Έτσι θα καταλάβεις αν σου λείπουν βιταμίνες…

ενδείξεις της έλλειψης βιταμινών και πώς θα τις αναπληρώσεις.

Η έλλειψη κάθε μιας από τις βιταμίνες συνοδεύεται από συγκεκριμένα συνηθως συμπτώματα.
Δες ποια είναι αυτά. 

Έχεις ξηροδερμία και προβλήματα όρασης; 
Σου λείπει βιταμίνη Α

Επίσης, η οριακή έλλειψή της αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και δερματικές παθήσεις.

Θα τη βρεις Στο γάλα, στον κρόκο αβγού, στο βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα, π.χ., καρότο, γλυκοπατάτα, πεπόνι, καθώς και σε μαργαρίνη και χυμούς φρούτων.

Είσαι πεσμένη ψυχολογικά;

Σου λείπει Βιταμίνη C

Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης πάθησης της καρδιάς και εξασθένισης του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Θα τη βρεις Στα φρούτα κυρίως στα εσπεριδοειδή (ακτινίδιο, φράουλα, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), τα λαχανικά, π.χ., μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα στρείδια κλπ.

Έχεις άφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα; 

Σου λείπει ριβοφλαβίνη (Β2)

Η έλλειψή της οδηγεί και στη δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσβληθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.

Θα τη βρεις Σε μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αβγό, γάλα, κοτόπουλο.

Νιώθεις κόπωση, κατάθλιψη ή έχεις απώλεια μνήμης;

Σου λείπει νιασίνη

Θεωρείται μία από τις πιο σταθερές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η σημαντική απώλειά της παρατηρείται συνήθως με το μαγείρεμα, π.χ., υπερβολικό βράσιμο.

Θα τη βρεις Σε ρύζι (λευκό και καστανό), τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο.

Κάνεις αυστηρές δίαιτες;

Ίσως έχεις έλλειψη βιταμίνης Ε

Βέβαια η έλλειψη της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και παθήσεων της καρδιάς.

Θα τη βρεις Στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στη μαργαρίνη, τα σπαράγγι,α το αβοκάντο, το αβγό, τα θαλασσινά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, στους χυμούς φρούτων και στα δημητριακά πρωινού. Η απορρόφηση της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *