Δομινικανή Δημοκρατία: Ταξίδι στην άκρη της Γης

Είναι από αυτά τα ταξίδια που κάποια στιγμή στη ζωή σου λες «ρε π(*&^(*& θα αφήσω κάποια χρήματα στη μπάντα και θα το κάνω». Είναι από τις χώρες όπου η παλιά με τη σύγχρονη ιστορία μπλέκονται αρμονικά και λούζονται με κρυστάλλινα νερά από χρυσαφένιες παραλίες υπό τη σκιά των φοινικόδεντρων.

Η Δομινικανή Δημοκρατία διαθέτει γενναίες δόσεις ιστορίας και ντόπιας κουλτούρας, αλλά και εξίσου γενναίες δόσεις από πράσινο και απέραντο γαλάζιο. Απομεινάρια από τους κονκισταδόρες του 16ου αιώνα στην πρωτεύουσα – εδώ πάτησε λένε για πρώτη φορά το πόδι του οΧριστόφορος Κολόμβος όταν ανακάλυψε την Αμερική – καταπράσινες οροσειρές στην ενδοχώρα και άγρια φυσική ομορφιά που προκαλεί για εξερεύνηση.

Με ένα μπουκάλι ρούμι ανά χείρας, αμάνικη μπλούζα, καπέλο και σαγιονάρα προσγειωνόμαστε νοητά στο πανέμορφο αυτό νησί της Καραϊβικής και ανάβοντας ένα παραδοσιακό ντόπιο πούρο γνωρίζουμε τα καλύτερα ενός επίγειου Παράδεισου.

Η υπέροχη Zona Colonial

Η Παλιά Πόλη της πρωτεύουσας της Δομινικανής Δημοκρατίας, του Santo Domingo, είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο και αποτελεί την αρχαιότερη πόλη του Νέου Κόσμου. Λιθόστρωτοι δρόμοι, πανέμορφα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και ήχοι από bachata και merengue (ντόπιες μουσικές) φέρνουν στο νου εποχές 16ου αιώνα, όταν η πόλη υπήρξε κέντρο της Ισπανικής αυτοκρατορίας. Εδώ το παρελθόν μπλέκεται υπέροχα με το παρόν βάζοντας τον επισκέπτη στις… μπότες των πειρατών και των κονκισταδόρων που πάτησαν αυτή τη γη. Το να περπατήσετε για παράδειγμα στην πλακόστρωτη Calle las Damas ισοδυναμεί με μια… βουτιά στην αποικιακή εποχή, ενώ το Μέγαρό του Alcazar de Colοn και ο καθεδρικός Santa Maria la Menor είναι αναμφίβολα από τα highlights – αξιοθέατα της.

Τα Σαββατοκύριακα, η Παλιά Πόλη σφύζει από ζωή, ενώ δεν είναι διόλου απίθανο να παρασυρθείτε από τους ντόπιους και να χορέψετε μαζί τους μια bachata σε κάποιο από τα υπαίθρια παντοπωλεία – καφενεία της περιοχής. Μην διστάσετε να ενδώσετε.

Ένα ήρεμο ψαροχώρι

Ονομάζεται Las Galeras και αποτελεί ένα ήσυχο χωριουδάκι ψαράδων στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου Samana – ίσως το πιο όμορφο κομμάτι του νησιού. Ιδανικό για ολιγόωρη απόδραση, το χωριό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, γεγονός που είναι εμφανές από τη μη ύπαρξη… grande τουριστικών υποδομών. Κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς εδώ θα δείτε μερικά από τα πλέον γραφικά σκηνικά σε όλη τη Δομινικανή Δημοκρατία. Φοίνικες που λικνίζονται από τον αέρα, παραλίες έτοιμες για να φιλοξενήσουν το νέο σήκουελ των Πειρατών της Καραϊβικής και κύματα που σκάνε πάνω σε απόκρυμνα βράχια, δημιουργούν ένα σκηνικό μαγικό.

Φαλαινο… watching

H χερσόνησος Samana, πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει μερικές από τις ομορφότερες εικόνες του νησιού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και για έναν ακόμα… γιγαντιαίο λόγο. Εκατοντάδες φάλαινες και δελφίνια την χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες σαν αγκυροβόλι για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν υπό το διακριτικό βλέμμα των επισκεπτών της χερσονήσου. Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε το εστιατόριο El Cabito στο Las Galleras από όπου μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με την ησυχία σας (μην σας φανεί παράξενο αν δείτε και αρκετά δελφίνια στα πέριξ), ενώ αν θέλετε μια πιο «κοντινή» επαφή με τα μαγευτικά αυτά πλάσματα, μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποιο από τα ειδικά οργανωμένα γκρουπ τα οποία σας προσφέρουν την σπάνια ευκαιρία να βουτήξετε κοντά στα πανέμορφα θηλαστικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι παραλίες του Παραδείσου
Καραϊβική. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να περιγράψουμε τις παραλίες του νησιού, επομένως απλά θα απαριθμήσουμε τις καλύτερες για να ξέρετε πού πρέπει να βουτήξετε.

* Πρώτη – και τουριστικότερη – η Boca Chica, με ρηχά, ζεστά νερά (την αποκαλούν την «μεγαλύτερη μπανιέρα του κόσμου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο»). Μια ατελείωτη λευκή αμμουδιά, σπαρμένη με φοινικόδεντρα και μπόλικα ξύλινα μπαράκια με ξαπλώστρες. Ακριβώς απέναντι διακρίνονται δύο νησάκια, τα Los Pinos και La Matica. Στο δεύτερο μάλιστα, πιθανώς να μπορέσετε να πάτε και περπατώντας αν το επιτρέψει η παλίρροια. Μην απορήσετε αν δείτε τρίκυκλα με… καρύδες να σουλατσάρουν από δω και από εκεί. Είναι σύνηθες φαινόμενο στις παραλίες του νησιού, όπως επίσης και τα γκρουπάκια που παίζουν ζωντανή μουσική merengue στους θαμώνες των beach bars.

Κοντά στο ψαροχώρι Las Galleras, υπάρχουν αρκετές παραλίες προς εξερεύνηση. Αν μπορούσαμε όμως να ξεχωρίσουμε μία αυτή θα ήταν η Playa Rincon, η κορυφαία της χερσονήσου με σμαραγδένια νερά και πλαισιωμένη από οργιώδη βλάστηση και υπό τη σκιά των απόκρημνων λόφων του Ακρωτηρίου Cabron. Μην περιμένετε ιδιαίτερη οργάνωση, απλά απολαύστε το τοπίο και νοιώστε σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο.

* Η Bahía de Las Águilas είναι μια ερημική παραλία χάρμα οφθαλμών – αρκετοί την κατατάσσουν στις κορυφαίες της Καραϊβικής- στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, συνολικού μήκους δέκα χιλιομέτρων. Ούτε εδώ «παίζουν» ξαπλώστρες και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την πιο απομονωμένη παραλία του νησιού.

* Στην ανατολική άκρη του νησιού, η παραλία της Punta Cana είναι… προικισμένη με 60 χιλιόμετρα λευκής άμμου και κοκοφοινίκων, ενώ εδώ βρίσκεται και η πλειοψηφία των πολυτελών resorts του νησιού.

Στις top παραλίες του νησιού συγκαταλέγονται επίσης η Cayo Levantado στην χερσόνησο Samana (δημοφιλής από το διαφημιστικό του Baccardi), η αρκετά τουριστική αλλά κρυσταλλένια Playa Dorada και η Playa Caribe, το κοινό «μυστικό» των ντόπιων κοντά στην Boca Chica.

Οι καταρράκτες του Damajagua
Δεν είναι ένας, ούτε, δύο, ούτε δέκα, ούτε καν είκοσι. Είναι 27 καταρράκτες και μια επίσκεψη σε αυτούς επιβάλλεται τόσο για τους λάτρεις τις περιπέτειας όσο και για όσους απλά θέλουν να δουν ένα τοπίο που δύσκολα θα ξανασυναντήσουν. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη Puerto Plata, ενώ το «πακέτο» περιπέτειας σε αυτούς περιλαμβάνει βουτιές σε φυσικές πισίνες, κολύμπι σε στενά φαράγγια, trekking στο δάσος και λίγη αναρρίχηση. Περισσότερες πληροφορίες για τις οργανωμένες αποδράσεις στους καταρράκτες εδώ.

Θα σας πάρει το ποτάμι
Το μοναδικό ποτάμι της Καραϊβικής που είναι κατάλληλο για rafting είναι το Rio Yaque del Norte στα κεντρικά υψίπεδα της χώρας και είναι… κομμένο και ραμμένο για όσους θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις μετά από το «λιώσιμο» στην παραλία και την άμμο. Η διαδρομή στο ποτάμι είναι μικρή και έντονη – ό,τι πρέπει για να ανεβάσετε αδρεναλίνη- ενώ σε αρκετά σημεία της τα πράγματα χαλαρώνουν για να απολαύσετε με την ησυχία σας το πανέμορφο τοπίο των «Δομινικανών Άλπεων». Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Η ορεινή γοητεία της Constanza
Μιλώντας για «Άλπεις», ο Άγιος Δομίνικος όπως πιθανώς θα καταλάβατε δεν είναι μόνο τιρκουάζ νερά και χρυσή άμμος. Ο ορεινός… πλούτος της χώρας είναι εξίσου εντυπωσιακός και αξίζει να τον ανακαλύψετε. Καλυμμένες από σύννεφα κορυφές, καταπράσινες πλαγιές με περιποιημένους αγρούς και οργιώδης βλάστηση δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα Καραϊβική. Κι όμως, στα περίχωρα της πόλης Constantza θα απολαύσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα και θα γνωρίσετε μια –εν πολλοίς – άγνωστη πλευρά της χώρας.

Η Δομινικανή Δημοκρατία στην… πράξη
Πρόκειται σε γενικές γραμμές για αρκετά φθηνή χώρα, αρκεί να μην επιλέξετε να περάσετε όλες σας τις διακοπές μέσα σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ φθηνές, το ίδιο και το φαγητό έξω από τα πολυτελή resorts. Αυτά που θα σας κοστίσουν αρκετά είναι τα αεροπορικά εισιτήρια (υπολογίστε περί τα 1200€ μετ’ επιστροφής), αλλά μπορείτε να βρείτε οικονομικά πακέτα κλείνοντας μέσω κάποιου τουριστικού γραφείου. Για παράδειγμα το Nordix προσφέρει all inclusive διακοπές στο νησί για εννιά ημέρες από 884€ ανά άτομο, ενώ τοParadies Travel διαθέτει πακέτο δέκα διανυκτερεύσεων με 1680€ ανά άτομο.

 

in2life.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *