Πες μου την “αδυναμία” σου να σου πω γιατί δεν αδυνατίζεις

Όταν το θέμα είναι η δίαιτα, πάντα αναρωτιέσαι. Τι είναι αυτό που κάνω λάθος; Πώς γίνεται και κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να χάσουν κιλά; Μήπως δεν στοχεύεις στο πραγματικό πρόβλημα; Όπως κάθε γυναίκα έχει το δικό της χαρακτήρα, το προσωπικό της στιλ στο ντύσιμο, έτσι και με τη διατροφή! Άλλη έχει αδυναμία στα γλυκά, άλλη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μακαρονάδες και ψωμί και άλλη τρελαίνεται για αλμυρές γεύσεις. Εσένα ποια είναι η διατροφική σου αδυναμία;

Φτιάχνουμε οκτώ προφίλ γυναικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους στη διατροφή και με τη βοήθεια της Κλινικού διαιτολόγου, διατροφολόγου Βαλάσιας Τοκμακίδου σου δίνουμε πολύτιμες συμβουλές. Smart tips για να βρεις το κουμπί που θα επιτρέψει στη δική σου προσωπικότητα να χάσει κιλά.

1. Σου αρέσουν πολύ τα γλυκά

Δεν ζεις χωρίς σοκολάτα ή παγωτό και αυτό σαφέστατα είναι η αχίλλειος πτέρνα σου, κάθε φορά που προσπαθείς να διορθώσεις τη διατροφή σου.

Τι μπορείς να κάνεις; – Κατανάλωσε φρέσκα φρούτα. Καρπούζι, πεπόνι, βερύκοκα, κεράσια αποτελούν πολύ καλές και «γλυκές» επιλογές. Εάν ωστόσο τα φρέσκα φρούτα δεν καλύπτουν την ανάγκη σου για κάτι γλυκό τότε τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Επέλεξε παπάγια, ανανά, μάνγκο και κάλυψε την ανάγκη σου για γλυκό γευστικά και υγιεινά.

Πιες πολύ νερό: Σε συνθήκες ήπιας αφυδάτωσης το σώμα τείνει να αποζητά έντονα τις γλυκές τροφές. Όταν λοιπόν έχεις έντονα την επιθυμία για κάτι γλυκό πιες παραπάνω νερό. Το νερό όχι μόνο ρυθμίζει την επιθυμία για γλυκό αλλά βοηθά και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης): Τα παραπάνω καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα και κρατούν το σάκχαρο στο αίμα σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καθυστερώντας την ανάγκη για γλυκό .

Προτίμησε γλυκές τροφές χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά:

– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
– Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μαύρη Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
– Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
– Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

 

2. Σου αρέσουν τα κρεατικά

Είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που αν στο πιάτο τους δεν υπάρχει κρέας, τότε δεν καταλαβαίνουν φαγητό. Θέλεις κάθε σου γεύμα να περιλαμβάνει έστω και λίγο κρέας και αυτό είναι το δικό σου εύθραυστο σημείο στη δίαιτα. “Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και «κακή» χοληστερίνη, η οποία μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και σε καρδιακές παθήσεις” εξηγεί η διαιτολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις; Προτίμησε να καταναλώνεις κυρίως λευκό κρέας όπως ψάρι, κοτόπουλο και αυγό τα οποία αποτελούν τρόφιμα με υψηλή βιολογική αξία.

 

3. Τρελαίνεσαι για κάθε είδους αλμυρές γεύσεις

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων όπου προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους πριν καν το δοκιμάσουν; Προτιμάς τις σαλάτες σου «χιονισμένες» και είσαι συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση με τσιπς και ποπ κορν; Το υπερβολικό αλάτι, πέρα από σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι και η βασική αιτία που είσαι πρησμένη κι ένας από τους top λόγους που έχεις κυτταρίτιδα και κάνεις κατακράτηση υγρών.

Οι συστάσεις λένε πως ένας ενήλικας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (2300mg νατρίου) καθημερινά. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το αλάτι βρίσκεται σαν κρυφό συστατικό παντού.

Τι μπορείς να κάνεις; – Απόφυγε όσο μπορείς τα συσκευασμένα τρόφιμα (τσιπς, έτοιμες σούπες και σάλτσες του εμπορίου, αλλαντικά, τουρσιά)

Μείωσε σταδιακά το αλάτι που προσθέτεις στο μαγείρεμα.

Εξοικειώσου με μπαχαρικά και μυρωδικά κατά το μαγείρεμα, για να δώσεις γεύση στο φαγητό χωρίς έξτρα προσθήκη αλατιού.

Διάβαζε πάντα τις διατροφικές ετικέτες ελέγχοντας την περιεκτικότητα του κάθε τροφίμου σε νάτριο.

 

4. Δεν μπορείς να σταματήσεις να τσιμπολογάς

Κάθεσαι στο σπίτι να δεις τηλεόραση και κάθε λίγο και λιγάκι επισκέτεσαι το ψυγείο για κάποια λιχουδιά. Σου αρέσει να μασουλάς κάτι όλη την ώρα και αυτό είναι το δικό σου “πάθος” που καταστρέφει κάθε προσπάθεια για δίαιτα.

Τι μπορείς να κάνεις; – Τρώγε κάθε τρεις ώρες: Έχε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) κι δύο ενδιάμεσα σνακ. Με αυτό τον τρόπο διατηρείς σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζεις το μεταβολισμό σου.

Πέταξε από τα ντουλάπια πολύ λιπαρά και γλυκά τρόφιμα στα οποία ξέρεις ότι είσαι επιρρεπής. Ανταυτού προτίμησε υγιεινά τρόφιμα όπως γιαούρτι, φρούτα, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ανάλατους ξηρούς καρπούς, χυμοί, cream crackers σίκαλης.

Κράτησε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Κατάγραψε τι καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Διαβάζοντας το προς το τέλος την ημέρας θα εκπλαγείς με το πόσα τσιμπολογήματα είχες χωρίς να το καταλάβεις.

Βούρτσισε τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα: Η φρεσκάδα που θα νιώθεις μετά το βούρτσισμα θα σε αποτρέψει από την κατανάλωση οποιοδήποτε άλλου τροφίμου

 

5. Σου αρέσει το Junk Food

Κοίτα εδώ που τα λέμε, τα έτοιμα, παχυντικά και εντελώς ακατάλληλα φαγητά, τα γνωστά junk food είναι νόστιμα. Όμως, η συνήθειά σου να παραγγέλνεις συνέχεια απ’ έξω κάνει κακό και στη σιλουέτα, αλλά και στη διάθεσή σου. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2000 εθελοντές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Τι μπορείς να κάνεις; – Ετοίμασε από βραδύς το φαγητό της επόμενης ημέρας. Γυρνώντας από τη δουλειά νηστική και βρίσκοντας στο σπίτι έτοιμο μαγειρευτό φαγάκι δεν θα υποκύψεις στην ευκολία του delivery.

Εάν είναι να παραγγείλεις απ’ έξω τουλάχιστον προτίμησε πιο υγιεινές επιλογές όπως κοτοσουβλάκι με λαχανικά, αράβικη ή κυπριακή πίτα, μπαγκέτα ολικής αλέσεως με γαλοπούλα και τυρί ή τόνο.

Aπόφυγε τις σάλτσες και τις τηγανητές πατάτες και πρόσθεσε λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι κ.α.

 

6. Ζεις για τους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί, πατάτα κτλ)

“Είσαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;” Η ατάκα από παλιά διαφήμιση ζυμαρικών σε περιγράφει απόλυτα – τα ζυμαρικά τα λατρεύουν άλλωστε και οι star – και είναι εδώ που τα λέμε και η βασική αιτία που δεν μπορείς να κρατήσεις τη δίαιτα. Άλλωστε, “καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες εκκρίνεται μια ορμόνη, η σεροτονίνη η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευεξίας και καλής διάθεσης” που σε κάνει να θέλεις… κι άλλο! Για να είσαι όμως και ευτυχής και εντάξει με τις διατροφικές σου συνήθειες κάνε το εξής:

– Προσπάθησε να επιλέγεις σύνθετους υδατάνθρακες: Το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι αποτελούν τρόφιμα τα οποία διασπώνται και απορροφώνται αργά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μην προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και σε κρατάνε χορτάτη για περισσότερη ώρα.

– Σημείωσε επίσης πως κανένα τρόφιμο δεν παχαίνει, αν δεν το παρακάνεις. Φρόντισε λοιπόν οι ποσότητες στη μερίδα σου να είναι λογικές, αλλά και να βάζεις στο πρόγραμμα και τα άλλα είδη τροφίμων, όπως πρωτεΐνες (κρέας, αυγό, μανιτάρια) και λαχανικά.

 

7. Σου αρέσει να τρως τη νύχτα

Όταν όλα έχουν ησυχάσει και οι πάντες κοιμούνται, εσύ σκέφτεσαι τη σοκολατίνα στο ψυγείο ή το φαγητό που έμεινε από το μεσημέρι. Σου είναι αδύνατο να αντισταθείς και το μόνο που θυμάσαι στη συνέχεια είναι τον εαυτό σου μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου. Αν και η νυχτερινή υπερφαγία μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες – στρες, κακή διάθεση, άγχος – να τι μπορείς να κάνεις:

Προσπάθησε να καταναλώνεις 5 γεύματα την ημέρα και η χρονική απόσταση μεταξύ των γευμάτων να είναι κάθε 2,5 – 3 ώρες για σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα καθώς επίσης και ρύθμιση των φυσιολογικών μηχανισμών της πείνας και του κορεσμού.

Για γεύμα πριν τον ύπνο (περίπου 3 ώρες πριν) προσπάθησε να έχεις υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι καστανό με μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα συνοδευόμενο από μια μικρή μερίδα καλών λιπαρών όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο καθώς και μια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, αυγό, ψάρι).

Τέλος, προσπάθησε να εντάξεις την άσκηση στη καθημερινότητα σου , έστω και ένα απλό περπάτημα 15′-20′ λεπτών θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις.

 

8. Σου αρέσει να βγαίνεις έξω για φαγητό

Συχνά αυτή είναι και η αιτία που μια δίαιτα αποδεικνύεται σκέτη αποτυχία. Πώς να παραγγείλεις όλα όσα σου ορίζει η σωστή διατροφή σε ένα εστιατόριο με δεκάδες πειρασμούς; Η πιο εφιαλτική περίοδος για εσένα είναι σαφώς το καλοκαίρι, που έτσι κι αλλιώς είναι πιο εύκολο να βρεθείς με καλή παρέα έξω για φαγητό.

Τι μπορείς να κάνεις; – Την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» την ξέρεις; Φρόντισε λοιπόν πριν φύγεις από το σπίτι να φας κάτι ελαφρύ: ένα γιαούρτι, μια μπάρα δημητριακών, 1-2 φρούτα που θα σου κόψουν για λίγο την όρεξη.

Προτίμησε σαν κυρίως πιάτο ψητό κρέας π.χ. κοτόπουλο, φιλέτο μοσχαριού ή ψάρι και θαλασσινά που μπορείς να συνοδεύσεις με μια πλούσια σαλάτα και για γαρνιτούρα επίλεξε ρύζι ή λαχανικά. Γενικότερα απόφυγε τα τηγανητά π.χ. πατάτες, τυροκροκέτες, τηγανητά λαχανικά και προτίμησε κυρίως τα ψητά ή βραστά ορεκτικά.

Τέλος, προσπάθησε να αρκεστείς σε 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα. Έτσι και τη σιλουέτα σου θα διατηρήσεις και θα απολαμβάνεις και το ταβερνάκι μαζί με την παρέα σου χωρίς τύψεις.

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *