Δέκα καλοκαιρινές επιλογές για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη και να χάσεις κιλά

Είναι εκείνα τα μεσημέρια που δεν έχεις όρεξη για τίποτα. Η ζέστη σε έχει ναρκώσει και δεν θέλεις να φας τίποτα! Κι όμως, η επιλογή “μένω νηστική” μέχρι το απόγευμα δεν υπάρχει αν θέλεις να χάσεις κιλά, αλλά και να αισθανθείς καλύτερα από τη ζέστη.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς μας φτιάχνει τη λίστα με τις τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα και εμείς σου προτείνουμε τρόπους να σε δροσίσουν μέσα στη ζέστη.

1. Μυρωδικά

Ξεκίνα από τα μυστικά συστατικά των συνταγών σου. Μυρωδικά και μπαχαρικά που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο καλά μετά το φαγητό, ειδικά τις ημέρες που κάνει ζέστη. “Το δεντρολίβανο, η δάφνη, και το τζίντζερ βοηθούν ώστε να διασπαστούν τα δύσπεπτα σάκχαρα” εξηγεί ο διαιτολόγος, με αποτέλεσμα να διώξεις το φούσκωμα και αν βοηθήσεις το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα.

2. Ψάρια

Έχουν λίγες θερμίδες, σε φέρουν πιο κοντά στη θάλασσα σε κάθε μπουκιά και όπως και να το κάνεις τραβιούνται τώρα το καλοκαιράκι. Αν τώρα κάνεις τη σωστή επιλογή, εκτός από ελαφριά και δροσερή επιλογή θα επιταχύνεις και το μεταβολισμό σου. “Τα λιπαρά ψάρια όπως άγριος σολομός, ρέγκα, σκουμπρί, γαύρος και σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τον μεταβολισμό” σημειώνει ο κ. Κριαράς.

3. Η βρώμη

Πολύ καλή επιλογή για χορταστικό πρωινό μαζί με κρύο γάλα ή ακόμη και σαν υλικό για να πανάρεις φιλέτο κοτόπουλο, αποφεύγοντας τη βαριά φρυγανιά. “Η βρώμη εμποδίζει την απορρόφηση υδατανθράκων από το τοίχωμα του εντέρου, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας έτσι τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες που διεγείρουν τον μεταβολισμό”

4. Τα αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή ιδέα για ελαφρύ σνακ τώρα το καλοκαίρι. Γιατί σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο σνακ – βλέπε μπάρες δημητριακών με σοκολάτα, γιαούρτι κτλ – είναι ανθεκτικά στη ζέστη. “Περιέχουν ολεϊκό οξύ, το οποίο πιστεύεται πως προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο, ενώ είναι πλούσια στα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο”.

5. Το πεπόνι

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δροσιστείς από τα καλοκαιρινά φρούτα. Ενυδατώνουν, ανακουφίζουν και δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες. Το πεπόνι συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμήν Α και C, ενώ έχει πολύ υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα που συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμου.

6. Το αβοκάντο

Αναβάθμισε τις σαλάτες σου! Η χωριάτικη είναι εξαιρετική επιλογή για να δροσίσεις τα μεσημέρια σου, αλλά μια χορταστική σαλάτα με αβοκάντο και κοτόπουλο θα ήταν εξίσου απολαυστική τώρα το καλοκαίρι. Τα αβοκάντο “είναι πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα (EFAs). Τα οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών” σημειώνει ο διαιτολόγος.

7. Το σπανάκι

Δεν είναι ένα λαχανικό που βρίσκεις μόνο το καλοκαίρι, όμως μπορεί να εμπλουτίσει σαλάτες ή να συνοδεύσει κυρίως γεύματα στη θέση ρυζιού ή πατάτας που θα σε βαρύνουν μέσα στη ζέστη. “Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των σακχάρων”.

8. Το ημίπαχο γιαούρτι

Άλλο ένα τρόφιμο passpartout, που όμως τώρα το καλοκαίρι ξέρει να σε δροσίσει απολαυστικά. Ειδικά αν το συνδυάσεις με κομμάτια και χυμό φρούτων. “Μειώνει το σωματικό λίπος και δη της περιοχής της κοιλιάς” εξηγείο ο κ. Κριαράς.

9. Κινόα

Η κινόα είναι ένα από τα πιο trendy τρόφιμα των τελευταίων ετών. Κι όμως, εκτός από φημοφιλές το δημητριακό αυτό έχει μοναδικές ιδιότητες στο αδυνάτισμα. “Ρυθμίζει πλήρως τον μεταβολισμό των σακχάρων και αυξάνει τον μεταβολισμό” αναφέρει ο διαιτολόγος. Μια δροσιστική επιλογή είναι σαλάτα σαν το κουσκούς με κινόα, ντομάτα, πιπεριές και ελαιόλαδο

10. Το αυγό

Όποιος είναι από χωριό θα γνωρίζει πως αυτή την περίοδο οι κότες γεννούν αυγά με ρυθμό πολυβόλου. Αν και χρειάζεται προσοχή για να το καταναλώσεις πριν “χαλάσει” από τη ζέστη, το αυγό “είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σε λεκιθίνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μειώνει την λιπώδη μάζα”.

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *