Τσακωμοί χριστουγεννιάτικα; Τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;

Γιορτές, χαρά, στολίδια, γέλια… Όλοι έχουμε παρασυρθεί και επηρρεαστεί από το εορταστικό κλίμα. Θα απολαύσουμε λίγο χρόνο με τον σύντροφό μας χωρίς το άγχος της καθημερινότητας και γεμάτοι αισιοδοξία. Η καρδιά μας μαλακώνει τα Χριστούγεννα…

Κάτι όμως συμβαίνει πάντα στις γιορτές και ξεσπάνε κάτι τρικούβερτοι καυγάδες που μας χαλάνε τη διάθεση… Τι συμβαίνει;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί ότι οι λόγοι που τσακωνόμαστε στις γιορτές με τον αγαπημένος μας -τον σύζυγο ή τον σύντροφο- είναι συνήθως οι εξής:

 

1. Η μεγάλη ένταση που φέρνει η κούραση.

 

2. Τα πολλά έξοδα.

 

3. Η κούραση των προετοιμασιών.

 

4. Οι υψηλές προσδοκίες που έχεις για αυτές τις μέρες που στο τέλος δεν πραγματοποιούνται, ματαιώνονται. Συνήθως περιμένουμε πολλά πράγματα στις γιορτές και δεν μας κάθεται πάντα έτσι όπως το σκεφτόμαστε, οπότε γινόμαστε εριστικοί και τσακωνόμαστε.
Πρώτες βοήθειες…
Όλα τα παραπάνω είναι οι παγίδες που μπορεί να σας ρίξουν σε τσακωμούς. Κανείς όμως δεν θέλει εντάσεις. Όλες μας θέλουμε να θυμόμαστε τις γιορτές γεμάτες χαρά. Καμία μας δεν θέλει να οξύνονται τα πράγματα.
Η ψυχολόγος λοιπόν μας συμβουλεύει ότι πρέπει να δούμε τις γιορτές με το αληθινό τους νόημα και το αληθινό τους μήνυμα. Δηλαδή.. “Ότι είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση, για ενδοσκόπηση, για αυτοσυγκέντρωση, για περισυλλογή. Μια ευκαιρία για αληθινό πλησίασμα αυτού που αγαπάμε. Εικαιρία για οικογενειακή ζεστασιά και θαλπωρή. Καλό είναι λοιπόν να μειώσουμε τις υπερβολές τόσο στις προετοιμασίες όσο και στα έξοδα” συμβουλεύει η κ.Μαυράκη.
Αν οι συμβουλές τις ψυχολόγου ακολουθηθούν… “τότε η διάθεσή μας θα είναι σίγουρα καλύτερη. Δεν θα τσακωθούμε ακόμη κι αν μας δίνεται η αφορμή, αλλά με την μεγαλοψυχία και την μεγαλοθυμία του στο πνεύμα των ημερών θα το ξεπεράσουμε”.
Χρυσές συμβουλές…
Για να αποφύγουμε λοιπόν τους τσακωμούς μέσα στις γιορτές πρέπει:
-Να μην κουραζόμαστε. Είναι γιορτές, είναι διακοπές, πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε.
-Να κάνουμε πράγματα που μας είναι εύκολα και να αφιερώσουμε χρόνο στον σύντροφό μας. Να είμαστε περισσότερη ώρα μαζί.
-Να μην έχουμε τεράστιες προσδοκίες για “τρελές βραδιές”.
-Να διατηρήσουμε και μέσα μας την καλή διάθεση και το πνεύμα των ημερών που σημαίνει αγάπη, υπομονή, κατανόηση.
-Να μην έχουμε αμέτρητες απαιτήσεις. Να έχουμε διάθεση να προσφέρουμε κυρίως.
tlife.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *