10 ιστορικά γεγονότα που θα έπρεπε να τα ζήσουμε με social media.(Videos)

2004

Γιατί το έπος της Πορτογαλίας θα ήταν πολύ πιο απολαυστικό αν τσακωνόμασταν live για το ποδόσφαιρο που παίζαμε.

Δεν ξέρω για σένα, αλλά μία από τις αγαπημένες δικές μου συνήθειες όποτε εξελίσσεται μια σημαντική αθλητική βραδιά ή όταν συμβαίνει κάτι κοσμοϊστορικό στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι να παρακολουθώ τον ζωντανό σχολιασμό των χρηστών των social media.

palettinoss17

Ειδικά σε περιπτώσεις όπως είναι τα ελληνικά αθλητικά ντέρμπι, το Survivor και τα πολιτικά ντιμπέιτ, ο σχολιασμός του Twitter και του Facebook έχει σαφώς περισσότερη πλάκα από το ίδιο το θέαμα, ας είμαστε ειλικρινείς.

Οι τσακωμοί, ο ξερόλας που δεν δέχεται με τίποτα να τον αμφισβητήσεις, οι ‘χιουμορίστες’ που μπορούν να κάνουν πλάκα με το οτιδήποτε, οι συνωμοσιολόγοι, όλες οι φυλές των social media προσφέρουν το λιθαράκι τους για να απογειωθεί η βραδιά.

Μόνο που δυστυχώς, τα social media μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας από το τέλος του 2004 και μετά, με αποτέλεσμα να έχουμε ζήσει κάποιες ιστορικές στιγμές χωρίς τη δυνατότητα να τις σχολιάζουμε όσο συμβαίνουν στο Twitter και το Facebook, κάτι που σήμερα μοιάζει αδιανόητο. Τι κάναμε δηλαδή, απλά βλέπαμε τον αγώνα συζητώντας με τους διπλανούς μας; Πόσο βαρετό.

Για το λόγο αυτό, και με αφορμή μια συζήτηση στην οποία είχα μπλεχτεί -πού αλλού- στο Twitter και την ξεκίνησε ο φίλος ZlatkoGR, ξεχώρισα 10 γεγονότα που ήταν πραγματικά κρίμα που τα ζήσαμε χωρίς τα social media, με τα καλά τους και τα κακά τους, με το χιούμορ τους αλλά και με την τοξική μισανθρωπιά τους.

Το Ευρωμπάσκετ του 1987

Το γεγονός: Η εθνική ομάδα μπάσκετ σήκωσε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ μέσα στο ΣΕΦ, σε μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Γιοβάισα.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Πρωτοφανή αποθέωση στους Έλληνες παίκτες, αλλά εντάξει, αυτό είναι το προφανές. Θα είχαμε και τσακωμούς Αρειανών με Παοκτζήδες για τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα, κριτική στον Πολίτη που δεν βάζει όσο θα έπρεπε τον Ανδρίτσο, κράξιμο στον Σαντσίζ για τα σφυρίγματά του και προφανώς, ύμνους στις θρυλικές ατάκες του Φίλιππου Συρίγου.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Έλα μωρέ, ποια Σοβιετική Ένωση, δεν ανέβασε ποτέ στροφές για να τα δώσει όλα στο Μουντομπάσκετ του χρόνου”.

Το χάσταγκ: #γιοβάισα


Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio


Το νεύμα του Ανδρέα στη Μιμή

Το γεγονός: Στις 22 Οκτωβρίου του 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει από το Λονδίνο, έπειτα από πετυχημένη εγχείρηση καρδιάς και συστήνει στους Έλληνες την νέα του σύντροφο, Δήμητρα Λιάνη, κάνοντάς της το ιστορικό νεύμα στις σκάλες του αεροπλάνου.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Οι ΠΑΣΟΚΟΙ θα αποθέωναν τον Ανδρέα, οι Νεοδημοκράτες θα έκραζαν, οι συνωμοσιολόγοι θα έλεγαν ότι δεν έκανε ποτέ εγχείρηση αλλά πήγε στο Λονδίνο για μυστικές συμφωνίες, οι χιουμορίστες θα κορόιδευαν το χτένισμα της Μιμής και οι σεξιστές θα έκαναν ‘αστειάκια’ για το παρελθόν της Δήμητρας και για τους λόγους που επέλεξε τον Ανδρέα για σύντροφο.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Πόσο τυχαίο που ο Ανδρέας μας έκανε να ασχολούμαστε με την Μιμή για να ξεχάσουμε τα αληθινά μας προβλήματα;

To χάσταγκ: #αερό_συνοδός

Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Το γεγονός: Στα τέλη των ’80s, αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με κεντρικό πρόσωπο τον τραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά, ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται ο πρώην -τότε- πρωθυπουργός, Ανδρεάς Παπανδρέου και αρκετά ακόμη στελέχη της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Τρομερά παρασκήνια τα οποία θα αποκαλύπτονταν από άγνωστους χρήστες του Twitter χωρίς καμία απολύτως πηγή και φυσικά θα αναπαράγονταν χωρίς την παραμικρή έρευνα, τσακωμούς, αστεία για τις πάνες του Κοσκωτά και κατηγορίες προς τον Παπανδρέου που δεν πατάει στο δικαστήριο, με meme τύπου thug life.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Όλα μιλημένα είναι μωρέ, σιγά μην δικαστεί ο Ανδρέας, θα τα φορτώσουν όλα στον Κοσκωτά”.

Το χάσταγκ: #Ανδρέας_στη_φυλακή

palettinoss17

Η πρώτη προβολή της σειράς ‘Αναστασία’

https://youtu.be/RbV3pB_q9JA

Το γεγονός: Η σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου με πρωταγωνίστρια την Μυρτώ Αλικάκη, σημείωνε πρωτόγνωρα νούμερα για την εποχή και προκαλούσε εξαιτίας του ‘τολμηρού’ (όπως θα το έθετε μία θεία της εποχής), θέματός της.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Καρέ-καρέ αναλύσεις των ερωτικών σκηνών με πρωταγωνίστρια την Αλικάκη, ερωτικές εξομολογήσεις στην πρωταγωνίστρια, η οποία αν είχε Facebook και Twitter θα τα έκλεινε άρον-άρον, αλλά και κριτική στο αναίσχυντο θέμα της σειράς. Α, και βρισίδια για spoilers, γιατί όχι;

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: “Μια τσόντα είναι μωρέ, ούτε 5 επεισόδια δεν θα αντέξει”.

Το χάσταγκ: #Αναστασία_βγάλτα

Το Μουντιάλ του 1994

Το γεγονός: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Μουντιάλ και γνωρίζει απανωτές πανωλεθρίες, με 3 ήττες από Αργεντινή, Νιγηρία και Βουλγαρία, χωρίς καν να σκοράρει.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Κριτική στον Παναγούλια ήδη από τα φιλικά, παράλογη πίστη για νίκη επί της Αργεντινής στην πρεμιέρα, αμφισβήτηση της ενδεκάδας πριν από κάθε αγώνα, ουρλιαχτά για εθνική ντροπή και ταπείνωση μετά τις ήττες και απαίτηση για παραίτηση όλων των υπευθύνων πριν καν γυρίσουν στην Ελλάδα. Και φυσικά αστεία, πολλά αστεία, για το επικό βίντεο με τον Παναγούλια, την ηλικία των ποδοσφαιριστών, το γκολ που τρώει όρθιος ο Μήνου. Κρίμα, χάθηκαν ιστορικές ευκαιρίες.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής:Με Μαραγκό βασικό τους είχαμε τους Αργεντίνους”.

Το χάσταγκ: #προμενάδα

Η υπόθεση Σορίν Ματέι

Το γεγονός: Ο Ρουμάνος δραπέτης Σορίν Ματέι εισβάλλει το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου σε διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα κάτω Πατήσια, κρατώντας ομήρους τους τέσσερις ενοίκους. Από εκεί, τηλεφωνεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και για περίπου 4 ώρες συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τον νεαρό τότε, Νίκο Ευαγγελάτο.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Για μερικές ώρες, όσο κράτησε δηλαδή η τηλεφωνική συνομιλία του Σορίν Ματέι με τον Ευαγγελάτο, όλοι οι χρήστες των social media θα παρίσταναν τους διαπραγματευτές, τους αστυνομικούς, τους πυροτεχνουργούς και τους ψυχολόγους, προσφέροντας συμβουλές για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μετά το τραγικό φινάλε της, ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως, ό,τι κι αν έγραψαν, θα διατυμπάνιζαν ότι “τα έλεγαν αυτοί”.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής:Από την αρχή ήξεραν μωρέ για την χειροβομβίδα, έχω έναν γνωστό στην αστυνομία που μου το είπε”.

Το χάσταγκ: #αστυνόμος_ευαγγελάτος

palettinoss17

Η ανατροπή στις εκλογές του 2000

Το γεγονός: 9 Απριλίου 2000 και τα exit poll προβλέπουν επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές. Στα γραφεία του κόμματος επικρατεί πανηγυρικό κλίμα, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο Κώστας Καραμανλής είχε ετοιμάσει μέχρι και δήλωση νίκης, την οποία αναγκάστηκε να σκίσει, αφού τα προγνωστικά ανατράπηκαν και πρωθυπουργός της χώρας παρέμεινε ο Κώστας Σημίτης, στην μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή που έχουμε ζήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Πανικό. Μέχρι την μεγάλη ανατροπή, οι Νεοδημοκράτες θα πανηγύριζαν, οι ΠΑΣΟΚΟΙ θα δικαιολογούσαν την εκλογική ήττα και οι ουδέτεροι θα χαιρέτιζαν την αλλαγή. Όταν το σκηνικό άλλαξε, τα τρολαρίσματα που θα δέχονταν όσοι πριν πανηγύριζαν, ειδικά οι πιο προκλητικοί, θα ήταν μνημειώδη. Πόσα βιντεάκια πανηγυρισμών που θα γίνονταν viral σε δευτερόλεπτα χάσαμε;

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Στημένο από τους εργολάβους ήταν όλο αυτό, εμείς το ξέραμε από το μεσημέρι”.

Το χάσταγκ: #δεν_σας_χάλασε_στο_90

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Το γεγονός: Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, αεροπλάνα τα οποία έχουν καταληφθεί από τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Από φυσιολογικές αντιδράσεις, που θα κυμαίνονταν ανάμεσα σε σοκ και υποστήριξη στους Αμερικάνους, μέχρι ακραίες θεωρίες συνωμοσίας αλλά και εξυπνακίστικα “καλά τους κάνανε”. Και φυσικά, διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών που θα έκανε τις πρώτες ώρες ακόμη πιο εφιαλτικές.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Σίγουρα είναι μπλεγμένοι οι Αμερικάνοι σε αυτό”.

Το χάσταγκ: #Τρομοκρατία


Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio


Ο τελικός του Big Brother 1

Το γεγονός: Στις 31 Δεκεμβρίου του 2001, το πρώτο ριάλιτι στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης ρίχνει την αυλαία του, με νικητή τον Τσάκα και τηλεθέαση που έφτασε στο 80%.

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Λογικά, ο νικητής θα είχε διαρρεύσει από πριν, οι τσακωμοί ανάμεσα στους φαν του Τσάκα και του Πρόδρομου θα ήταν καθημερινό φαινόμενο, θα είχαμε μάθει παρασκήνια που δεν έγιναν ποτέ γνωστά κι ο Μικρούτσικος θα ήταν καρφωμένος στα trending topics για μήνες.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής: Συμφωνημένα τα έχουν ο Τσάκας με τον Πρόδρομο, όποιος και να κερδίσει θα τα μοιραστούν”.

Το χάσταγκ: #Κουμπάροι

Το Euro 2004

Το γεγονός: Η Ελλάδα πήρε το Euro στο ποδόσφαιρο, τι παραπάνω να γράψω που δεν το ξέρεις ήδη δηλαδή;

Τι θα ζούσαμε αν είχαμε social media: Αρκετά tweets τύπου “Γκφκφκφκφλφκξφφφ”, κραξιματικά tweets προς τον Χαριστέα που ξαφνικά θα εξαφανίζονταν, βίντεο με τα πανηγύρια, meme με τον Ρεχάγκελ. Αλλά και γκρίνια για το βαρετό ποδόσφαιρο που παίζουμε(!) και εμετικά συνθήματα όπως αυτά που ακούγονταν στην Ομόνοια τα βράδια των πανηγυρισμών.

Τι θα έγραφε ο ξερόλας της εποχής:Πόσο τυχαίο που ήρθαν όλα τα νοκ άουτ της Εθνικής 1-0;

Το χάσταγκ: #πειρατικό

oneman.gr


 Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντεLike” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettinoss17

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *