Πίλσεν: Η ομορφότερη μυστική πόλη της Τσεχίας

Οι περισσότεροι επισκέπτες της χώρας σημειώνουν δύο προορισμούς στην κορυφή της ατζέντας τους, την Πράγα και το κουκλίστικο Κάρλοβι Βάρι στα σύνορα με την Γερμανία. Ελάχιστοι όμως είναι αυτοί που θα βρεθούν στη γενέτειρα της διάσημης ξανθιάς μπύρας, μόλις 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πράγας. Το Πίλσεν έχει οριστεί μαζί με τη βελγική πόλη Μονς ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015.

 

 

Η πόλη όπου γεννήθηκε η διάσημη ξανθιά μπύρα Pilsner το 1842 αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Skoda to 1859 παραμένει το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Τσεχίας. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πράγα και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή.

Φτάνοντας συναντά κανείς μια πανέμορφη πόλη με πολύχρωμα κτίρια και μικτό ιστορικό κέντρο που μπορεί άνετα να το γυρίσει με τα πόδια.

 

Περίτεχνα μπαρόκ και αναγεννησιακά σπίτια στολίζουν την τεράστια Πλατεία Ελευθερίας, τη Namesti Republiky, όπου δεσπόζει ο γοτθικός καθεδρικός του Αγίου Βαρθολομαίου με το υψηλότερο καμπαναριό της Τσεχίας με 102 μέτρα ύψος. Στα βορειοανατολικά της πλατείας ξεχωρίζει το κίτρινο κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Ζυθοποιίας ενώ στα νότια το θα βρείτε το μοναστήρι των Φραγκισκανών όπου στεγάζεται το Μουσείο της Δυτικής Βοημίας.

 

 

Στα δυτικά της πλατείας την παράσταση κλέβει η Μεγάλη Συναγωγή, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή της Ιερουσαλήμ και της Βουδαπέστης, χτισμένη το 1892 σε μαυριτανικό στυλ. Το σύγχρονο, βιομηχανικό τμήμα της πόλης απλώνεται κυκλικά από τη παλιά πόλη και διαθέτει φαρδιές λεωφόρους. Εννοείται ότι θα επισκεφθείτε τη Ζυθοποιία Pilsner Urquell, που όπως είναι φυσικό αποτελεί το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης. Η ωριαία ξενάγηση πραγματοποιείται και στα αγγλικά και περιλαμβάνει από ιστορικά στοιχεία και τεχνικές εμφιάλωσης μέχρι δοκιμή μπύρας κατευθείαν από τα βαρέλια στο παλιό κελάρι.

 

Το δεύτερο διασημότερο αξιοθέατο της πόλης βρίσκεται κάτω από τη γη. Θα χρειαστεί να φορέσετε το μπουφάν σας για να διασχίσετε τα 500 μέτρα των τούνελ που σκάφτηκαν στη γη αφού η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου. Το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο των τούνελ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 14ο αιώνα για να αποτελέσει όχι μόνο καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου αλλά και σαν αποθηκευτικός χώρος τροφίμων και μπύρας.

 

 

Υπολογίζεται ότι το δίκτυο αυτό έχει συνολικό μήκος 11 χιλιομέτρων. Οικογένειες με παιδιά θα κατευθυνθούν στο Μουσείο Μαριονέτας στην κεντρική πλατεία, στο διάσημο ζωολογικό κήπο (www.zooplzen.cz) αλλά και στο ολοκαίνουριο κέντρο επιστημών Techmania (techmania.cz), που άνοιξε μέσα στο 2014.

Πού να μείνετε

 

 

Στο μοντέρνο Angelo Hotel Pilsen απέναντι από το διάσημο ζυθοποιείο Pilsner Urquell (U Prazdroje 6, τηλ.: 00420 378016 111, www.vi-hotels.com, από €76 το δίκλινο με πρωινό), στο Hotel Central πάνω στην κεντρική πλατεία (Náměstí Republiky 33, τηλ.: 00420 377 226757, www.central-hotel.cz, από €75 το δίκλινο με πρωινό) ή στο καινούριο Courtyard Pilsen λίγα λεπτά από την πλατεία (Sady 5. Kvetna 57, τηλ.: 00420 373370100, www.marriott.com, από €65 το δίκλινο με πρωινό).

Πού να φάτε

 

 

 

Στο Aberdeen Angus Steakhouse, για εξαιρετικά φιλέτα και κρεατικά από ζώα βιολογικής εκτροφής (Prazska 23, τηλ.: 00420 725 555631, www.angusfarm.cz, από €9 το άτομο), στο Na Parkanu δίπλα στο Μουσείο Ζυθοποιίας για παραδοσιακή κουζίνα (Veleslavínova 4, τηλ.: 00420 377 324485, www.naparkanu.com, από €8 το άτομο) ή στο U Mansfelda για το φημισμένο γκούλας από αγριογούρουνο και πολύ καλό κρασί (Drevena 9, τηλ.: 00420 377 333844, www.umansfelda.cz, από €8 το άτομο).

Πώς θα πάτε

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Πίλσεν από την Πράγα είναι με τα άνετα λεωφορεία της Student Agency (www.studentagency.eu). Αναχωρούν κάθε μισή ή μια ώρα από το σταθμό του μετρό Zlicin σε μια διαδρομή που διαρκεί μόλις μια ώρα και κοστίζει €3,60.

 

ladylike.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *