ΡΩΜΗ! Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ”αιώνια” πόλη.

Πρόκειται για μια κλασική πρωτεύουσα: δεν θα τη βαρεθείτε ποτέ, δεν χάνει τη λάμψη και το μοναδικό στιλ της, ενώ πολύ δύσκολα θα την εξαντλήσετε.

Στο ιστορικό της κέντρο «συνωστίζονται» μεγαλοπρεπή κτίρια: από αψίδα σε palazzo, από μουσείο σε σιντριβάνι και από forum σε basilica, θα νιώθετε ότι περπατάτε μέσα στην Ιστορία.

Συγκλονιστικοί ναοί, γοητευτικές πλατείες, κλασάτες κατοικίες, μεσαιωνικά σοκάκια και ο Τίβερης συνθέτουν μια πόλη 100% ερωτεύσιμη.

Όμως αυτή η grande dame με Ιστορία χιλιετιών δεν είναι απλώς ένα ζωντανό μουσείο, διαθέτει επίσης τσαχπινιά και χάρη. Οι Ρωμαίοι είναι άνθρωποι με μπρίο: ψηλοτάκουνα σε αρχαία πλακόστρωτα ( δυστυχώς, πολλά έχουν αντικατασταθεί με άσφαλτο ), άριστης ποιότητας gelato ( μέχρι και ντομάτα έχουν φτιάξει οι αθεόφοβοι! ), far niente σε πλατείες και μπαράκια – και να μην παραλείψουμε τη μανία τους με το shopping και τις βέσπες-σήμα κατατεθέν της πόλης.

Αν και η Ρώμη δεν θεωρείται προορισμός για nightlife, υπάρχουν αρκετά bars και clubs στο Testaccio και στην Ostiense. Τέλος, το φαγητό μοιάζει με την πόλη: ακόμη και η pizza στο δρόμο έχει ποιότητα, νοστιμιά και φαντασία.

Πότε να πάτε Πότε να πάτε

Με την πρώτη ευκαιρία. Το κλίμα δεν αποτελεί αντικίνητρο και η τουριστική κίνηση σπάνια μειώνεται. Ένα εύκολο weekend, τουλάχιστον όσον αφορά τον καιρό και τις πτήσεις. Η high season είναι από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο – με αντίστοιχα αυξημένες τιμές, ιδίως στα ξενοδοχεία.

 Πότε να πάτεΤι να δείτε

Colosseo

Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αρχικά γνωστό ως το Αμφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Μπορεί η θεόρατη δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα. Ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ιδρυτής της δυναστείας Φλαβιανών, άρχισε την κατασκευή του Κολοσσαίου το 72 μ.Χ. και το οποίο ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο Βεσπασιανού. Στην τοποθεσία που αποφασίστηκε να χτιστεί το Κολοσσαίο υπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα μέρος του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η Χρυσή Πύλη (Domus Aurea) και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (ο κολοσσός) που έδωσε στην γιγαντιαία αρένα το σημερινό της όνομα. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι εκπληκτικές και φτάνουν τα 188 μέτρα με 156 μέτρα και φθάνοντας σε ύψος άνω των 48 μέτρων. Το Κολοσσαίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 55.000 θεατές που θα εισέρχονταν στο κτίριο μέσω των 80 εισόδων. Είχε τέσσερις ορόφους με τον τελευταίο όροφο να διαθέτει καθίσματα για τις κατώτερες τάξεις και τις γυναίκες. Η χαμηλότερος όροφος ήταν η εξέδρα των επισήμων της εποχής και είχε θέσεις μόνο για τους επιφανείς πολίτες. Κάτω από το έδαφος υπήρχαν δωμάτια με μηχανικές συσκευές και τα κλουβιά που περιείχαν τα άγρια ζώα. Οι κλωβοί μπορούσαν να υψώνονται, ώστε τα ζώα να εμφανίζονται στη μέση της αρένας. Το Κολοσσαίο ήταν καλυμμένο με μια τεράστια τέντα γνωστή και ως velarium. Με αυτή προστατεύονταν οι θεατές από τον ήλιο. Ήταν δεμένη σε μεγάλους πόλους πάνω από το Κολοσσαίο και αγκυροβολημένη στο έδαφος με μεγάλα σχοινιά. Μια ομάδα περίπου 1.000 ανδρών χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση της τέντας. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγεί το κοινό με αγώνες με ελεύθερη είσοδο. Τα εν λόγω διαγωνίσματα ήταν ένα σύμβολο κύρους και ισχύος και ένας τρόπος για έναν αυτοκράτορα να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Οι αγώνες διαρκούσαν για μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και για αρκετές ημέρες στη σειρά. Συνήθως ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εμφανίσεις εξωτικών ζώων και τελείωναν με μονομαχίες μεταξύ των ζώων και μονομάχων ή μεταξύ μονομάχων. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν συνήθως δούλοι, αιχμάλωτοι πολέμου ή κατάδικοι. Μερικές φορές Ρωμαίοι πολίτες, μέχρι και αυτοκράτορες έλαβαν μέρος στη δράση. Για τα εγκαίνια του κτιρίου στο 80 μΧ. οι εορτασμοί διήρκησαν εκατό ήμερες με αγωνίσματα και θεάματα και πραγματοποιήθηκαν από τον Τίτο, διάδοχο του Βεσπασιανού. Κατά τη διάρκεια των μονομαχιών, θανατώθηκαν περίπου 9.000 άγρια ζώα. Στη νότια πλευρά του το Κολοσσαίο είχε κοπεί από το σεισμό του 847. Τμήματα του κτιρίου – συμπεριλαμβανομένης της μαρμαρένιας πρόσοψης – χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή νεώτερων μνημείων, συμπεριλαμβανομένης και της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi)

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης. Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο δεσπόζει στη μικρή πλατεία Trevi που βρίσκεται στην περιοχή του Quirinale. Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το τέλος του Aqua Virgo, ενός υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 19 π.Χ. και φέρνει νερό από τις πηγές στο Salone (περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ρώμη) και παρέχει στα συντριβάνια της Ρώμης νερό. Το 1732, ο Πάπας Κλήμης ο 12ος ανέθεσε στον Νικολά Σάλβι (Nicola Salvi) να δημιουργήσει ένα μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία Τρέβι. Ένα προηγούμενο εγχείρημα να οικοδομηθεί το συντριβάνι κατόπιν σχέδιου του Μπερνίνι σταμάτησε έναν αιώνα νωρίτερα, μετά το θάνατο του Πάπα Ουρβανού του 8ου. Η κατασκευή του μνημειακού μπαρόκ συντριβανιού ολοκληρώθηκε τελικά το 1762. Η κεντρική φιγούρα του συντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους, να έλκεται από δύο ιππόκαμπους. Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται από ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο, και το άλλο ανήσυχο. Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις της θάλασσας. Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή. Πάνω από τα γλυπτά βρίσκονται τα ανάγλυφα, με ένα εξ αυτών να απεικονίζει τον Αγρίππα, το στρατηγό που έχτισε το υδραγωγείο. Το νερό στο κάτω μέρος του σιντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα. Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό. Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω από τον ώμο σας με την πλάτη σας προς το νερό.
Foro Romano
Ανάμεσα στην Piazza Venezia και στο Colosseo, η Αρχαία Αγορά είναι στην ουσία μέρος της καθημερινότητας της πόλης. Μπορείτε να τη δείτε και από πάνω, αλλά αξίζει μια βόλτα από την αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου μέχρι την αψίδα του Τίτου. Η πιο ωραία θέα της, πάντως, είναι από τα μπαλκόνια του Καπιτωλίου ( Campidoglio ).
Βατικανό


Η παπική πολιτεία, κράτος εν κράτει, είναι ένα γιγάντιο μουσείο: 70.000 έργα τέχνης εκτίθενται σε 42.000 τ.μ., με 50.000 να περιμένουν στις αποθήκες. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων για τα μουσεία του κι επικεντρώστε σε συγκεκριμένα έργα ή πτέρυγες. Είναι αδύνατο να τα δείτε όλα – έτσι κι αλλιώς θα πάθετε overdose.
Βασιλική του Αγίου Πέτρου


Ό,τι κι αν έχετε ακούσει εκ των προτέρων, όσες φορές κι αν τον έχετε επισκεφθεί, αυτός ο μεγαλοπρεπέστατος ναός θα σας αφήσει άφωνους! Τα μεγέθη στη μεγαλύτερη βασιλική της χριστιανοσύνης είναι αφοπλιστικά: και μόνο η πλατεία που σχεδίασε ο Μπορομίνι έχει έκταση 22.000 τ.μ. κι ένα περιστύλιο με 248 κολόνες κι 140 αγάλματα. Σε κάθε γωνιά του κρύβονται θησαυροί τέχνης: η «Pieta» του Μιχαήλ Άγγελου θα σας συγκινήσει μέχρι δακρύων, όπως και ο φημισμένος θόλος με διάμετρο 190 μ. και ύψος 20 μ. Highlight ο μπαρόκ θόλος Baldacchino του Μπερνίνι. Ο ναός φέρει μυθικές υπογραφές: Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαέλο, Μπερνίνι, Μπραμάντε, Μαντέρνο και Κανόβα.
Musei Capitolini
Διαθέτει μια τεράστια συλλογή ρωμαϊκών έργων από διάφορες εποχές. Στεγάζεται στα δίδυμα κτίρια Palazzo dei Conservatori και Καπιτώλιο ( Campidoglio ), στην ομώνυμη πλατεία που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος ( www.museicapitolini.org ).
Η Ρώμη του Μιχαήλ Άγγελου


Και μόνο αν ακολουθήσετε τα χνάρια του μεγάλου καλλιτέχνη, του οποίου τα αριστουργήματα είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη, είναι full weekend: η «Pieta» στον Άγιο Πέτρο, το υπέροχο άγαλμα του Μωυσή στον San Pietro in Vincoli, η «Capella Sistina», η έξοχη βασιλική Santa Maria degli Angeli e dei Martiri που σχεδίασε μέσα στις θέρμες του Διοκλητιανού, το παρεκκλήσι των Sforza στην Basilica Papale di Santa Maria Maggiore, ακόμη και η Piazza de Campidoglio και το Palazzo Farnese φέρουν τη σφραγίδα του.
Domus Aurea


Η Χρυσή Βίλα του παρανοϊκού Νέρωνα υπήρξε η επιτομή της εξτραβαγκάντσας: θαλασσινό νερό στο λουτρό, διακόσμηση από σεντέφι και πολύτιμοι λίθοι, χρυσή πρόσοψη, τεράστιοι κήποι. «Τώρα μπορώ να ζήσω σαν άνθρωπος!» λέγεται ότι αναφώνησε ο Νέρων. Αν και κουφάρι πλέον, αξίζει να την επισκεφθείτε.

Πιάτσα Ναβόνα (Piazza Navona)

Η Piazza Navona είναι μία από τις πιο διάσημες και αναμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες πλατείες της Ρώμης. Η πλατεία είναι χτισμένη στο πρώην στάδιο του Δομιτιανού, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό το 86 μ.Χ. Εξ ου και η μεγάλη, με ωοειδές σχήμα πλατεία. Το γήπεδο, το οποίο είχε ένα μεγαλύτερο χώρο για αγωνίσματα από το Κολοσσαίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις. Το στάδιο ήταν γνωστό ως «Circus Agonalis» (ο στίβος του ανταγωνισμού). Πιστεύεται ότι η επωνυμία άλλαξε με την πάροδο του χρόνου από «in agone» σε «navone» και τελικά σε Navona. Τον 15ο αιώνα, το γήπεδο ήταν στρωμένο για να δημιουργήσει την πλατεία Navona, αλλά απομεινάρια του σταδίου είναι ακόμα ορατά στη γύρω περιοχή. Οι ξεναγήσεις σε αυτό το υπόγειο μνημείο είναι διαθέσιμες, και ξεκινούν από την πλατεία του Tor Sanguigna 13. Η Piazza Navona διαθέτει τρία σιντριβάνια. Το κεντρικό και μεγαλύτερο είναι το Fontana dei Quattro Fiumi (σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών). Κατασκευάστηκε μεταξύ 1647 και 1651, κατόπιν αιτήματος του Πάπα Ιννοκέντιου του Κ΄. Ο σχεδιασμός της κρήνης ανατέθηκε πρώτα στον Μπορομίνι (Borromini), αλλά παραδόθηκε τελικά στον Μπερνίνι (Bernini). Το σιντριβάνι αποτελείται από τέσσερα αγάλματα ανθρώπων που το καθένα αντιπροσωπεύει ένα ποτάμι από διαφορετική ήπειρο – το Νείλο, το Γάγγη, το Δούναβη και το Ρίο ντέλλα Πλάτα. Τα αγάλματα είναι στη βάση ενός βράχου και υποστηρίζουν ένα οβελίσκο, που αρχικά βρισκόταν στο Massenzio Circus. Τα δύο άλλα σιντριβάνια στην πλατεία είναι το Fontana di Nettuno (η κρήνη του Ποσειδώνα) στο βόρειο άκρο και η Fontana del Moro (η κρήνη του Μαυριτανού) στο νότιο άκρο. Η Fontana del Nettuno, επίσης γνωστή ως Calderari, χτίστηκε το 1576 από τον Giacomo della Porta. Τα αγάλματα του Ποσειδώνα που περιβάλλεται από θαλάσσιες νύμφες προστέθηκαν στον 19ο αιώνα. Ο Giacomo della Porta έχτισε και το Fontana del Moro. Το κεντρικό άγαλμα του Μαυριτανού σχεδιάστηκε από τον Μπερνίνι και προστέθηκε αργότερα τον 17ο αιώνα. Η τρίτωνες είναι προσθήκες 19ου αιώνα. Ένα ακόμα εντυπωσιακό αξιοθέατο στην πλατεία Ναβόνα είναι η εκκλησία του Sant’ Agnese in Agone. Η εμπρόσθια όψη της μπαρόκ αυτής εκκλησίας σχεδιάστηκε από τον Μπορομίνι, τον κύριο αντίπαλο του Μπερνίνι. Η κατασκευή άρχισε μόλις δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Fontana dei Quattro Fiumi του Μπερνίνι, ακριβώς μπροστά από το κτίριο. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1670. Η Piazza Navona, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, δυτικά από το Πάνθεον. Είναι μία από τις πιο ζωντανές πλατείες της Ρώμης, με πολλές υπαίθριες καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στη γειτονιά.
Ναοί
Οι εκκλησίες της Ρώμης είναι ασύγκριτες λόγω της αρχιτεκτονικής και των έργων τέχνης στο εσωτερικό τους. Είναι must η επίσκεψη στον αρχαιότερο χριστιανικό ναό San Giovanni Laterano, στην εντυπωσιακή Santa Maria Maggiore, στη Santa Maria Antiqua στο Foro Romano και στη Santa Francesca Romana, όπου γίνονται πολλοί γάμοι.
Villa Borghese και Piazza del Popolo

Ο πράσινος πνεύμονας της Ρώμης, με τρία εξαιρετικά μουσεία, από τα πιο σημαντικά της πόλης. Το Museo Borghese στεγάζει θησαυρούς των Ραφαέλο, Καραβάτζιο, Μπερνίνι κ.ά. Το Museo Etrusco στη Villa Giulia θα σας μυήσει στον πολιτισμό των Ετρούσκων και η Galleria Nazionale d’Arte Moderna εκθέτει ιταλική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα. Στη νοτιοδυτική άκρη της Villa Borghese μια σκαλινάτα οδηγεί στην Piazza del Popolo, για να επιδοθείτε στο people watching. Κόσμημα της πλατείας, η έξοχη Santa Maria del Popolo, με παρεκκλήσια διακοσμημένα από τον Ραφαέλο και τον Καραβάτζιο.
Pantheon

Χτισμένο πάνω από 1800 χρόνια πριν, το υπέροχο Πάνθεον στέκεται ακόμα ως υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Με τους χοντρούς τοίχους του και τις μεγάλες μαρμάρινες κολόνες, το Πάνθεον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Αυτό που θα σας αφήσει άφωνους όμως είναι ο 43 μέτρα ψηλός τρούλος του. Ήταν ο μεγαλύτερος τρούλος στον κόσμο μέχρι το 1436, όταν στην Φλωρεντία τελείωσε η κατασκευή της Μητρόπολης. Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα, το Oculus, το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός. Αρχικά ένας ναός για όλους τους ειδωλολατρικούς θεούς, ο ναός μετατράπηκε σε εκκλησία στο 609 μΧ. Το Πάνθεον περιέχει τώρα τους τάφους του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ και αρκετών Ιταλών Βασιλέων. Πριν από το Πάνθεον δύο άλλα κτίρια προϋπήρχαν στον ίδιο χώρο. Το πρώτο, μια παραδοσιακή ευθύγραμμη, σε σχήμα “Τ” χτίστηκε το 27 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αγρίππα. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στους θεούς Άρη και Αφροδίτη. Το 80 μ.Χ. υποθέτουμε πως κάηκε, αλλά ξαναχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό. Το 110 μ.Χ. το κτίριο χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε ξανά. Στο 118 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αδριανός διέταξε το Πάνθεον να αποκατασταθεί αλλά με ένα δυνατό και επιβλητικό σχέδιο. Αυτή τη φορά το κτίριο του Πάνθεου θα διαρκούσε πολύ περισσότερο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρωμαίοι κατά την κατασκευή του Πάνθεον ήταν το τεράστιο βάρος του μεγάλου θόλου. Για να το υποστηρίξει χρειάστηκε κατάλληλη ενίσχυση, όπως συμβαίνει σήμερα, το πάχος των τοιχωμάτων μειώθηκε σταδιακά, όπως το ύψος αυξήθηκε. Οι Ρωμαίοι που χρησιμοποιείται, επίσης, ένα διαφορετικό είδος του σκυροδέματος για το θόλο, όπως για τα τείχη. Οι τεράστιες στήλες που χρησιμοποιούνται για τη στοά ζυγίζουν 60 τόνους η καθεμιά και έχουν μεταφερθεί από την Αίγυπτο με φορτηγίδες πλοία. Οι στήλες υποστηρίζουν το αέτωμα όπου υπάρχει μια επιγραφή που αποδίδει το Πάνθεον στον Μάρκο Αγρίππα παρόλο που χτίστηκε από τον Αδριανό. Το Πάνθεον βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda), μιας ορθογώνιας πλατείας με κεντρικό συντριβάνι και έναν οβελίσκο. Η πολυσύχναστη πλατεία βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και δεν απέχει πολύ από την πλατεία Ναβόνε (Piazza Navone), μία από τις πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης.

Πηγή :taxidologio.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *