Πως να αποφύγετε τα κιλά των εορτών! Η διαιτολόγος εξηγεί…

Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων μπορεί κανείς να πάρει  πάνω από 3000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά 4000 θερμίδες σε ένα μόνο  γεύμα…

…όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2000 θερμίδες οι  γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άρρενες. Όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να  οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και 4 κιλά μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ αν η υπερφαγία συνεχιστεί μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά!

Επιπροσθέτως μεγάλη επιβάρυνση δέχεται και ο οργανισμός από τη χοληστερόλη που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 600 mg την ημέρα των Χριστουγέννων και  τα 800 mg την ημέρα της Πρωτοχρονιάς όταν η μέση ημερήσια πρόσληψη δεν  πρέπει να υπερβαίνει τα 300 mg!

 Στους πίνακες που ακολουθούν φαίνονται αναλυτικά οι θερμίδες καθώς και η περιεχόμενη χοληστερόλη στα εδέσματα των εορτών

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που αν το εφαρμόσει  κανείς δε θα πάρει κιλά στις γιορτές. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς  είναι να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα  καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το μεταβολισμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι μία εξαιρετικά  χρονοβόρα διαδικασία και προϋποθέτει ότι θα έχει ξεκινήσει κανείς τις  αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες πολύ νωρίτερα πριν από τις  γιορτές. Τα  βασικά βήματα είναι τα εξής:

– Δεν περιμένουμε να πάρουμε κιλά για να ενεργοποιηθούμε και να  προσέξουμε τη διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ούτως ή  άλλως όλο το χρόνο ανεξαρτήτου βάρους!

– Καλό είναι να μάθει κανείς να ελέγχει την επιθυμία του για φαγητό ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την πείνα από τη βουλιμία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεινάμε και διαφορετικό να τρώμε από  βουλιμία ή γιατί απλά μας αρέσει το φαγητό έστω κι αν έχουμε χορτάσει.  Στην δεύτερη περίπτωση αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουμε.  Σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη συχνών και μικρών  γευμάτων. Μπορεί να είναι πλέον διαιτολογικό κλισέ, αλλά είναι πολύ  αποτελεσματικό διότι έτσι ρυθμίζονται τα σάκχαρα του αίματος  (πετυχαίνουμε δηλαδή ευγλυκαιμία) κι έτσι πεινάμε λιγότερο και είναι πιο  εύκολο να είμαστε εγκρατείς.

– Διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας.

Αφενός το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο ψυγείο άρα άμμεσα μπορεί να πάρει κανείς κιλά.

Αφετέρου, το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης η οποία μειώνει τη  μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού κι έτσι μπορούμε να πάρουμε  ευκολότερα βάρος. Μάλιστα το άγχος αυξάνει το λίπος στην περιοχή της  κοιλιάς! Σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη  αντιοξειδωτικών ουσιών από τη διατροφή μας όπως είναι η βιταμίνη C  (υπάρχει σε πορτοκάλι, λεμόνι), Βιταμίνη Ε (υπάρχει στο ελαιόλαδο) και  Βιταμίνη Α (υπάρχει άφθονη στα καρότα και στα κόκκινα λαχανικά). Τα  αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται από  τον οργανισμό σε περιόδους άγχους κι έτσι μειώνουν τις βλαπτικές  επιδράσεις τους στον οργανισμό.

– Ενημερωνόμαστε σωστά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς  και για το τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να μη  χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακρότητες (πχ δίαιτα μόνο με ψητά και  σαλάτες) οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στον  οργανισμό και μακροχρόνια είναι αναποτελεσματικές.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ

–         Περιορίστε το τσιμπολόγημα

–         Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά (απώλεια ελέγχου ποσότητας)

–         Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (πχ αν  κανονίσετε να βγείτε το βράδι για φαγητό  τότε φροντίστε το μεσημέρι να  έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)

–         Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να το συνεχίσετε

–         Προτιμήστε γαλοπούλα χωρίς δέρμα

–         Προτιμήστε μια light εκδοχή της γέμισης (πχ με άπαχο κιμά  κοτόπουλου, μανιτάρια, καστανό ρύζι, κουκουνάρι, λευκό κρασί)

–         Πάρτε ως πρώτο πιάτο σούπα λαχανικών: έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά μειώνει αποτελεσματικά την όρεξη

–         Προσοχή στο αλκοόλ!!!

–         Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως

–         Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει!

Γράφει η Μπαλαμώτη Δ.  Χριστίνα,     MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου     Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου  Νοσοκομειακών     διαιτολόγων

lifezone.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *