Ταϊλάνδη: Διασώθηκαν τα πρώτα δύο παιδιά

ταυλανδη

Χαμόγελα ανακούφισης στην Ταϊλάνδη, καθώς σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο τα πρώτα δύο μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας βγήκαν από τη σπηλιά με τη βοήθεια των πεπειραμένων δυτών.

Διαβάστε επίσης

«Δύο παιδιά βγήκαν. Είναι στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο κοντά στη σπηλιά» είπε ο Tossathep Boonthong, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και μέλος της ομάδας διάσωσης.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας των παιδιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Βασανιστικές ώρες

Στο σπήλαιο μπήκαν στις 6:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος)13 πεπειραμένοι ξένοι δύτες και πέντε μέλη της επίλεκτης ομάδας SEAL του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης. Οι διασώστες θα βοηθήσουν τα αγόρια, ορισμένα εκ των οποίων δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, να βγουν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα. Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις. Βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας» ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 Ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης Tαϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Video: Ταϊλάνδη: Η πρόκληση της διάσωσης μέσα από μία εικονική περιήγηση στο σπήλαιο

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει 2 με 3 ημέρες», διευκρίνισε με τη σειρά του ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας γιατρός από την Αυστραλία, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση.

Στο σημείο 13 ιατρικές ομάδες

Κοντά στην έξοδο της σπηλιάς βρίσκονται ήδη 13 ιατρικές ομάδες -όσες και τα εγκλωβισμένα άτομα- με ισάριθμα ελικόπτερα και ασθενοφόρα. Μετά από μια πρώτη εξέταση στο σημείο, τα παιδιά θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο Chiang Rai Prachanukroh.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *