Ζάχαρη! Όπως δεν την έχεις χρησιμοποιήσει ξανά!

«Λευκό χρυσό» αποκάλεσαν κάποτε Βρετανοί αποικιοκράτες την ζάχαρη, και όχι άδικα. Η ζάχαρη μετρά ιστορία αιώνων, υπάρχει σε κάθε σπίτι (πιο σωστά, υπάρχει όπου υπάρχουν άνθρωποι) και οι χρήσεις τις ξεπερνούν κατά πολύ την γλύκα που χαρίζει στους γευστικούς μας κάλυκες.

Δείτε πώς αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζάχαρη, παίρνοντας την θέση πολύ πιο ακριβών και συχνά επικίνδυνων ουσιών, για χάρη της ομορφιάς, της υγείας ή άλλων οικιακών αναγκών.

Ανακούφιση μωρού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, μωρά στα οποία δόθηκε ελάχιστο ζαχαρωμένο νερό πριν από κάποιο εμβόλιο, αντιμετώπισαν τον πόνο της ένεσης πολύ καλύτερα, συγκριτικά με μωρά που ήπιαν σκέτο νερό.

Θεραπεία πληγής

Άλλη μελέτη έδειξε ότι αν ρίξετε λίγους κόκκους ζάχαρης σε πληγές από κατακλύσεις ή σε άλλες ανοιχτές πληγές, πριν το άτομο φορέσει ρούχα, η πληγή προστατεύεται καλύτερα από βακτήρια που την εμποδίζουν να θεραπευτεί.

Ανακούφιση καμένης γλώσσας

Ήπιατε καυτό τσάι και κάηκε η γλώσσα σας; Βουτήξτε την σε ζάχαρη και ο πόνος θα εξαφανιστεί άμεσα.

Ανακουφίστε το κάψιμο από πικάντικα

Το κάψιμο από πικάντικες τροφές συνήθως ανακουφίζεται με κατανάλωση γαλακτοκομικών ή και όξινων τροφών. Δοκιμάστε, όμως, και λίγη ζάχαρη…

Scrub για το σώμα

Η ζάχαρη αποτελεί εξαιρετικό απολεπιστικό παράγοντα για body scrubs. Αναμείξτε την με λίγο παρθένο ελαιόλαδο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία υδαρή πάστα, την οποία θα τρίψετε ελαφρά στην επιδερμίδα του σώματός σας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Δεν θα πιστεύετε την απαλότητα και το υπέροχο άρωμα που θα έχει μετά το δέρμα σας.

Scrub για τα χείλη

Αναμείξτε λίγο παρθένο ελαιόλαδο με λίγη ζάχαρη άχνη, προσθέστε μία σταγόνα εκχύλισμα βανίλια και κάντε με την πάστα αυτή μασάζ στα χείλη. Δεν θα τα έχετε ξαναδεί τόσο απαλά!

Επέκταση χρώματος κραγιόν

Ρίξτε λίγη ζάχαρη στο κραγιόν που μόλις βάλατε. Αφήστε την εκεί μερικά λεπτά και μετά αφαιρέστε την (φάτε την!). Με τον τρόπο αυτό το κραγιόν θα διατηρηθεί στα χείλη σας περισσότερη ώρα.

Καθαρίστε τα χέρια σας

Αν τα χέρια σας έχουν λερωθεί από γράσο ή μπογιά, βάλτε λίγη ζάχαρη στο υγρό σαπούνι σας, η οποία θα δράσει ως στιλβωτικό!

“Ταΐστε” τα λουλούδια σας

Προσθέστε τρεις κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές του γλυκού λευκό ξύδι σε ένα λίτρο χλιαρό νερό, γεμίστε ένα βάζο και βάλτε εκεί φρεσκοκομμένα λουλούδια. Η ζάχαρη θα θρέψει τα κοτσάνια και το ξύδι θα προστατεύσει από βακτήρια.

Καταπολεμήστε τα νηματοειδή σκουλήκια

Έχετε νηματοειδή σκουλήκια ή άλλο μικροσκοπικά παράσιτα στον κήπο σας; Για να τα αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο, βάλτε 2 κιλά ζάχαρη σε κάθε 20 τ.μ. του κήπου σας. Η ζάχαρη θα ταΐσει τους μικροοργανισμούς και θα αυξήσει τα οργανικά τους απόβλητα στο χώμα, κάνοντάς το εχθρικό περιβάλλον για νηματοειδή σκουλήκια.

Παγιδεύστε τις σφήκες

Φτιάξτε ένα απλό σιρόπι βράζοντας νερό με ζάχαρη. Γεμίστε με αυτό ένα βάζο και αφήστε το στη βεράντα για να προσελκύει τις σφήκες, οι οποίες θα κολλούν εκεί.

Ξενοδοχείο για κατσαρίδες

Ή αλλιώς: Το τελευταίο τους δείπνο. Αναμείξτε ίσα μέρη ζάχαρης και baking powder και ρίξτε τα στα σημεία όπου «συχνάζουν» κατσαρίδες. Η ζάχαρη θα τις προσελκύσει, ενώ το baking powder θα τις εξολοθρεύσει!

Καθαρίστε τους «μύλους» σας

Αν έχετε «μύλο» για να κόβετε καφέ ή μπαχαρικά και έχει πλέον βρωμίσει, δοκιμάστε να ρίξετε σε αυτόν ¼ της κούπας ζάχαρης και αφήστε τον να δουλέψει για 2-3 λεπτά. Σκουπίστε τη μηχανή καλά με ένα υγρό πανί, μετά με ένα στεγνό και είναι έτοιμη!

Λεκέδες από γρασίδι

Φτιάξτε μία πάστα από ζεστό νερό και ζάχαρη και απλώστε την στο ύφασμα που έχει λεκιαστεί από γρασίδι. Αφήστε την εκεί για μία ώρα (ή και περισσότερο) και μετά πλύνετε το ρούχο, όπως συνήθως.

Διατηρήστε τα κέικ και τα μπισκότα φρέσκα

Αν βάλετε το κέικ ή τα μπισκότα σας σε δοχείο που κλείνει καλά και προσθέσετε μερικά κυβάκια ζάχαρης, θα διατηρηθούν φρέσκα για πολύ περισσότερες ημέρες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με κύβους ζάχαρης μπορείτε να αποτρέψετε και το μούχλιασμα των τυριών.

Ζάχαρη με άρωμα βανίλιας

Κόψτε ένα κλωναράκι βανίλιας στη μέση και βουτήξτε το στο βάζο με τη ζάχαρη. Αφήστε το εκεί για μία εβδομάδα και η ζάχαρη θα έχει πάρει υπέροχο άρωμα βανίλιας.

Φτιάξτε καραμέλες!

Οι παραδοσιακές καραμέλες, αυτές που έτρωγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, αποτελούνταν καθαρά από ζάχαρη και νερό. Γιατί, λοιπόν, να μην τις φτιάξετε και εσείς για τα παιδιά; Ανακατέψτε 2,5 κούπες ζάχαρη σε μία κούπα ζεστό νερό, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Ρίξτε το σιρόπι σε μικρά ανοιχτά δοχεία και προσθέστε έναν κόκκο ζάχαρης σε κάθε δοχείο. Αποθηκεύστε τα σε δροσερό, στεγνό περιβάλλον και επιστρέψτε μετά από μερικές ημέρες για να δείτε τους κρυστάλλους που θα έχουν δημιουργηθεί. Καθώς θα σχηματίζονται οι καραμέλες αφαιρέστε τις από τα δοχεία και αφήστε τις να στεγνώσουν σε χαρτί.

mama365.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *