Τα γιατροσόφια της γιαγιάς θα σε σώσουν από το hangover των γιορτών

νέα χρονιά σε έχει βρει κατά πάσα πιθανότητα ξενυχτισμένη, κουρασμένη, ζαλισμένη, με ένα στομάχι- πλυντήριο από το συνδυασμό φαγητού και ποτού και καμία διάθεση να σηκωθείς από τον άνετο καναπέ σου. Είναι μια ώρα δύσκολη, το ξέρουμε, και ο μόνος που μπορεί να σε σώσει είναι η γιαγιά σου και οι σπιτικές συνταγές της. Μην έχεις καμία αμφιβολία! Άλλωστε, εκείνη έχει χρόνια εμπειρίας στην πλάτη της και τα γιατροσόφια της θα σε ανακουφίσουν χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνεις το ήδη κουρασμένο στομάχι σου με χάπια και άλλα φάρμακα.

Πονοκέφαλος

Ο νούμερο ένα εχθρός σου μετά το ξενύχτι. Ο πονοκέφαλος μπορεί να ξεπεραστεί με πολλούς τρόπους που δεν περιλαμβάνουν την ασπιρίνη ή άλλα αναλγητικά. Σε πρώτη φάση υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια, όπως ο βασιλικός, το περγαμόντο, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γεράνι, η λεβάντα και η μαντζουράνα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με ένα έλαιο βάσης για να κάνεις μασάζ, κομπρέσες ή εισπνοές. Ενας ακόμα πιο εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο είναι κάνοντας ένα κρύο ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια. Το κρύο νερό θα ανακουφίσει αμέσως την πίεση που νιώθεις στο κεφάλι. Απλά ρίξε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας και μούλιασε τα πόδια σου στη λεκάνη για είκοσι περίπου λεπτά ενώ χαλαρώνεις.

Ένας ακόμα τρόπος είναι να κόψεις ένα λεμόνι στα δύο και να ακουμπήσεις τις λεμονόκουπες στα μηνίγγια σου για ένα περίπου τέταρτο.

Συνάχι

Για τη βουλωμένη μύτη και το συνάχι μπορείς να βράσεις φύλλα ευκαλύπτου σε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνει, βάλε το κεφάλι πάνω από την κατσαρόλα και κάνε εισπνοές με τους υδρατμούς που βγάζει. Η μύτη θα ξεβουλώσει αμέσως και θα νιώσεις το συνάχι να υποχωρεί. Bonus: Με τόσους υδρατμούς θα έχουν ανοίξει για τα καλά οι πόροι σου, οπότε είναι η τέλεια ευκαιρία για να κάνεις και έναν καθαρισμό προσώπου.

Πονόλαιμος

Ο καιρός φέτος τις γιορτές δεν μας έκανε τη χάρη και εσύ μάλλον δεν ήθελες να του κάνεις την χάρη και να αποχωριστείς το φόρεμα που είναι η πλάτη έξω, με αποτέλεσμα να έχεις μείνει με έναν φοβερό πονόλαιμο. Για τη περίπτωση αυτή η συνταγή της γιαγιάς θα σε σώσει. Βάλε σε ένα κατσαρολάκι χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, μπόλικη κανέλα, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ και ζέστανέ το. Λίγο πριν πάρει βράση, βγάλε το από το μάτι και πιές το. Όχι μόνο θα ανακουφίσει τον πονόλαιμό σου, αλλά και θα σε γεμίσει με ενέργεια και βιταμίνες.

Στομάχι

Έφαγες, ήπιες, ξαναέφαγες, ξαναήπιες και τώρα μια ανακατωσούρα τη νιώθεις. Μάλλον δεν θες να ξαναδείς μπροστά σου ούτε βότκα, ούτε γαλοπούλα. Πριν αρχίσεις να φωνάζεις “όχι άλλο κάρβουνο”, δοκίμασε να φτιάξεις έναν ωραιότατο λαπά για το στομάχι. Βράσε ρύζι καρολίνα και λίγο πριν το βγάλεις από τη φωτιά, ρίξε μπόλικο αλάτι και λεμόνι. Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει το πού αλάτι, στον λαπά πρέπει να κάνεις την εξαίρεση, αφού το πολύ αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο (ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η γιαγιά). Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου νιώθεις ακόμα την ανάγκη να τρέξεις στην τουαλέτα και να τα βγάλεις όλα από μέσα σου, προτείνουμε να βράσεις λίγο δυόσμο και να το πιεις, μιας και έχει αντι-εμετική δράση.

Ζαλάδα/ ναυτία

Αν ακόμα νιώθεις το δωμάτιο να γυρίζει και μόλις σηκώνεσαι, νιώθεις ότι θα λιποθυμήσεις, σημαίνει ότι το παράκανες στις γιορτές και ήσουν η ψυχή του πάρτι (να εύχεσαι να υπάρχει περιορισμένο φωτογραφικό υλικό). Η λύση είναι απλή. Πάρε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα (όχι δεν αναφέρομαι σε αλκοόλ) και μόλις νιώσεις να ζαλίζεσαι ή να σε πιάνει σκοτοδίνη ρίξε μια γενναία ποσότητα οινόπνευμα στο χέρι σου και βάλτο στη μύτη σου παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή. Θα δεις αμέσως όλο το δωμάτιο να βρίσκεται στη θέση του.

 

ladylike.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *