Ατόφια Μάνη

106107-236178

H Μάνη υψώνει πύργους από πέτρα στα βουνά και τη θάλασσα και παρόλα αυτά δεν έχει καμιά πρόθεση να σε κερδίσει. Η Μάνη η αυθεντική, των καιρών και της ελιάς, είναι σκληρή μα όχι τραχιά. Από τους τόπους που ξεχνάς σε ποιο σημείο της Ελλάδας ανήκουν. Δυτική και ανατολική, μεσσηνιακή και λακωνική, η μέσα και η έξω, τα διακριτά της όρια σβήνονται από την τελική ομολογία, τη συνειδητή ρήση ότι η Μάνη είναι μία. Και οι συντεταγμένες γίνονται δευτερεύουσας σημασίας, ίσως γιατί άλλα πράγματα προσέχεις σε αυτήν. Ίσως γιατί με κάποιο τρόπο δεν επιδέχεται ερμηνείες που πατούν στο κλασικό ανθρώπινο μέτρο.

Η Μάνη είναι από μόνη της μια ιστορία, ολόκληρη, συμπαγής και «ελευθέρα». Σκορπισμένοι στο ανάγλυφό της εκατοντάδες σφιχτοί πύργοι και πυργόσπιτα δείχνουν να μην τάσσονται με καμιά οδηγία, με καμιά γραμμή, ο αέρας κουδουνίζει χωρίς υπαινιγμούς το διπλό τους ρόλο, τη φιλοξενία και την άμυνα από τους εισβολείς. Εξαρτάται αν περνάς το σύνορό της με καλές ή κακές προθέσεις. Το περήφανο παρελθόν το ψυχανεμίζεσαι ακόμα και αν δεν στο διηγηθεί κανείς αλλά για την ιδιοσυγκρασία της χρειάζεται να προσπαθήσεις.

Γι’ αυτό κράτα τα μάτια ανοιχτά και είτε κοιτούν προς τα πάνω στις κορυφές, είτε προς τα κάτω στη θάλασσα και τις γεώμορφες απολήξεις, θα σου χαριστεί η υπεροχή. Ο τόπος είναι και μαζί σου, είναι και απέναντί σου.

Αυτή τη Μάνη παραθέτουμε σε ένα φωτογραφικό ταξίδι, χωρίς στιγμιότυπα, αλλά στοχαστικό πάνω στην αέναη παρουσία της φύσης, δανειζόμενοι τα κάδρα μιας έκθεσης εξίσου αυθεντικής που βρήκαμε απέναντι από ήπια παραλία της Στούπας και που τη δένουν με το σύγχρονο και την πραγματικότητα.

——————————————————————————————————————————————- 
Η έκθεση γίνεται στο café bar Πατρικό στη Στούπα και, έπειτα από παράταση, θα διαρκέσει μέχρι τις 10/9
 
Μέρος του φωτογραφικού υλικού της έκθεσης παραχώρησε στην Αthens Voice o φωτογράφος και δημιουργός Τάσος Βαμβακάς, οποίος ακολουθεί τη Μάνη πιστά. Ανάμεσα σε άλλα έχει εκδώσει τέσσερα λευκώματα: Καρναβάλι Νέδουσας Ταϋγέτου, 2) Live at Bar Bar, 3) Balkan Trip και το πιο πρόσφατο «Το σημείο του σταυρού» από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Σήμερα διατηρεί τον εκθεσιακό χώρο Gallery Umbrella στην Καλαμάτα.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

athensvoice.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *