Τα φάρμακα της φύσης.

Πολλά από τα φάρμακα που χρειαζόμαστε βρίσκονται στη φύση! Αρκετά από αυτά μάλιστα είναι πολύ κοινά και δεν χρειάζεται να ψάξετε περισσότερο από την κουζίνα σας για να τα βρείτε. Δείτε πώς μπορούν να απαλύνουν από ασθένειες και πόνους 14 συνηθισμένες τροφές.

Μπανάνα

Θεραπεία για: Άγχος και στρες

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε στρεσαρισμένοι, πιάστε μια μπανάνα! Με μόλις 105 θερμίδες και 14 γρ. ζάχαρης, μια μπανάνα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Ταυτόχρονα προσφέρει ενέργεια και περιέχει το 30% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε πρόσληψη βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων.

Σταφίδες

Θεραπεία για: Υψηλή αρτηριακή πίεση

Μια χούφτα σταφίδες περιέχει 1 γρ. φυτικών ινών και 212 mg καλίου, τόσο όσο συνιστά η δίαιτα DASH, η οποία συστήνεται σε άτομα με υπέρταση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες στα τρόφιμα που προέρχονται από το σταφύλι, όπως οι σταφίδες και το κρασί είναι αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας μεταξύ άλλων την αρτηριακή πίεση.

Γιαούρτι

Θεραπεία για: Δυσκοιλιότητα ή αέρια

Ενάμισι φλιτζάνι γιαούρτι κάνει πιο αποτελεσματική την γαστρεντερικής οδό, σύμφωνα με μελέτη του 2002 στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Τα ευεργετικά βακτήρια επίσης βελτιώνουν την ικανότητα του εντέρου να αφομοιώσει τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά, τα οποία προκαλούν αέρια.

Βερίκοκα

Πρόληψη για: Πέτρες στα νεφρά

Τέσσερα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 2 γρ. φυτικών ινών, μόλις 3 mg νατρίου και 325 mg καλίου, τα οποία βοηθούν προφυλάσσουν από την συσσώρευση των μεταλλικών στοιχείων στα ούρα και το σχηματισμό πετρών οξαλικού ασβεστίου.

Τόνος

Θεραπεία για: Κακή διάθεση

85 γρ. λευκού τόνου σε κονσέρβα περιέχει περίπου 800 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν, σύμφωνα με έρευνα να αντιμετωπίσουν τον αρνητικό συναίσθημα που προκαλεί το άγχος. Τα λιπαρά οξέα των ψαριών έχουν, μάλιστα, υιοθετηθεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, ως αποτελεσματικό μέρος της θεραπείας της κατάθλιψης. Φάτε, λοιπόν, το δρόμο σας προς την ευτυχία!

Τσάι από Τζίντζερ

Θεραπεία για: Ναυτία

Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τζιντζερ (1 κουταλάκι τριμμένη πιπερόριζα ή μια κούπα τσάι από τζίντζερ) μπορεί να ανακουφίσει από τις ναυτίες. Οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ποια είναι τα έλαια και συστατικά του τζίντζερ με αυτήν την ιδιότητα αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι αποτελεσματικό, χωρίς παράλληλα να έχει καμία από τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα (ξηροστομία, υπνηλία).

Βασιλικός

Θεραπεία για: Προβλήματα στην κοιλιά

Μελέτες δείχνουν ότι η ευγενόλη, μια ένωση που υπάρχει στο βασιλικό, μπορεί να κρατήσει το έντερό σας ασφαλές από πόνους, ναυτίες, κράμπες ή διάρροια, σκοτώνοντας βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια. Η ευγενόλη έχει επίσης μια αντισπασμωδική ιδιότητα που την κάνει αποτελεσματική απέναντι στις κράμπες.

Αχλάδι

Θεραπεία για: Υψηλή χοληστερόλη

Ένα αχλάδι περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελεί η πηκτίνη, η οποία βοηθά στην αποβολή της κακής χοληστερόλης, παράγοντας κινδύνου στις καρδιακές παθήσεις. Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι επίσης διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση.

Λάχανο

Θεραπεία για: Έλκη

Μια μελέτη του 2002 του Πανεπιστημίου Johns Hopkins School of Medicine ανακάλυψε ότι η σουλφοραφάνη, μια ισχυρή ένωση στο λάχανο, πολεμάει το H. pylori (το βακτήριο που προκαλεί γαστρικά και πεπτικά έλκη) πριν φτάσει στο έντερο και μπορεί ακόμα να αναστείλει και την ανάπτυξη των γαστρικών όγκων. Με μόλις 34 θερμίδες, ένα φλιτζάνι λάχανο διαθέτει 3 γρ. φυτικών ινών και το 75% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C.

Γαλοπούλα

Θεραπεία για: Αϋπνίες

85 γρ. γαλοπούλας περιέχουν σχεδόν όλη την ημερήσια ανάγκης πρόσληψης τρυπτοφάνης, (ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο). Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία έχουν έλλειψη τρυπτοφάνης.

Σύκα

Θεραπεία για: Αιμορροΐδες

Τα 3γρ. φυτικών ινών που περιλαμβάνουν τέσσερα αποξηραμένα σύκα συμβάλλουν στη δημιουργία ήπιων, τακτικών κενώσεων που αποτρέπουν την επανεμφάνιση αιμορροΐδων. Τα σύκα περιέχουν επίσης περίπου το 5% της ημερήσιας ανάγκης σε κάλιο και το 10% σε μαγγάνιο.

Σκόρδο

Θεραπεία για: Μύκητες

Το σκόρδο περιέχει έλαια που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans, του ενόχου, δηλαδή της φαγούρας, του πόνου και των κολπικών εκκρίσεων που προκαλούν οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το θυμάρι, το γαρίφαλο και τα αιθέρια έλαια από τα πορτοκάλια είναι επίσης αποτελεσματικά μυκητοκτόνα.

Χαμομήλι

Θεραπεία για: Καούρες

Το χαμομήλι μπορεί να απαλύνει από τις φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα, τους σπασμούς και τα αέρια. Φτιάξτε τσάι από χαμομήλι, έτσι ώστε να απελευθερωθούνοι ουσίες του στο νερό.

Πατάτες

Θεραπεία για: Πονοκέφαλο

Τα 37 γρ υδατανθράκων μιας πατάτας μπορούν να ανακουφίσουν από έναν έντονο πονοκέφαλο, ανεβάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης. Αρκεί να μην το συνδυάσετε με πάνω από 2γρ. λίπος και πρωτεΐνη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *