Η αξιοπρεπής Οδύσσεια του Αντρέα

ImageHandler.ashx

Σκεπτικός και πράος, με μακριά αλλά αραιωμένα γκρίζα μαλλιά, με μπλουτζ;iν παντελόνι, χωμένος μέσα στο μαύρο παλτό του, κρατώντας ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σφιχτά στην παλάμη του σαν φυλακτό, ή μήπως ξόρκι απέναντι στην πολλή συνάφεια του κόσμου, ο Αντρέας Μικρούτσικος έμοιαζε απορημένος. Σαν χαμένος, ένα ξένο σώμα μέσα στο ετερόκλητο πλήθος των λογής-λογής διασημοτήτων που έσπευσαν το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου στο Θέατρο Badminton για την πρεμιέρα της παράστασης «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου».

Μολονότι εκκωφαντικά, έως έναν βαθμό και συνειδητά, απών από την τηλεόραση και τη δημόσια σφαίρα τα τελευταία έξι χρόνια, ο άλλοτε παντοδύναμος Ελληνας τηλεπαρουσιαστής δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σημαντική πρεμιέρα του αδελφού του, Θάνου Μικρούτσικου. Ισως ήταν ένα είδος ανταπόδοσης στη στήριξη που εκείνος, μαζί με μια δράκα ανθρώπων, του έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο ίδιος θαλασσοδέρνεται μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών συμπληγάδων. Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση του πατέρα των ελληνικών reality εκπομπών αναμεταδόθηκε, σχολιάστηκε και πήρε διαστάσεις viral δευτέρας παρουσίας σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο Μικρούτσικος κατάφερνε πάντα να κεντρίζει το ενδιαφέρον, να ξυπνά τα πάθη, να δημιουργεί ακραία συναισθήματα: από την απόλυτη λατρεία έως το ορκισμένο μίσος. Ισως βέβαια η απόφασή του να παραστεί σε μια πρεμιέρα που συγκέντρωσε τα φώτα και το ενδιαφέρον να είναι ένα σημάδι ότι τα πολύ δύσκολα έχουν πια περάσει και ότι ο ίδιος μπορεί ακόμη να μην έχει βρει το ήρεμο απάγκιο του, αλλά τουλάχιστον έχει χαράξει τη σωστή ρότα για να ολοκληρώσει μια περιπλάνηση με σταθμούς σε προσωπικούς Κύκλωπες και οικονομικούς Λαιστρυγόνες.

«Μικρούτσικο» μνημόνιο

Ηπεριδίνηση του Αντρέα (με «τ» ήθελε να γράφεται και να προφέρεται το όνομά του και όχι με «δ») Μικρούτσικου σε ένα σπιράλ προσωπικών, επαγγελματικών και οικονομικών απωλειών ξεκίνησε το 2009. Τραγική ειρωνεία: ο άλλοτε εθνικός τηλεπαρουσιαστής έζησε το δικό του οικονομικό δράμα σε παράλληλο χρόνο με το μνημονιακό δράμα του λαού που τον ανέδειξε. Για το οικονομικό τέλμα του, το οποίο παρ’ ολίγον να του στοιχίσει την 160 τ.μ. μεζονέτα του στην Κηφισιά, ένα οικόπεδο 2.000 μέτρων στην περιοχή Ντράφι, αλλά και το ησυχαστήριό του στη Μήλο, ευθύνεται στον μεγαλύτερο βαθμό η απόφασή του να προνοήσει για το μέλλον του.

Ο Μικρούτσικος για χρόνια θεωρούνταν (και πιθανότατα ήταν) ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Δικαίως. Τα θεόρατα τηλεμερίδια που πετύχαινε σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό project αναλάμβανε δημιούργησαν εύλογα έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Παρά τα πολλά χρήματα που πέρασαν αφειδώς από τα χέρια του, ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη του σπάταλου ή του επιπόλαιου στην οικονομική διαχείριση. Τουναντίον. Αφού το 2005 μεταπήδησε από τον ΑΝΤ1 στον ALPHA, αποφάσισε να διοχετεύσει μεγάλο μέρος των χρημάτων του στις τηλεοπτικές παραγωγές. Ετσι, μαζί με το δικό του κεφάλαιο επένδυσε χρήματα από τραπεζικό δανεισμό -για τον οποίο είχε θέσει ως εγγύηση μέρος της ακίνητης περιουσίας του- εξαγοράζοντας το 49% των στούντιο Τσιλιγιάννη, στη λογική ότι ο τηλεοπτικός σταθμός της Κάντζας θα τα αξιοποιούσε για τις παραγωγές του.

Οι αστάθμητοι παράγοντες διέλαθαν τις εκτιμήσεις του. Η εξαγορά του καναλιού από Γερμανούς επενδυτές το φθινόπωρο του 2008 συνέτριψε το business plan που ο ίδιος μεθοδικά είχε καταστρώσει. Την ίδια εποχή αντιστρόφως ανάλογη των χρεών που σωρεύονταν σε βάρος του αποδεικνυόταν η επαγγελματική επιδραστικότητά του. Ο ίδιος, έχοντας συνάψει πλέον συμβόλαιο με το STAR CHANNEL ξεκίνησε στις αρχές του 2009 την εκπομπή «Παρέα με τον Αντρέα». Το γεγονός ότι με την παρουσία του στην πρωινή ζώνη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά τηλεθέασης στα νεανικά κοινά, όπως όριζε η συμφωνία του με το κανάλι και τον τότε διευθυντή Ενημέρωσης του σταθμού Σταμάτη Μαλέλη, ουσιαστικά τον έθεσε εκτός τηλεοπτικής πιάτσας. Για πολλούς αυτή ήταν η χαριστική βολή. Οπως ο ίδιος έχει περιγράψει στις σπάνιες τα τελευταία χρόνια συνεντεύξεις του, βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη να τον κυνηγά ολόκληρη η οικονομική πιάτσα.

Πέρα από τα χρέη προς τις τράπεζες, τα οποία τον έφεραν μια ανάσα από την απώλεια των ακινήτων του σε Αθήνα και Πάτρα, ο Μικρούτσικος βρήκε μπροστά του και μια δικαστική διαμάχη από τα παλιά -συγκεκριμένα από την εποχή που μεσουρανούσε ως οικοδεσπότης του «Big Brother». Τότε μια ομάδα δικηγόρων είχε αξιώσει -και πέτυχε- την αλλαγή της ώρας μετάδοσης του reality. Ο Μικρούτσικος είχε καταφερθεί από το βήμα της εκπομπής εναντίον τους, με αποτέλεσμα εις εξ αυτών να προβεί σε αγωγή κατά του παρουσιαστή. Το δικαστήριο δικαίωσε τον δικηγόρο επιδικάζοντάς του αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ, την οποία ο Μικρούτσικος αδυνατούσε να πληρώσει, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά το σπίτι του στην Κηφισιά να βγει σε πλειστηριασμό.

Βέβαια, το πιο σημαντικό δεν είναι ότι ο ίδιος κατάφερε μέσα στον τυφώνα που σάρωσε τη ζωή του να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του, αλλά το γεγονός ότι κατόρθωσε να περισώσει ακέραιο τον εαυτό του. Δεν ήταν εύκολη δουλειά. Τα δύσκολα χρόνια δεν άλλαξαν μόνο το οικονομικό στάτους του Μικρούτσικου, αλλά και τον ίδιο, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και κυρίως επικοινωνεί με τον κόσμο. Μετά την αποχώρησή του από την τηλεόραση και για περίπου δύο χρόνια ο Αντρέας κλείστηκε στον εαυτό του.

Σταμάτησε να απαντά στα τηλεφωνήματα που δεχόταν, έπαψε να μιλά και να εξηγεί, περνούσε μεγάλα διαστήματα απομόνωσης στο αγαπημένο του νησί, τη Μήλο, γεννώντας με την κοινωνική απόσυρσή του ακόμη και παράπονα από ανθρώπους που ήθελαν να μάθουν τι του συμβαίνει και είχαν τη διάθεση να τον στηρίξουν. Δεν πέρασε κατάθλιψη -τουλάχιστον κλινικά διαγνωσμένη-, όπως υποστήριξε ο ίδιος τον Απρίλη του 2014 σε συνέντευξή του στον Πέτρο Κωστόπουλο.

Πάντα πηγαίος, ευπροσήγορος και χειμαρρώδης, παραδέχτηκε με ειλικρίνεια: «Τον ήπια για τα καλά. Μαζί με τον γιο μου, τα δύο σκυλιά μου και δυο-τρεις φίλους».


Με τον αδελφό του Θάνο

 

protothema.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *