ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ :Τι είναι και πως βοηθάει τα προβλήματα υγείας

Η αρωματοθεραπεία, είναι ο κλάδος εκείνος της βοτανικής ιατρικής που σαν σκοπό της έχει τη θεραπεία νου, ψυχής και σώματος με τη χρήση αρωμάτων.

Είναι καλό να δούμε την αρωματοθεραπεία σαν κομμάτι ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης και όχι απλά σαν μια ακόμα εναλλακτική πρόταση.

Στην ολιστική αρωματοθεραπεία πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, δεν είναι όπως στην κλασσική ιατρική που αφήνουμε το σώμα μας στο γιατρό και απλά παίρνουμε τα φάρμακα που μας προτείνει,

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια ξαφνική θεραπεία, αφού στην αρωματοθεραπεία τα αποτελέσματα είναι σταδιακά.

Στόχος είναι η θεραπεία σώματος και νου μέσα από το άρωμα που αναδύεται από τα αγνά αποστάγματα των φυτών.

Σε μακροχρόνια βάση τα αποτελέσματα είναι θετικά χρησιμοποιώντας τα αρώματα όχι όμως εκείνα που γνωρίζουμε όλοι λόγω των κοσμητικών τους ιδιοτήτων αλλά εδώ πρόκειται για αγνά, αποσταγμένα έλαια φυτών, γνωστών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τα αιθέρια έλαια.

Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από συγκεκριμένο μέρος του φυτού και ο τρόπος καλλιέργειας, η προέλευση καθώς και η εποχή της συγκομιδής του σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ανατρέχοντας πίσω στους αιώνες, βλέπουμε πως παρόλο που η αρωματοθεραπεία μπορεί να ξεκίνησε πριν εκατό περίπου χρόνια να εφαρμόζεται πρακτικά, η ύπαρξη της, ωστόσο, υπάρχει σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων στο σώμα ξεκίνησε το αργότερο το 2000 π.Χ. Αναφορές για τις πρώτες αποστάξεις έχουμε από την Ινδία και την Περσία γύρω στο 3000 π.Χ.

Στην αρχαία Κίνα, η χρήση των αιθέριων ελαίων συνόδευε τις πρακτικές βελονισμού, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για το βαλσάμωμα των νεκρών και για καλλωπιστικούς λόγους.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης τα χρησιμοποίησε στα λουτρά, την μάλαξη, ακόμα και σε θυμιάματα για την αντιμετώπιση της πανούκλας που έπληξε την Αθήνα.

Με την ήττα της Ελλάδας από την Ρώμη και τους κατακτητικούς πολέμους, η γνώση περνάει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.

Τα αιθέρια έλαια είναι τονωτικά, χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, ηρεμιστικά, αποσυμφορητικά, βακτηριοκτόνα, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, εμμηναγωγά και αναλγητικά.

Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ορμονικές διαταραχές, συμπτώματα γρίπης, δύσπνοιας, βήχα και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης και την αϋπνίας.

Η εφαρμογή της αρωματοθεραπείας μπορεί να γίνει με εισπνοές, επιθέματα (κομπρέσες), και πλύσεις, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η μάλαξη.

Συνήθως, τα αιθέρια αναμιγνύονται με λάδι καλής ποιότητας, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο ή καλέντουλα όπου 1-2 σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν 20 ml λαδιού.

Κατά τη συνεδρία της αρωματοθεραπείας, τα αιθέρια έλαια διαπερνούν γρήγορα το δέρμα και μέσα από την κυκλοφορία του αίματος, οι ευεργετικές τους ιδιότητες διαχέονται σε όλο το σώμα.

Παράλληλα, μέσω της όσφρησης, το άρωμα μεταφράζεται στον εγκέφαλο σε συναισθήματα και αναμνήσεις του παρελθόντος, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο και στον ψυχικό μας κόσμο.

Για να επιλέξουμε αιθέριο έλαιο, πρέπει αρχικά να εμπιστευτούμε τη ‘μύτη’ μας και να διαλέξουμε ένα ευχάριστο, σε εμάς, άρωμα.

Πολλές φορές όμως, ο θεραπευτής μας μπορεί να μας προτείνει έλαια ή μίξεις ανάλογα με την ανάγκη του σώματός μας.

Με τη σωστή χρήση της αρωματοθεραπείας μπορούν να θεραπευτούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολλές από τις συνήθεις ασθένειες, του αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού, του μυϊκού, γεννητικού συστήματος, του δέρματος και άλλων, ενώ χαλαρώνοντας τον εαυτό μας και απαλλάσσοντας τον από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούν η ένταση και το άγχος, προλαμβάνουμε πολλά ψυχολογικά συμπτώματα, όπως απάθεια, μελαγχολία, κατάθλιψη.

Γνωστά αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το μελισσόχορτο, το γιασεμί.

 

radar.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *