Δυσπεψία; Κάτι δεν κάνεις σωστά

newego_LARGE_t_821_106124900_type12364

Λίγο το άγχος και η ένταση, λίγο το ευαίσθητο στομάχι σου και το φούσκωμα εμφανίζεται. Αν η δυσπεψία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις που βιώνεις, μάθε ποιές συνήθειες πρέπει να αποφεύγεις για να γλιτώσεις την ταλαιπωρία.

Οι συνήθειες που φέρνουν φούσκωμα

* Τρως πικάντικα και λιπαρά

Οι πικάντικες και οι λιπαρές τροφές είναι από τους κυριότερουε ενόχους για τη δυσπεψία και τις στομαχικές διαταρραχές. Μείωσέ τις λοιπόν στο ελάχιστο! Ξέχνα μπαχάρια και πολλά λίπαρά, ειδικά το βράδυ και πες αντίο στο φούσκωμα και στους πόνους.

* Νεράκι πίνεις ή το ξεχνάς;

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά η ενυδάτωση του οργανισμού και η πόση νερού είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν. Δίχως υγρά, η διαδικασία της πέψης δε γίνεται σωστά γι΄αυτό μην ξεχνάς να πίνεις νεράκι.

* Μήπως έχεις δυσανεξία και δεν το ξέρεις;

Κάποιες τροφές όπως για παράδειγμα τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά, ακόμη και οι τσίχλες είναι γνωστό πως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας και φούσκωμα. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με άλλες μη ενοχοποιημένες τροφές, στις οποίες πιθανόητα εμφανίζεις δυσανεξία. Για να το διαπιστώσεις κάνε ένα τεστ δυσανεξίας ή εναλλακτικά κράτα ημερολόγιο τροφών. Αν για παράδειγμα βλέπεις την κοιλίτσα σου να φουσκώνει σαν να είσαι έγκυος στον 8ο μήνα κάθε φορά που καταναλώνεις μια συγκεκριμένη τροφή, απλά απόφυγε να την καταναλώνεις για κάποιο διάστημα.

* Πίνεις αναψυκτικά ή καφεδάκι για τη χώνεψη

Σε αντίθεση με όσα πίστευες το ανθρακικό και η καφεϊνη, όπως και το αλκοόλ επιδεινώνουν το πρόβλημα καθώς περιέχουν συστατικά ερεθιστικά για το στομάχι. Αν θέλεις να πιεις κάτι που θα σε ανακουφίσει, δοκίμασε κάποιο χωνευτικό αφέψημα όπως για παράδειγμα το χαμομήλι.

* Το άγχος χτυπάει κόκκινο

Το στρες, η ένταση και η στεναχώρια “μπλοκάρουν” κι αυτά με τη σειρά τους το πεπτικό σύστηνα. Για να αντιμετωπίσεις το πρόβήμα απόφυγε στρεσογόνες καταστάσεις και ανακάλυψε τρόπους χαλάρωσης.

 

womenonly.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *