Πέφτουν τα μαλλιά σου; Πώς θα καταλάβεις αν είναι φυσιολογικό ή αν πρέπει να ανησυχήσεις!

Ξυπνάς ένα πρωί, χτενίζεις τα μαλλιά σου και διαπιστώνεις ότι σήμερα έφυγαν κάμποσες τρίχες παραπάνω από ότι συνήθως. Και σου κάνει εντύπωση. Το επόμενο πρωί το σκηνικό επαναλαμβάνεται! Αλλά να που είναι Φθινόπωρο και είναι εκείνη η περίοδος που τα μαλλιά μας ανανεώνονται και όλο αυτό περιγράφεται από τους ειδικούς ως εποχική τριχόπτωση.

Και πάλι, θα μου πεις: πώς θα καταλάβω αν ο αριθμός των τριχών που χάνω είναι παραπάνω από το φυσιολογικό; Και πότε πρέπει να αρχίσω να ανησυχώ; Δηλαδή, στο θέμα της απώλειας των μαλλιών… πόσο πολύ είναι το πάρα πολύ; 

Το tip για να καταλάβεις αν χάνεις παραπάνω μαλλιά από το φυσιολογικό! 

Αν ανησυχείς ότι σου πέφτουν περισσότερα μαλλιά απ’ ότι συνήθως δοκίμασε αυτό το πολύ απλό trick: Πιάσε με την μια σου παλάμη περίπου 60 μαλλιά και τράβηξέ τα απαλά παιρνώντας τα δάχτυλά σου ανάμεσά τους. Αν οι τρίχες που έπεσαν είναι περίπου 5-8 τότε είναι κάτι φυσιολογικό. Αν πάλι, είναι περίπου στις 15, τότε ναι, κάτι συμβαίνει με τον οργανισμό σου και θα πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο.

Εποχική τριχόπτωση VS τριχόπτωση: τι είναι τι!
Όπως θα διάβασες παραπάνω, πέρα από την τριχόπτωση, υπάρχει και εκείνη η περίοδος που τα μαλλιά μας πέφτουν και θα πέφτουν ότι και να κάνουμε. Είναι η λεγόμενη εποχική τριχόπτωση που συμβαίνει κάθε Φθινόπωρο. Και για να το έχεις πιο ξεκάθαρο στο μυαλό σου, να τι μας είπε ο δερματολόγος, dr Εμμανουήλ Κουρής: “Η καθημερινή τριχόπτωση αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Η υπέρμετρη, πέραν ενός αριθμητικού ορίου τριχόπτωση, όπως και η ποιοτική αλλαγή των τριχών μπορεί να συνιστούν παθολογικό πρόβλημα. Εποχικά συναντούμε την τριχόπτωση συνήθως το φθινόπωρο. Κατά κανόνα είναι αναστρέψιμη”.

Πώς θα καταλάβω αν συμβαίνει το ένα ή το άλλο;

“Αν το φαινόμενο είναι έντονο και αν δεν υποχωρεί σταδιακά, πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο”, μας λέει ο ειδικός. Επίσης, πρέπει να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου αν έχεις παρατηρήσει ότι οι τρίχες που χάνεις τελευταία είναι πολύ περισσότερες από όσες συνήθως (τσέκαρε ξανά το παραπάνω tip), ακόμη και αν συμβαίνει μέσα στο Φθινόπωρο.

Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικά να χάνονται καθημερινά; 
“Βάσει βιβλιογραφίας 50-100 τρίχες. Ανησυχούμε σε μαζική τριχόπτωση και σε ποιοτική αλλαγή των τριχών”, επισημαίνει ο dr Εμμανουήλ Κουρής. Δηλαδή, πέρα από την τριχόπτωση αν έχεις παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι τα μαλλιά σου έχουν γίνει πολύ λιπαρά τελευταία, και πάλι είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σου, άρα θα πρέπει να απευθυνθείς στον δερματολόγο σου ο οποίος θα κάνει την διάγνωηση και ίσως σου δώσει κάποιες εξετάσεις.

Ποιος είναι ο λόγος που πέφτουν τα μαλλιά μας;
“Φυσιολογικά πέφτουν στα πλαίσια του κύκλου ζωής τους. Ανανεώνονται όμως οι τρίχες, σε υγιείς θυλάκους, και έτσι συνολικά τα μαλλιά μας βρίσκονται σε μια δυναμική ισορροπία τριχόπτωσης και αναγέννησής τους. Η παθολογική τριχόπτωση χρήζει διερεύνησης πριν εγκατασταθεί κάποιου είδους αλωπεκία”, τονίζει ο δερματολόγος.

Διατροφή και η ψυχολογία: να γιατί τα χάνεις!
Πέρα από τα παθολογικά αίτια που προκαλούν τριχόπτωση (χαμηλός σίδηρος και φεριτίνη στο αίμα, διάφορα ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα θυροειδής, διαταρχές περιόδου, πολυκυστικές ωοθήκες) υπάρχουν και τα ψυχολογικά αίτια. Αν είσαι πολύ στρεσαρισμένη στην δουλειά σου, αν- ας πούμε- χώρισες και δεν είσαι σε καλή περίοδο, θα έχεις παρατηρήσει ότι χάνεις και περισσότερα μαλλιά. Επίσης, το ίδιο θα σου συμβαίνει αν κάνεις μια πολύ αυστηρή δίαιτα (είναι απαγορευτική έτσι κι αλλιώς!).

Με τα σαμπουάν για την τριχόπτωση τι γίνεται; 
“Τα σαμπουάν βοηθούν. Έχουν συμπληρωματικό, όμως, ρόλο στις κύριες φαρμακευτικές αγωγές”. Με άλλα λόγια δεν αρκεί να πας μόνη σου στο φαρμακείο και να ζητήσεις ένα σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης. ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να κλείσεις ραντεβού με τον δερματολόγο σου!

Περνάει από το στομάχι! 
Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν σε περιπτώσεις τριχόπτωσης. Και να τι λέει ο δερματολόγος: “Τα συμπληρώματα διατροφής σαφώς και βοηθούν. Κατά κανόνα περιέχουν ειδικά αμινοξέα καθώς και συμπλέγματα βιταμινών, αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Εν γένει συνιστούμε μεσογειακή διατροφή”.

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *