Ψώνια, αρώματα και νοστιμιές στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας.

O αέρας είναι γεμάτος αρώματα κανέλας, γλυκάνισου, αμυγδάλου και φρεσκοψημένων λουκάνικων. Μπάντες παίζουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και γνωστά κάλαντα. Και όλα λάμπουν μέσα από χιλιάδες κεριά και φωτάκια: καλωσήρθατε στα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας!

palettino

Για χριστουγεννιάτικες αγορές που πραγματικά ξεχωρίζουν, η Γερμανία είναι ένας από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς. Είτε προτιμάτε τη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός γραφικού χωριού, είτε το κοσμοπολίτικο κλίμα μιας ζωντανής πόλης, η Γερμανία τα έχει όλα. Δοκιμάστε το εκπληκτικό αρωματικό gingerbread, αχνιστά λουκάνικα bratwurst και ζεστό κρασί glühwein και περιπλανηθείτε στους στολισμένους δρόμους κάνοντας τα γιορτινά σας ψώνια.

Υπάρχουν εκατοντάδες χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη Γερμανία, άλλες προσκολλημένες σε παραδόσεις χρόνων, άλλες πιο σύγχρονες, αλλά όλες με μοναδική ατμόσφαιρα που μας βάζει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι περισσότερες γερμανικές αγορές αρχίζουν την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι ημερομηνίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας, αλλά συνήθως οι αγορές ξεκινούν μεταξύ 21 και 24 Νοεμβρίου και οι περισσότερες τελειώνουν στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ κάποιες, όπως η αγορά του Βερολίνου, παραμένουν ανοικτές μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στους στολισμένους πάγκους τους, οι έμποροι προσφέρουν όμορφα χειροτεχνήματα, αλλά και παραδοσιακές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα: ζεστό αρωματισμένο κόκκινο κρασί και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως φρεσκοψημένα λουκάνικα και γλυκές λιχουδιές, όπως καραμελωμένα αμύγδαλα. Υπαίθριες μπάντες, χορωδίες και συγκροτήματα, διοργανώνουν συναυλίες και τραγουδούν τα κάλαντα, ενώ καλλιτέχνες του δρόμου, συμπληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό.

Στα χριστουγεννιάτικα παζάρια της Γερμανίας θα ζήσετε τα έθιμα και τις παραδόσεις σε ένα κεφάτο και ιστορικό περιβάλλον, από τις παγωμένες ακτές της χώρας μέχρι τις Άλπεις.

Σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές…

Νυρεμβέργη

Περισσότεροι από 180 πάγκους, όλοι διακοσμημένοι για τα Χριστούγεννα με λαμπερά φώτα, σας προσκαλούν να απολαύσετε τις γιορτές όσο πουθενά. Η περίφημη αγορά της Νυρεμβέργης, Christkindlesmarkt –από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου- είναι ίσως η πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά του κόσμου και η μεγαλύτερη της Γερμανίας (http://www.christkindlesmarkt.de/en/ ). Λαμβάνει χώρα στην πλατεία Hauptmarkt, στο κέντρο της παλιάς συνοικίας. Απολαύστε την μεσαιωνική γοητεία και το άρωμα των φρεσκοψημένων μπισκότων και του ζεστού κρασιού και μην παραλείψετε να αγοράσετε τις παραδοσιακές φιγούρες από δαμάσκηνα Zwetschgenmännle. Η Kinderweihnacht είναι η αγορά των παιδιών και έχει ένα παραδοσιακό καρουσέλ, ρόδα και τρένο ατμού.

Φωτογραφία: www.christkindlesmarkt.de

Δρέσδη

Στην περιοχή της Σαξονίας, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης ( http://www.dresden.de ) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1434 και θεωρείται η παλαιότερη στη Γερμανία. Λέγεται και «Striezelmarkt», από το περίφημο χριστουγεννιάτικο κέικ της Δρέσδης «Stollen». Η φωτισμένη και στολισμένη πόλη αποτελεί το τέλειο σκηνικό για να γιορτάσετε και να ψωνίσετε δώρα για σας και τους αγαπημένους σας. Κατά τη διάρκεια των γιορτών, διοργανώνονται επίσης δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις, με highlight το Stollen Festival: ένα γιγαντιαίο τέτοιο κέικ περιφέρεται γύρω από την πόλη και αποτελεί το main event του φεστιβάλ, ενώ στην συνέχεια, γίνεται διαγωνισμός για άλλα κέικ που παρασκευάζονται και βραβεύεται το καλύτερο κέικ της χρονιάς.

Φωτογραφία: www.dresden.de

palettino

Βερολίνο

Είτε προτιμάτε μια γραφική και μαγική χριστουγεννιάτικη αγορά, είτε κάτι πιο ζωντανό και κοσμοπολίτικο, το Βερολίνο τα έχει όλα. Στην πόλη θα βρείτε πάνω από 60 χριστουγεννιάτικες αγορές στις μεγάλες λεωφόρους και τις πλατείες, αλλά και σε μικρά δρομάκια και δίπλα στα μουσεία.

Φωτογραφία: www.visitberlin.de

Ενδεικτικά αναφέρουμε τέσσερις από αυτές:

-Την αγορά στο κάστρο Charlottenburg. Για 35 ημέρες το κάστρο και το πάρκο του φωτίζονται με ένα ρομαντικό φως και η μοναδική αγορά περιλαμβάνει περίπου 150 πωλητές από όλη τη Γερμανία και το εξωτερικό.

-Θα ζήσετε μια υπέροχη εμπειρία στην αγορά Gendarmenmarkt, σε μία από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης, όπου θα βρείτε παλιά χειροτεχνήματα, όπως κεντητά υφάσματα, ξυλόγλυπτα και φυσικά αμέτρητες λιχουδιές και θα δείτε ζογκλέρ, ακροβάτες, χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες, να συμμετέχουν σε ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

-Η καρδιά του «WinterMagic» χτυπάει ιδιαίτερα έντονα στην αγορά της Potsdamer Platz και στο Sony Centre, με πολλές εκδηλώσεις και πάγκους.

-Γύρω από την πλατεία Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, με την ομώνυμη εκκλησία (Gedächtniskirche), η οποία δέχτηκε βομβιστική επίθεση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε μόνο εν μέρει, βρίσκεται μια εκπληκτική αγορά με παραδοσιακά διακοσμημένους πάγκους και αρκετά ξύλινα σπιτάκια, που μοιάζουν να ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο παρελθόν.

Για τις εκδηλώσεις και τις αγορές στο Βερολίνο, δείτε εδώ:http://www.visitberlin.de/en/keyword/christmas-markets?parent=60&tid=1363 .


Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική από τα 60s έως σήμερα, 24/24 σας περιμένει στο:www.palettino.gr/radio


Φρανκφούρτη

Αν νοσταλγείτε τα παραδοσιακά και ρομαντικά Χριστούγεννα, επισκεφτείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά της Φρανκφούρτης ( http://www.frankfurt-tourismus.de ), μία από τις παλαιότερες και πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, το κέντρο της παλιάς πόλης της Φρανκφούρτης και η πλατεία Römerberg, αλλά και η Paulsplatz, μετατρέπονται σε μια όμορφη εορταστική αγορά όπου ο αέρας είναι γεμάτος με τη μυρωδιά ψημένων μήλων, καρυδιών, gingerbread και ζεστού κρασιού. Το χριστουγεννιάτικο παζάρι της πόλης, είναι επίσης διάσημο για το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

Φωτογραφία: www.frankfurt-tourismus.de

Düsseldorf

Κάθε χρόνο στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Ντίσελντορφ, ανοίγουν τα σπίτια από… gingerbread, κοντά στην οδό Königsallee. Στην πλατεία Gustaf Gründgens Platz στήνεται ένα τεράστιο υπαίθριο παγοδρόμιο, ενώ η Sternchenmarkt και πέντε ακόμη αγορές, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για ψώνια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο:http://www.duesseldorf-tourismus.de/en/our-top-events/duesseldorf-christmas-market/ .

Φωτογραφία: www.duesseldorf-tourismus.de

Lübeck

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στη γραφική πόλη Lübeck ( http://www.luebeck-tourism.de/events/luebeck-at-christmas/christmas-craft-markets.html ), στα βόρεια της χώρας, διοργανώνονται στην παλιά συνοικία, γύρω από το δημαρχείο. Η πόλη αποτελεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO και είναι το ιδανικό σκηνικό για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Κοντά στην εκκλησία St.Mary θα βρείτε περίπου 20 παραμυθένιους πάγκους με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης διοργανώνεται το φεστιβάλ Iceworld.

Φωτογραφία: www.luebeck-tourism.de

Μόναχο

Πάνω από 20 Χριστουγεννιάτικες Αγορές πραγματοποιούνται στην πόλη του Μονάχου (http://www.muenchen.de/int/en/Rathaus/tourist_office/veranst/christkind/index.html ), μεταξύ των οποίων μια μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά με χορωδία και φεστιβάλ στην πλατεία Wittelsbacher Platz και μια άλλη με παγοδρόμιο, στο διεθνές αεροδρόμιο του Μονάχου. Στην πλατεία Marienplatz, στο κέντρο της πόλης, η αγορά χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά δωράκια όπως ξυλόγλυπτα και γυάλινα στολίδια, αλλά και τις λαχταριστές τοπικές νοστιμιές. Στη χριστουγεννιάτικη αγορά πωλούνται χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιδικά παιχνίδια και δώρα, τα παραδοσιακά γλυκίσματα από τη γειτονική Νυρεμβέργη (Nuernberger Lebkuchen), φιγούρες φτιαγμένες από δαμάσκηνα και αμύγδαλα και πολλά άλλα. Επίσης, σε διάφορα σημεία του κέντρου, οι μπάντες δίνουν συναυλίες με παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια, ενώ χορωδίες τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τα κάλαντα.

Κολωνία

Στην Κολωνία θα βρείτε έξι Χριστουγεννιάτικες αγορές (http://www.cologne.de/events/christmas-markets ). Μεταξύ αυτών τέσσερις μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές λαμβάνουν χώρα στον καθεδρικό ναό της πόλης, στο Alter Markt, στο Neumarkt και στην πλατεία Rudolfplatz, που προσελκύουν κάθε χρόνο σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Φωτογραφία: www.cologne.de

Η χριστουγεννιάτικη αγορά στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, είναι η πιο εντυπωσιακή, λόγω κυρίως του σημείου όπου διοργανώνεται. Κάτω από τον καθεδρικό ναό βρίσκεται και το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην περιοχή της Ρηνανίας, αλλά και πάνω από 160 παραδοσιακοί πάγκοι. Σε όλες τις αγορές της Κολωνίας θα βρείτε παραδοσιακό φαγητό με βάση το κρέας και τα λαχανικά και φυσικά άφθονο Gluhwein.

Αμβούργο

Ανακαλύψτε την ιστορία, την παράδοση και την κληρονομιά της πόλης, σε μια από τις πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές της. Η ωραιότερη βρίσκεται δίπλα στο εντυπωσιακό δημαρχείο της πόλης, με όμορφα διακοσμημένους υπαίθριους πάγκους και διάφορα σόου από κλόουν και καλλιτέχνες. Αγοράστε χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια από την περιοχή Erzgebirge και νόστιμα μπισκότα από το Άαχεν ή gingerbread από τη Νυρεμβέργη.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντεLike” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettino

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *