Ίος: ανακαλύπτουμε την όμορφη (και πιο ήσυχη) πλευρά της

Ίος- ανακαλύπτουμε την όμορφη (και πιο ήσυχη) πλευρά της

Φημίζεται για την party διάθεσή της και ως το ιδανικό μέρος να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο εξωτερικό, μιας και κάθε χρόνο την κατακλύζουν Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και κάθε εθνικότητας τουρίστες, έτοιμοι να… παρτάρουν. Οι ομορφιές του νησιού που βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο, τη Σίκινο και τη Σαντορίνη, όμως, είναι πολλές και αξίζει να αφήσουμε λίγο το clubbing για να τις δούμε.

Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί και με ατμόσφαιρα Κυκλάδων, αέρα Αιγαίου και διάθεση… πενταήμερης, η Ίος έχει ενταχθεί στα party νησιά του καλοκαιριού, με πλήθος τουριστών εξωτερικού να την προτιμούν για πιο εναλλακτική διασκέδαση. Οιπαραλίες της, όμως, η Χώρα τις ήσυχες ώρες της, το λιμάνι και οι οικισμοί της μαρτυρούν μια πλευρά της που δεν έχει να κάνει μόνο με αλκοόλ και διασκέδαση, αλλά με γνήσιες κυκλαδίτικες διακοπές. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να την ανακαλύψουμε.

Ανακαλύψτε την όμορφη Χώρα εκτός ωρών αιχμής
Η αλήθεια είναι ότι για να την απολαύσετε, θα πρέπει να αποφύγετε τον Αύγουστο και σίγουρα τις βραδινές περιπλανήσεις στις περιόδους αιχμής, όπου παντού μυρίζει μπίρα και αλκοόλ. Σε κανονικές συνθήκες, όμως, η υπερυψωμένη Χώρα της Ίου είναι πραγματικής κυκλαδίτικης ομορφιάς. Ανεμόμυλοι, εκκλησίες και φυσικά πλήθος από στενάκια, μπαράκια, εστιατόρια και τουριστικά μαγαζιά της δίνουν τη χάρη που χρειάζεται ένα νησί για να κερδίσει τις εντυπώσεις τουριστών εσωτερικού και εξωτερικού. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι και προσφέρεται για βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πλατείες, τις παλιές γειτονιές, αλλά και μέχρι σχεδόν την κορυφή του λόφου, όπου θα βρείτε τηνεκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Λίγο πιο πάνω, θα έχετε πανοραμική θέα του νησιού και του Αιγαίου, όπως κι ένα πολύ καλό σημείο να δείτε τοηλιοβασίλεμα, αν είστε πιο ρομαντικοί. Το βράδυ η Χώρα μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πάρτι, γι’ αυτό προετοιμαστείτε γι’ αυτό ή αποφύγετέ την, αναλόγως με τα γούστα σας.

Η θέα φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού

Περιπλανηθείτε στον Γιαλό
Πρόκειται για το λιμάνι της Ίου, ένα από τα πιο απάνεμα λιμάνια του Αιγαίου, από το οποίο οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στη Χώρα περπατώντας σε ένα παλιό και όμορφο μονοπάτι που συνδέει τις 2 περιοχές. Στο λιμάνι υπάρχουν καταλύματα, εστιατόρια, όπως και μια παραλία, η οποία μπορεί να μην είναι η ομορφότερη του νησιού, αλλά είναι βολική για μια γρήγορη βουτιά. Πιείτε τον καφέ σας με θέα στο Αιγαίο και ετοιμαστείτε να κάνετε τις βόλτες σας στο υπέροχο αυτό κυκλαδίτικο νησί.

Γνωρίστε τους οικισμούς της
Εκτός από τη Χώρα και το λιμάνι, η Ίος διαθέτει και άλλους, παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως τον μικρό οικισμό στην καταπράσινη τοποθεσία Ψάθη, την Αγία Θεοδότη με την ομώνυμη εκκλησία 500 περίπου ετών πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και τα απομεινάρια αρχαίου υδραγωγείου, τον Μυλοπότα με τη διάσημη παραλία και το κάμπινγκ, το απομακρυσμένο Μαγγανάρι στα νοτιοανατολικά και τον Επάνω Κάμπο στο εσωτερικό της Ίου. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τονπροϊστορικό οικισμό του Σκάρκου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, για να δείτε από κοντά έναν από τους πιο σημαντικούς πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.

Οι παραλίες στο όμορφο Μαγγανάρι

Βουτήξτε στα όμορφα νερά της
Η πιο γνωστή και πολύβουη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας με τα κρυστάλλινα νερά και τον πολύ κόσμο, που λόγω του κάμπινγκ που φιλοξενεί, μεταμορφώνεται σε αυτές τις παραλίες όπου ο ένας είναι πάνω στον άλλο και γίνεται… «παιχνίδι». Αν θέλετε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, προτιμήστε τοΜαγγανάρι, όπου θα συναντήσετε μια μεγάλη παραλία με άμμο και από κει και πέρα διάφορους μικρούς κολπίσκους για να απλώσετε την ψάθα με την ησυχία σας. Όσοι αγαπούν το γυμνισμό προτιμούν το Βαθύρεμα και το Κολιτσάνι,περίπου 1 χιλιόμετρο από το λιμάνι, ενώ πιο μακριά, μετρώντας 16 χιλιόμετρα από τον Γιαλό, θα συναντήσετε ίσως την ομορφότερη παραλία της ίου, τον Κάλαμο, στα ανατολικά του νησιού, με χρυσή άμμο και γαλάζια νερά. Αν βρίσκεστε στην Ίο οικογενειακά, κοντά στον Κάλαμο θα βρείτε τον απάνεμο κόλπο του Παπά για να κάνετε μπάνιο με τα παιδιά σας, ενώ για ησυχία ενδείκνυται και η παραλία της Αγίας Θεοδότης. Για διαφορετικό, άγριο τοπίο κατευθυνθείτε στο ακρωτήρι Διαμουδιά, το οποίο είναι εντελώς απαλλαγμένο από οτιδήποτε τουριστικό και για ακόμα περισσότερη ησυχία, πάρτε το θαλάσσιο ταξί και κατευθυνθείτε στοαπάνεμο Πικρί Νερό, με τα ρηχά και κρυστάλλινα νερά.

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο λιμάνι

Ακόμη:
*Αν σας ενδιαφέρει ο θρησκευτικός τουρισμός ή απλώς θέλετε να δείτε κάθε πτυχή του νησιού, τόσε σίγουρα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και εκκλησάκια, με πιο γνωστή την Παναγία τη Γκρεμιώτισσας που προαναφέραμε.
*Στην είσοδο του λιμανιού σας περιμένει και ο πετρόκτιστος φάρος της Ίου, τον οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε από την περιοχή «Κουμπάρα».
*Οι λάτρεις των Μουσείων και της Τέχνης θα βρουν το Αρχαιολογικό Μουσείοτου νησιού στη Χώρα και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης κοντά στον Μυλοπότα, στο αρχοντικό του Γάλλου φιλέλληνα Ζαν Μαρί Ντρο.
*Για να νιώσετε ακόμη περισσότερο Κυκλάδες, κατευθυνθείτε βορειοανατολικά της Χώρας για να δείτε 12 παραδοσιακούς ανεμόμυλους, όλους συγκεντρωμένους στο ίδιο μέρος.
*Τα καλύτερα μέρη για διαμονή στην Ίο είναι η Χώρα και το Λιμάνι, αλλά και οΜυλοπότας. Οι φίλοι του κάμπινγκ και της διασκέδασης μπορούν να μείνουν στο διάσημο κάμπινγκ Far Out στο Μυλοπότα, αρκεί να γνωρίζουν ότι το κάμπινγκ αυτό δεν κοιμάται ποτέ.
*Για φαγητό περάστε οπωσδήποτε από το Κατώγι στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακή ελληνική, μεσογειακή κουζίνα, από την Ταβέρνα του Δράκου στο τέρμα της παραλίας του Μυλοπότα, για φαγητό δίπλα στη θάλασσα και από το The Nest στη Χώρα για νόστιμες μερίδες και ντόπιους μεζέδες.

 

 

clickatlife.gr


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *