ραντίζει τα ζώα με αγιασμό. Το γάλα που έχει συγκεντρωθεί από το άρμεγμα, αφού βραστεί, μοιράζεται στους κατοίκους του χωριού και στους προσκυνητές.
Μετά τον αγιασμό των κοπαδιών, που τελειώνει γύρω στις πέντε το απόγευμα, γίνεται η περιφορά των εικόνων του αγίου και της Αναστάσεως γύρω από τον ιερό ναό και, στη συνέχεια, ακολουθεί Θεία Λειτουργία. Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας, γίνεται στο χωριό γλέντι μέχρι αργά τη νύχτα με ριζίτικα τραγούδια και χορούς, όπως κρητική σούστα, πεντοζάλη και χανιώτικο.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *