Άνδρας: Που αξίζει να ξοδέψεις λιγάκι παραπάνω…

Στο παζλ του στιλ υπάρχουν κομμάτια για τα οποία αξίζει να ξοδευτείς λιγάκι παραπάνω και άλλα που δεν πειράζει να σε πιάσουν οι τσιγκουνιές σου.

Όσο μάταιο είναι να αγοράζεις αποκλειστικά φτηνά ρούχα – τα οποία εκτός του ότι μπορεί να σε εκθέσουν, θέλουν και συνεχώς αντικατάσταση- άλλο τόσο χαζό είναι εν μέσω κρίσης εσύ να συνεχίζεις να ζεις στο 1999, ξοδεύοντας συνεχώς και αδιακρίτως τα χρήματά σου σε ακριβά μαγαζιά, σνομπάροντας τις φτηνές αλυσίδες καταστημάτων. Ειδικά τώρα, που το budget όλων μας έχει στενέψει, πρέπει να ζυγίζεις καλύτερα τις επιλογές σου και να σκεφτείς διπλά αν οι αγορές σου είναι value for money. Ο υπέροχος όρος value for money, τον οποίο μια μερίδα ανθρώπων λανθασμένα αντιλαμβάνεται ως “φτηνό”, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε οτιδήποτε “αξίζει τα λεφτά του” χωρίς να προσδιορίζεται αν είναι λίγα ή πολλά. Έτσι λοιπόν, χωρίς να προσδιορίζουμε το ποσό που πρέπει να ξοδέψεις για κάθε κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου (αυτό είναι πάντα σε συνάρτηση με το πορτοφόλι σου), φτιάχνουμε μια λίστα με κομμάτια που, αν  έχεις τη δυνατότητα, αξίζει να βάλεις το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη για να τα αποκτήσεις.

 

Αν έχεις τα λεφτά, ξόδεψέ τα σε αυτά

Σε ένα kickass κοστούμι

Ας μην κοροϊδευόμαστε, το φτηνό κοστούμι φαίνεται πως είναι φτηνό. Φαίνεται στο ύφασμα που γυαλίζει, φαίνεται στις ραφές που είναι στραβές στις ενώσεις, φαίνεται στο πόσο γρήγορα φθείρεται στους αγκώνες, τα γόνατα, τα οπίσθια και στο πόσο άμεσα θα χρειαστεί να το αντικαταστήσεις (τα 2-3 χρόνια είναι άμεσα όταν μιλάμε για κοστούμια). Τα ευχάριστα νέα, όμως, είναι πως και το ακριβό κοστούμι φαίνεται αντίστοιχα πώς είναι ακριβό και ιδιαίτερο. Η κορωνίδα του αντρικού ντυσίματος αξίζει την προσοχή σου και λίγα περισσότερα από τα ευρώ σου. Είτε σου κλείσει το business deal, είτε σε βοηθήσει να σκίσεις στο interview, το καλοραμμένο κοστούμι βρει τρόπο σου ανταποδώσει τα λεφτά που ξόδεψες γι’ αυτό.

Σε ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια

Παρ’ το απόφαση, η απομίμηση δέρματος είναι μη αποδεκτή όταν μιλάμε για τα επίσημα παπούτσια σου που θα σε συνοδέψουν σε επαγγελματικά καλέσματα, σε γάμους, βαφτίσια και δεκάδες άλλα events. Δεν χρειάζεται να έχεις πολλά τέτοια ζευγάρια – ένα και καλό είναι αρκετό. Αν προτίθεσαι να ξοδευτείς λίγο παραπάνω και να τους φέρεσαι τρυφερά έπειτα από κάθε χρήση, θα σε ακολουθούν κατά πόδας για μια ζωή.

Σε ένα κλασικό blazer

Σαν στιγμιαίος καφές της αντρικής γκαρνταρόμπας (Θέλεις να δείχνεις καλοντυμένος στη στιγμή; Just add a blazer!), θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε δεκάδες demi-επίσημες περιστάσεις. Όχι πως ένα οικονομικό sports jacket δείχνει άσχημο, αντιθέτως, κυκλοφορούν πολλές αξιοπρεπείς version του στην αγορά. Αλλά να, μιας που είναι τόσο ευέλικτο και διαχρονικό ίσως θες να αγοράσεις ένα “σκυλί” που δεν θα τα φτύσει μετά από μερικές φορές που θα το φορέσεις.

Σε ένα καλό ρολόι

Έγινε εκτενής κουβέντα κάτω από το άρθρο με τα οικονομικά ρολόγια (όπου “οικονομικά”, ρολόγια έως €500 – τη στιγμή που όπως όλοι ξέρουμε η τιμή ενός καλού ρολογιού με άριστο μηχανισμό συνήθως είναι τετραψήφια, ακόμα και πενταψήφια). Το ρολόι είναι η υπ’ αριθμόν 1 επένδυση για το αντρικό στιλ και ίσως το μοναδικό κόσμημα που μπορείς ως άντρας να φορέσεις. Αν το αντικείμενο σε αφήνει παγερά αδιάφορο, προσπέρασέ το και συνέχισε να κοιτάς την ώρα από το κινητό σου. Αν όμως εκτιμάς τη σημασία ενός τέτοιου μικρού έργου τέχνης στον καρπό σου, είναι καλύτερα να κάνεις υπομονή και οικονομία για να αποκτήσεις κάποιο μοντέλο που πραγματικά γουστάρεις, παρά να συμβιβαστείς με εκείνο που ανταποκρίνεται τώρα στις δυνατότητές σου. Άλλωστε, όπως λέει και η διαφήμιση γνωστών ακριβών ρολογιών “ποτέ δεν είσαι ιδιοκτήτης ενός [τέτοιου ρολογιού]. Απλά το προσέχεις για την επόμενη γενιά”.

Σε ποιοτικά εσώρουχα

Πολλοί θα διαφωνήσουν με την αξία του να φοράς ένα μη-φτηνό εσώρουχο, δεδομένου πως είναι κάτι που δεν το βλέπει σχεδόν κανείς. Εμείς λέμε πως αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για τα αθέατα αυτά κομμάτια όχι παρότι δεν φαίνονται αλλά ακριβώς επειδή δεν φαίνονται – η σχέση σου με το βρακί σου είναι αυστηρά προσωπική. Η ανεβασμένη τιμή του προφανώς δεν πρέπει να δικαιολογείται από τα τεράστια γράμματα του brand στο λάστιχο αλλά από την ποιότητα του βαμβακιού ή του μεταξιού και την τέλεια εφαρμογή και υποστήριξη που προσφέρει. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ένα καλό εσώρουχο όχι μόνο το ευχαριστιέσαι σε κάθε σου βήμα αλλά σου χαρίζει -χωρίς να το καταλαβαίνεις- μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι μια ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται μέσα στο παντελόνι σου

 

Μη δώσεις σεντ παραπάνω σε…

ρούχα “της μόδας”

Οι τάσεις της μόδας -είτε μιλάμε για χρώματα και μοτίβα, είτε για παράξενα κοψίματα στα παντελόνια, τα σακάκια και τα μπουφάν – πιθανότητα θα παρέλθουν σύντομα, οπότε δεν αξίζει να επενδύσεις μεγάλα ποσά σε “νέα φρούτα”  αμφίβολης αντοχής στο χρόνο. Αν σου αρέσει να ακολουθείς την μόδα κανένα πρόβλημα, κάνε το κέφι σου, φόρα τις εκάστοτε τάσεις, αγόρασε τις φτηνά. Αλλά κράτα τα χρήματά σου για κάτι πραγματικά διαχρονικό που θα κάνει σίγουρη απόσβεση.

παπούτσια που λιώνεις

Σαγιονάρες, εσπαντρίγες, πάνινα παπούτσια, sneakers και άλλα υποδήματα της ίδιας συνομοταξίας, τα οποία προορίζονται για συνεχόμενη σκληρή χρήση, μοιραία θα φθαρούν.  Καλύτερα λοιπόν να μην χαλάσεις τα χρήματά σου για να αγοράσεις την Ferrari των σαγιονάρων ή τα πιο hot επώνυμα αθλητικά παπούτσια. Στην τελική, σε συνοδεύουν στις πιο χαλαρές, καθημερινές δραστηριότητές σου. Ας μην κάνουμε τη ζωή πιο κομπλικέ -και ακριβή- απ’ όσο είναι.

πουκάμισα πλύνε – βάλε

Το πουκάμισο που θα συνοδέψει το κοστούμι σου οπωσδήποτε πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνα που πετάς κουβαριασμένα στη γωνία του πλυντηρίου γυρίζοντας κουρασμένος από τη δουλειά και τις άλλες σου δραστηριότητες. Όχι πως δεν έχει νόημα να είναι ποιοτικά τα πουκάμισα που φοράς καθημερινά, ωστόσο μπορείς να κάνεις οικονομία ανακαλύπτοντας φτηνά βαμβακερά oxford shirts, λινά και τζιν πουκάμισα στις γνωστές αλυσίδες καταστημάτων. Οι εποχές που αριστερά στο στήθος έπρεπε να φιγουράρει κάποιο αναγνωρίσιμο λογοτυπάκι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

τζιν παντελόνια

Ένα από τα καλά του να μην βρισκόμαστε ακόμα στα 90’s και στα 00’s είναι πως κανείς δεν ασχολείται τι γράφει η ετικέτα πάνω από τα οπίσθιά σου. Η χούντα του επώνυμου τζιν έπεσε και πλέον το μόνο που πρέπει να σε νοιάζει είναι αν αυτό που φοράς σου κάνει ωραία οπίσθια. Το ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή και, παρότι κάποια ακριβά brands όντως φημίζονται για το πόσο καλά ακολουθούν τη γραμμή του σώματός σου, δεν αποκλείεται να βρεις εξίσου ωραίες γραμμές και σε φτηνά πολυκαταστήματα.

λευκά t-shirts

Το μόνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι η 100% cotton σύνθεσή τους και το πώς τα νιώθεις πάνω στο σώμα σου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι γράφει το ταμπελάκι τους και το αν τα αγόρασες από το Παρίσι ή το σούπερ μάρκετ της γωνίας. Βρες φθηνά t-shirts πολλαπλών χρήσεων με καλή εφαρμογή και ψώνισε “με το κιλό”. Άλλωστε η τιμή τους σε αρκετά μαγαζιά δεν ξεπερνά τα ψιλά που έχεις αυτή τη στιγμή στην τσέπη σου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *