Ηλίαση & θερμοπληξία στα παιδιά. Τι πρέπει να κάνουμε;

Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Αν και πολύ συχνά πιστεύουμε πως μας συνέβη, ευτυχώς η πραγματική ηλίαση είναι σπανιότερη και πολύ σοβαρή. Πρόκειται για μια υπερθέρμανση κάποιων μεμβρανών του εγκεφάλου. Στην πραγματική ηλίαση –θερμοπληξία έχουμε τα εξής συμπτώματα:

 

1. Αν είναι βρέφος – ΤΟΤΕ αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα, να γίνετε κατακόκκινο, να ανεβάζει πυρετό πάνω από 39, να αρχίζουν συχνά διάρροιες. Στα πολύ επικίνδυνα – για τη ζωή του – περιστατικά το μωρό γίνεται πολύ “ήρεμο”, καταβεβλημένο και αρνείται να φάει.

 

2. Τα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, διαμαρτύρονται για δυνατό πονοκέφαλο, και πολύ συχνά λένε ασυναρτησίες. Είναι προφανές πως πρέπει αμέσως να μεταφερθεί σε πλούσια σκιά, να τυλιχθεί από την κορφή έως τα νύχια με βρεγμένη πετσέτα και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο το γρηγορότερο. Ο ασθενής παρουσιάζει ζάλη, τάση για εμετό, μεγάλη εφίδρωση, ταχυκαρδία, υπόταση, ωχρότητα (γίνεται άσπρος, νιώθει ιδιαίτερη κατάπτωση δυνάμεων, έχει πυρετό και δυνατό πονοκέφαλο).

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις μεταφέρουμε τον ασθενή σε δροσερό μέρος (αν είναι δυνατόν σε χώρο με κλιματισμό), βγάζουμε τα ρούχα του, τον ξαπλώνουμε με τα πόδια λίγο ανυψωμένα και τον δροσίζουμε με κρύες κομπρέσες στο πρόσωπο και με τυλιγμένα ρολά από βρεμένες πετσέτες κάτω από τις μασχάλες. Αν παρουσιάσει πυρετό πάνω από 39, λιποθυμήσει ή βρίσκεται σε σύγχυση (ρωτήστε του το όνομα του, την ήμερα, πότε έχει γενέθλια) και δεν μπορεί να απαντήσει καλέστε ασθενοφόρο ή σε γιατρό.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *