Γιατί ο Ιταλός είναι ο πιο κομψός Ευρωπαίος ;

ν έχεις πάει μια βόλτα προς Ρώμη ή Μιλάνο μεριά, ξέρεις: οι περισσότεροι άντρες που κυκλοφορούν στους δρόμους μοιάζουν σαν να πρωταγωνιστούν σε editorial μόδας. Είναι κάτι στον αέρα τους, είναι κάτι στον τρόπο που περπατάνε, -μα πάνω απ’ όλα- είναι κάτι στον τρόπο που διαλέγουν τα ρούχα τους κάθε πρωί. Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν είναι πώς ντύνονται καλύτερα από τον μέσο Έλληνα – ντύνονται καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, για να μην πούμε τον μέσο άντρα γενικά.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως η ιταλική μόδα αποτελεί “βαριά βιομηχανία” για την χώρα, η οποία εξάγει στιλ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα το προσεγμένο ντύσιμο να έχει περάσει στην κουλτούρα κάθε ιταλικής οικογένειας, ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος. Φυσικά υπάρχουν διαφορές από Βορρά σε Νότο, από πόλη σε πόλη και από πιτσιρικάδες σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Κοινός παρονομαστής, όμως, είναι η αγάπη για την φινέτσα και κατ’ επέκταση για τον εαυτό τους. Τι τους κάνει να ξεχωρίζουν;

 

Οι Ιταλοί αγαπούν ειλικρινά τη μόδα

Η μόδα, τα ρούχα και το στιλ δεν είναι θέμα ταμπού για τους άντρες στην Ιταλία και το να περιποιούνται την εμφάνισή τους δεν τους δημιουργεί συμπλέγματα μήπως κάποιος τους χαρακτηρίσει μετροσέξουαλ. Από μικρά αγόρια ακόμα, μαθαίνουν να αγαπάνε τους σωστούς χρωματικούς συνδυασμούς, τα καλά υφάσματα και οι περισσότεροι έχουν τον δικό τους ράφτη που εμπιστεύονται χρόνια, όπως εσύ έχεις τον οδοντίατρό σου ή τον μηχανικό του αυτοκινήτου σου. Το καλό γούστο τρέχει στο DNA τους και το ενεργό ενδιαφέρον τους για το τι είναι στη μόδα φροντίζει για όλα τα υπόλοιπα.

 

Οι Ιταλοί φορούν καλοραμμένα κοστούμια

Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε πολύ, όλοι ξέρουμε πως οι Ιταλοί έχουν φτιάξει σχολή στα αντρικά κοστούμια – για την ακρίβεια έχουν δημιουργήσει δική τους κατηγορία όσον αφορά τη γραμμή. Αν δεν είσαι σίγουρος για το που πρέπει να επενδύσεις, το ιταλικό κοστούμι είναι σιγουράκι – ακόμη κι αν δεν είναι της τάξεως Brioni ή Zegna. Αρκεί να μην ξεχάσεις να το περάσεις μια βόλτα και από εκείνον τον ράφτη που λέγαμε.

 

Οι Ιταλοί αναζητούν το vero cuoio

Ο Ρωμαίος προτιμάει να τον φάνε λιοντάρια στο Κολοσσαίο πάρα να φορέσει δερμάτινο παπούτσι που δεν είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από καλής ποιότητας δέρμα. Και όσο μεγαλώνει, τόσο σπανιότερα θα τον δεις με κάτι άλλο εκτός από δερμάτινα παπούτσια, ανεξαρτήτως του εισοδήματός του. Μπορεί να είναι από τα πιο οικονομικά δερμάτινα παπούτσια μέχρι τα αξεπέραστα Berluti.

 

Οι Ιταλοί ζεσταίνονται με ενδιαφέροντα πανωφόρια

Το συνθετικό νάιλον μπουφάν δεν έχει καμία θέση στη γκαρνταρόμπα του Ιταλού, όπως επίσης ούτε το χοντρό πουπουλένιο, εκτός αν πηγαίνει για χειμερινό σκι. Χωρίς ενδοιασμούς επενδύει σε διαχρονικά κομμάτια, όπως παλτό μέχρι το γόνατο (ή και πιο μακριά για τους μεγαλύτερους), μεσάτα μάλλινα blazers ή καμπαρντίνες αλά Marcello Mastroianni.

 

Οι Ιταλοί βγαίνουν στον ήλιο με υπέροχα γυαλιά

Θα το παρατηρήσεις αν τους πετύχεις να λιάζονται στις ελληνικές παραλίες: τα γυαλιά των Ιταλών αντανακλούν την προσωπικότητά τους. Δεν ακολουθούν τις τάσεις, δεν φορούν ποτέ μαζικά όλοι τα ίδια – ο κάθε άντρας διαλέγει το σχέδιο που ταιριάζει στο πρόσωπό του, είτε μιλάμε για μεταλλικά παραλληλόγραμμα είτε για ολοστρόγγυλα από ταρταρούγα, και τα φορούν με αυτοπεποίθηση ακόμη και τις πιο συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα.

 

Οι Ιταλοί αγκαλιάζουν τα χρώματα

Κανένας Ιταλός δεν θα τολμήσει ποτέ να κοροϊδέψει εκείνον που περνά στον δρόμο με το κίτρινο παντελόνι του ή την καταπράσινη βερμούδα του γιατί, πολύ απλά, στην Ιταλία τα χρωματιστά παντελόνια είναι η νόρμα. Και αν νομίζεις πως αυτό ισχύει μόνο για την “τρέντι” νεολαία, στους δρόμους του Μιλάνου μπορείς να εντοπίσεις άντρα 60 ή 70 ή 80 χρονών με καφέ δερμάτινα παπούτσια, καμηλό παλτό, λευκό πουκάμισο και ροδακινί παντελόνι. Και αυτό από μόνο του τον κάνει τόσο πολύ πιο stylish από το να φορούσε μαύρο.

 

Οι Ιταλοί ψάχνουν την σωστή εφαρμογή

Κατ’ αρχήν είναι εκπαιδευμένοι να καταλαβαίνουν αμέσως μόλις φορούν ένα ρούχο αν είναι το μέγεθός τους, αν θέλει κόντεμα, αν θέλει στένεμα ή οποιαδήποτε άλλη μετατροπή. Κατά δεύτερον, στην Ιταλία η αμερικάνικη μόδα των baggy ρούχων δεν πέρασε ποτέ. Ένας Ιταλός δεν θα επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να βγει έξω σαν ράπερ και ταυτόχρονα δεν θα τον δεις ποτέ να ασφυκτιεί μέσα στο t-shirt ή το πουκάμισό του. Ακόμη και αν δεν έχουν περάσει όλα τα ρούχα του από τον ράφτη του, μοιάζουν σαν να έχουν.

 

Οι Ιταλοί έχουν συρτάρια γεμάτα αξεσουάρ

Μοιάζει ασήμαντο και όμως τελικά είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από όλους τους άλλους: οι ιταλοί φορούν με καμάρι ένα εμπριμέ κασκόλ ή φουλάρι, μια χρωματιστή ποσέτ στην τσέπη του σακακιού, μια πλεκτή δερμάτινη ζώνη, ένα ζευγάρι ζωηρές ριγέ κάλτσες (τον χειμώνα, γιατί με το που ανοίγει ο καιρός ξεχνάνε την ύπαρξή τους), ένα ψάθινο καπέλο. Οι τσάντες τους σταματούν να είναι backpacks μόλις τελειώνει το σχολείο και γίνονται κομψές τσάντες που τις φορούν χιαστί επάνω στη vespa τους ή, αργότερα, δερμάτινοι χαρτοφύλακες. Τίποτα δεν θεωρείται “τραβηγμένο” για τον Ιταλό, αλλά ξέρει την κατάλληλη στιγμή και τον τρόπο που πρέπει να το φορέσει.

 

Οι Ιταλοί πιστεύουν στο Sprezzatura

Έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό, για την τέχνη του να φαίνεσαι ατημέλητος χωρίς να είσαι, την τελειότητα που προκύπτει μέσα από πολλές μικρές ατέλειες, την αυτοπεποίθηση που αποπνέει ένα χαλαρό αλλά ταυτόχρονα ασυναγώνιστα κομψό σύνολο. Είναι μια αίσθηση, ένας αέρας που παροτρύνει τον Ιταλό να ρίξει μια απόχρωση ακόμη σε ένα ήδη χρωματιστό σύνολο, να φορέσει χωρίς δισταγμό ένα τσαλακωμένο πουκάμισο, να γυρίσει άτσαλα τα ρεβέρ στο παντελόνι του ή τα μανίκια στο σακάκι του. Όσο “χύμα” όμως κι αν φαίνεται, προτού βγει από το σπίτι, θα βεβαιωθεί πως είναι άψογα ντυμένος. Αν και στην πραγματικότητα το ξέρει ήδη πως είναι.

www.oneman.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *