Και όμως! Ο πύργος της Πίζας ισιώνει!

Αναφορά για τη σταθερότητα του πύργου της Πίζα αποκαλύπτει πως ο πύργος έρχεται… στα ίσα του, καθώς έχει χάσει ολόκληρα 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001

‘Έπιασαν τόπο οι εργασίες αποκατάστασης στον πύργο της Πίζα. Ο πύργος έχασε 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001, εργασίες οι οποίες κράτησαν 11 χρόνια και ολοκληρώθηκαν εκείνη τη χρονιά.

Πριν τις εργασίες, ο πύργος με συνολικό ύψος 56 μέτρα, έπαιρνε κλίση όλο και περισσότερο. Μάλιστα η κλίση του αυτή αυξανόταν κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή κατάρρευση του μνημείου, βάρους 14.500 τόνων.

Αποφασίστηκε λοιπόν να κλείσει ο πύργος, όπως και έγινε, για δέκα συναπτά έτη. Όλο αυτό το διάστημα γίνονταν εργασίες. Ενισχύθηκαν τα θεμέλια και αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος, ενώ τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο.

Οι εργασίες κόστισαν 25 εκατ. λίρες, όμως υπήρξε αποτέλεσμα. Ο πύργος ίσιωσε κατά 38 εκατοστά, για να έρθει όμως νέα μελέτη του 2013 η οποία και έδειξε πως μπορεί το κτίριο είναι σταθερό, αλλά έχει εμφανίσει τάση να έρθει σε ορθή θέση.

Οι μελετητές του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης επιβεβαιώνουν πως ο πύργος θα συνεχίσει να “ισιώνει” για μερικά ακόμη χιλιοστά και θα σταθεροποιηθεί.

Ακόμα και στο μέλλον, όπου υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει να γέρνει πάλι, ο ρυθμός του θα είναι πολύ μικρότερος.
press-gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *