Ενοχλητικά φουσκώματα! Βάλτε τέλος………..

Είναι θέμα διατροφής, στρες ή κληρονομικότητας; Οι ειδικοί μάς δίνουν τις σωστές συμβουλές για να απαλλαγούμε μια και καλή από το πρόβλημα και να δούμε την κοιλιά μας και πάλι επίπεδη.

Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τη φράση «beer belly» για να εκφράσουν αυτό που εμείς αποκαλούμε… σωσίβιο ή αλλιώς «κοιλίτσα της μπίρας». Ο μετεωρισμός (φούσκωμα) όμως δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μεγάλης κατανάλωσης γλουτένης που περιέχει ένα ποτήρι δροσερή μπίρα. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, ακόμα και αν δεν αγαπούν το αλκοόλ, αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στο στρες αλλά και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ένοχοι. Ποιοι είναι αυτοί και τι λύσεις έχουμε στη διάθεσή μας;

Το ευερέθιστο έντερο
Στις περισσότερες περιπτώσεις το φούσκωμα δεν κρύβει κάτι σοβαρό. Συνδέεται με σπαστική κολίτιδα, όπως ονομάζεται αλλιώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που εκδηλώνεται με εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και με πόνο.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Βιάζης, επιμελητής Α’ στη γαστρεντερολογική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η πάθηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι «λόγω στρες σε κάποιους ανθρώπους το έντερο κάνει σπασμό με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να συγκεντρώνεται αέρας και να μειώνεται η κινητικότητά του. Έτσι δημιουργείται φούσκωμα στην κοιλιά».

Διάγνωση: Ο γιατρός το διαπιστώνει λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενούς. Αν ξαφνικά παρουσιάζονται ανησυχητικά συμπτώματα, π.χ. αναιμία ή αιμορραγία, πρέπει να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος με κολονοσκόπηση.

Συστάσεις: «Μια γενική οδηγία που δίνουμε είναι να αποφεύγονται τα πράσινα λαχανικά και τα όσπρια γιατί συγκρατούν πολύ αέρα στο έντερο και επιδεινώνουν τα συμπτώματα, δηλαδή τη μειωμένη κινητικότητά του. Επιπλέον, μετά τα πενήντα οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι όλοι να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν. Αν δεν βρεθεί κάτι, η επόμενη εξέταση επαναλαμβάνεται έπειτα από δέκα χρόνια. Στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού (πολύποδες, καρκίνος του εντέρου) η κολονοσκόπηση γίνεται δέκα χρόνια νωρίτερα από τότε που εμφάνισε τη νόσο ο συγγενής πρώτου βαθμού» επισημαίνει ο ειδικός.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται και μια λιγότερο επεμβατική εξέταση: ο ασθενής καταπίνει μια κάψουλα που έχει ενσωματωμένη κάμερα, η οποία φωτογραφίζει το παχύ έντερο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο γιατρός, αυτή δεν υποκαθιστά την κολονοσκόπηση, λόγω του ότι δεν πραγματοποιείται βιοψία. Ενδείκνυται κυρίως για όσους δεν μπορούν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση.

Υπάρχει θεραπεία; Δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν στρες το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διότι εμπλέκονται και άλλοι λόγοι. Χρήσιμο είναι ωστόσο όσοι έχουν τέτοιου είδους πρόβλημα να κρατούν ένα ημερολόγιο για να σημειώνουν ποιες τροφές τούς ενοχλούν, ώστε να τις αποφεύγουν, καθώς και τις μέρες που είναι αγχωμένοι. Από την άλλη, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που βοηθούν.

Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έδειξε ότι 40% όσων έκαναν ύπνωση 1 ώρα καθημερινά για 3 μήνες παρουσίασαν βελτίωση όσον αφορά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Πώς εξηγείται; Στη διαδικασία ο θεραπευόμενος είναι δεκτικός στις προτάσεις που του κάνει ο θεραπευτής, π.χ. να είναι πιο ήρεμος. Ακόμα η άσκηση διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου και μειώνει το φούσκωμα. Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται οι τσίχλες με σορβιτόλη και τα αεριούχα αναψυκτικά.

Τα γαλακτοκομικά
Μήπως φουσκώνετε κάθε φορά που πίνετε γάλα; Όπως εξηγεί ο κ. Βιάζης, μερικοί άνθρωποι χάνουν το ένζυμο λακτάση καθώς μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, που είναι ένα σάκχαρο στο γάλα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν τυμπανισμό.

Διάγνωση: Ο συνήθης τρόπος είναι η λήψη ιστορικού. Ακόμα υπάρχει εξέταση στην οποία πίνετε ένα διάλυμα λακτόζης για να μετρηθούν τα επίπεδα υδρογόνου και μεθανίου μέσα από δείγμα της αναπνοής σας.

Συστάσεις: Είναι προτιμότερη η κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτάση ή προϊόντων σόγιας. Τα σκληρά τυριά τύπου τσένταρ και προβολόνε είναι πιο εύπεπτα, όπως και το γιαούρτι, επειδή οι συγκεντρώσεις του σακχάρου είναι μικρές. Υπάρχει θεραπεία; Όχι, γι’ αυτό συστήνονται διατροφικές αλλαγές.

Τα σιτηρά
Υπάρχουν celebrities που ακολουθούν μια δίαιτα που αποκλείει τη γλουτένη με σκοπό να αδυνατίσουν (όπως η Lady Gaga και η Γκουίνεθ Πάλτροου στο παρελθόν), αλλά και άνθρωποι που αποφεύγουν την κατανάλωσή της για καθαρά ιατρικούς λόγους. Η κοιλιοκάκη, όπως ονομάζεται το αυτοάνοσο νόσημα με κύριο σύμπτωμα την ευαισθησία του εντέρου στο ένοχο αυτό συστατικό, προκαλεί διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα σε όποιον καταναλώνει προϊόντα που περιέχουν γλουτένη (σιτηρά, ψωμί, βρόμη, τα κοινά ζυμαρικά, μπίρα κ.λπ.).

Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να συνυπάρχει με αναιμία. Οφείλεται κυρίως σε γονιδιακούς παράγοντες, γι’ αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπιας μορφής ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη.

Διάγνωση: «Γίνεται με βιοψία που παίρνουμε από το λεπτό έντερο» εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Νίκος Βιάζης. Ωστόσο πραγματοποιείται και αιματολογικό τεστ που εντοπίζει υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων αντισωμάτων σε ανθρώπους με ευαισθησία στην ουσία. Επίσης, στο ιστορικό που θα πάρει ο γιατρός θα φανεί αν τα συμπτώματα συνδέονται καθαρά με τα σιτηρά και δεν προκύπτουν από το στρες.

Συστάσεις: Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αν δεν το κάνει, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση των συστατικών με αποτέλεσμα να παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών, ακόμα και οστεοπόρωση. Υπάρχει θεραπεία; H μοναδική λύση είναι η πλήρης αποχή από τη γλουτένη. Όμως επιστήμονες σε Αμερική, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία πειραματίζονται με ένα νέο εμβόλιο σε ασθενείς (λέγεται NexVax2) που φαίνεται να μειώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη γλουτένη. Αν όλα πάνε καλά, ίσως κυκλοφορήσει σε 3-4 χρόνια.

Το H.pylori
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της εντεροστοματικής οδού και προκαλεί δυσπεψία και φούσκωμα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα και έλκος στομάχου, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Διάγνωση: Γίνεται με τεστ αναπνοής, αλλά σε περίπτωση γαστροσκόπησης μπορεί να ληφθεί και βιοψία από το στομάχι.

Συστάσεις: Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφών που καταναλώνονται ωμές (φρούτα, λαχανικά κ.λπ.). Υπάρχει θεραπεία; «Στο 90% των περιπτώσεων το H.pylori εκριζώνεται με την κατάλληλη αγωγή (αντιβίωση). Ωστόσο μόνο στο 10% τα συμπτώματα θα βελτιωθούν επειδή δεν οφείλονται στο ελικοβακτηρίδιο αλλά στο ευερέθιστο έντερο» εξηγεί ο κ. Βιάζης.

Η διαταραχή της χλωρίδας
Οι επιστήμονες μιλούν για το ρόλο που παίζει η χλωρίδα στο ευερέθιστο έντερο μόλις τα τελευταία χρόνια. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών και η γαστρική παράκαμψη (χειρουργική επέμβαση που γίνεται για απώλεια βάρους) είναι μερικές από τις αιτίες για τις οποίες διαταράσσονται η φυσική χλωρίδα του εντέρου και η ισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια.

Αυτή η κατάσταση αποκαλείται «βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου» (SIBO) και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, πόνο και κόπωση. «Σε υγιείς ανθρώπους το γαστρικό οξύ και η μυϊκή συστολή απομακρύνουν τα περισσότερα βακτήρια, αλλά στο SIBO αυτό δεν συμβαίνει» εξηγεί ο ειδικός παθολόγος Μιχάλης Παπαχαραλάμπους.

Διάγνωση: Στο νέο τεστ αναπνοής πίνετε ένα διάλυμα ζάχαρης και ανά 15’ επί τρεις ώρες εκπνέετε σε ένα σωλήνα για να μετρηθούν τα επίπεδα του υδρογόνου στην αναπνοή.

Συστάσεις: Αν το τεστ βγει θετικό, ο γιατρός προτείνει για κάποιο διάστημα τη λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά, ω-3 και πεπτικά ένζυμα. Έχετε υπόψη σας ότι σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι η κατανάλωση του προβιοτικού B.infantis, που υπάρχει σε ορισμένα γιαούρτια, μειώνει το φούσκωμα. Ακόμα καλό είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει θεραπεία; Εκτός από τα παραπάνω ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός ορισμένων βακτηρίων.

elle.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *