ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ! Τι να προσέξεις και τι να εκμεταλλευτείς από τη νέα… εποχή για αδυνάτισμα και υγεία

Δεν είναι ωραίο να κάθεσαι πίσω από ένα τζάμι και έξω να βρέχει καταρρακτωδώς; Τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου μας θύμισαν πως πρέπει να υποδεχτούμε το φθινόπωρο.

New season, new deal!! Πώς η εποχή επηρεάζει τα μαλλιά σου, επιστρέφει τουςπονοκεφάλους και το κρύωμα; Τι μπορείς να κάνεις για να τα αποφύγεις; Plus: Γιατί είναι το φθινόπωρο η καλύτερη εποχή για να κάνεις δίαιτα;

ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς. Η εποχή της εποχικής τριχόπτωσης είναι τώρα. Φαίνεται πως εκτός από τα φύλλα των δένδρων λοιπόν και τα μαλλιά σου έχουν την τάση να πέφτουν. Αυτό αν γίνεται σε λογικά επίπεδα είναι υγιές και φυσιολογικό. Είναι ο τρόπος να ανανεώνονται τα μαλλιά σου και να είναι πιο δυνατά. “Η τριχόπτωση μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δύο μήνες εξηγεί ο κ. Κουρής. Τι γίνεται όμως αν η τριχόπτωση δεν οφείλεται απλά και μόνο στη εποχή;

/

Η κακή διατροφή, το υπερβολικό άγχος και η έλλειψη ύπνου είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που τα μαλλιά σου πέφτουν με πιο… έντονο ρυθμό απ\’ ότι συνήθως. Σημαντικός παράγοντας για την τριχόπτωση, πέραν της εποχής, είναι και το άγχος. Ιδιαίτερα το Φθινόπωρο που επανερχόμαστε όλοι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας εξηγεί ο δερματολόγος Εμμανουήλ Κουρής.

“Η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τη διατροφή, η απότομη απώλεια βάρους και η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού (αφυδάτωση), αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου τριχόπτωσης” συμπληρώνει η Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΦΕΡΝΕΙ… ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
Είναι κάτι σαν μάστιγα με το που πιάνουν τα πρωτοβρόχια! Η υγρασία, οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και οι εναλλαγές από δροσούλα σε ζέστη (που επιμένει ακόμη) σου προκαλούν ανυπόφορο πονοκέφαλο. Η αύξηση της υγρασίας, η αλλαγή στο βαρομετρικό της ατμόσφαιρας κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο μπορεί να αποτελούν έναν παράγοντα να σε ενοχλεί πιο έντονα το κεφάλι σου. Κι επειδή να τα βάλεις με τον καιρό δεν μπορείς, φρόντισε να αποκλείσεις κάθε άλλη αιτία δυσφορίας και πονοκέφαλου.

/

Τι να κάνεις; Κοιμήσου καλά και αρκετά για να βοηθάς το σώμα σου να ξεκουράζεται. Και εδώ το στρες είναι σημαντικό στοιχείο γι\’ αυτό προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους να το αποβάλεις αποτελεσματικά. Μην ξεφεύγεις από τους κανόνες της σωστής διατροφής – 5 μικρά γεύματα, πολλά φρούτα και λαχανικά, περιορισμένα κορεσμένα λιπαρά και τηγανητά – και βρες χρόνο για γυμναστική. Αυτά και θα έχεις βρει το πιο αποτελεσματικό και άκακο αναλγητικό…
Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ
Τις ακούς να σε πλησιάζουν απειλητικά. Ένας συνάδελφος στη δουλειά που άρχισε να βήχει, μια φίλη που έχει σινάχι. Ναι, ναι! Εκτός από τα αγαπημένα σου αμάνικα, το φθινόπωρο θα πάρει μακριά και την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Οι ιώσεις επιστρέφουν με το πρώτο δροσερό αεράκι και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Είπαμε, μπορεί το φθινόπωρο να είναι η αφορμή, αλλά αν κι εσύ δεν βάλεις το χεράκι σου, δεν θα καταλήξεις στο κρεβάτι του… πόνου!

/

Τι να κάνεις; (ή τι να μήν κάνεις!!) Ο Διευθυντής παθολογίας Σωτήρης Αδαμίδης εξηγεί πως το άγχος είναι ΚΑΙ εδώ παράγονατας κλειδί. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το στρες ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να παραμένει πιο ευάλωτους στην λοίμωξη! Αν παράλληλα σταματήσεις τη γυμναστική, κλειστείς στο σπίτιή ακόμη χειρότερα σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, δεν φροντίσεις να κοιμάσαι καλά ή/και δεν αντιμετωπίσεις επιτέλους την αδυναμία σου με το τσιγάρο, τότε μην απορήσεις που θα τα… “ξαναπείς” με τον πονόλαιμο και τον πυρετό!

ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ
Κι αν το φθινόπωρο άρχισε να σου προκαλεί πονοκέφαλο –κυριολεκτικά και μεταφορικά, ήρθε η ώρα να το λατρέψεις. Μιλάμε για την ιδανική εποχή για δίαιτα. Γιατί;

Πρώτον – Μαζεύεσαι πιο εύκολα σπίτι και άρα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις σωστά ένα διαιτολόγιο

Δεύτερον – Μια σωστή διατροφή-δίαιτα θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το χειμώνα που έρχεται. Τονώνεις το ανοσοποιητικό σου, χάνεις και κάποια κιλά και αποχαιρετάς τις ιώσεις μια για πάντα.

Τρίτον – Τα φρούτα του φθινοπώρου αγαπούν ιδιαίτερα τη γραμμή σου. Μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, ρόδι και δαμάσκηνα είναι σε αφθονία αυτό τον καιρό και θα σε βοηθήσουν να βάλεις μπρος το μεταβολισμό σου πιο αποτελεσματικά.

Και τέλος, το φθινόπωρο, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή της θερμοκρασίας, κάνει τον οργανισμό να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Για να προσαρμοστεί λοιπόν στις νέες χαμηλότερες θερμοκρασίες κάνει περισσότερες καύσεις. Η μετάβαση σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα μπρούσε να επιφέρει 2-3% περισσότερες καύσεις, μόνο από την πτώση της θερμοκρασίας επισημαίνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Μπερτζελέτος.

/

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *