Η δίαιτα της γλουτένης: Χάστε έως 4 κιλά σε 1 μήνα

Tο μενού χωρίς σιτηρά αποτελεί τη νέα εμμονή των σταρ, που το υιοθετούν για να αποτοξινωθούν, να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Βάζουμε στο μικροσκόπιο ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα απώλειας βάρους.

Εσείς ποιες τροφές θα δεχόσασταν να βγάλετε από τη λίστα σας για να αδυνατίσετε; Στο Χόλιγουντ της λάμψης -και συχνά της υπερβολής- οι celebrities ακολουθούν δίαιτες που απέχουν πολύ από μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Ωστόσο οι σταρ πίνουν… νερό στο όνομά τους και υποστηρίζουν ότι σε αυτές χρωστούν την εντυπωσιακή τους σιλουέτα. Πρωτοπόρος η Γκουίνεθ Πάλτροου, που τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα -αυτή τη στιγμή αποφεύγει οποιαδήποτε τροφή περιέχει γλουτένη. Άραγε αν την αποκλείσουμε εντελώς από τη διατροφή μας για κάποιο διάστημα θα αποκτήσουμε το αδύνατο κορμί που ονειρευόμαστε;

Η φιλοσοφία της δίαιτας
Βικτόρια Μπέκαμ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μάιλι Σάιρους: Οι φήμες λένε ότι και οι τρεις οφείλουν τη λεπτή σιλουέτα τους στη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η τελευταία και νεότερη όλων μάλιστα το έχει παραδεχτεί δημόσια. Η ίδια έχει πει χαρακτηριστικά ότι παρουσιάζει δυσανεξία στη συγκεκριμένη ουσία και ότι χάρη στο νέο της μενού έχει βρει την… υγειά της! Σήμερα ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αφαιρούν από τη λίστα τους τρόφιμα που περιέχουν αυτό το μόριο πρωτεΐνης: ψωμί, πίτσα, μακαρόνια, κέικ, αλεύρι και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει στη σύνθεσή του σιτηρά (δηλαδή κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, κους κους, σιμιγδάλι κ.λπ.).

Πάρα πολλοί το κάνουν από ανάγκη (π.χ. πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα της κοιλιοκάκης με συμπτώματα όπως έντονα γαστρεντερικά προβλήματα) ή έχουν ευαισθησία στα σιτηρά. Τη συγκεκριμένη δίαιτα όμως υιοθετούν τελευταία και αρκετοί που θέλουν να αδυνατίσουν και να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια. Άραγε η συγκεκριμένη διατροφή μάς βοηθά να χάσουμε βάρος και, αν ναι, είναι ασφαλής για το σώμα μας;

Τα συν: Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ειρήνη Κύρα επισημαίνει ότι δεν θα στερηθούμε κάποιο θρεπτικό συστατικό αν αποκλείσουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας: «Δεν είναι κάποια βιταμίνη ή αμινοξύ που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλα πρωτεϊνικά μόρια». Επομένως η αποχή από τη γλουτένη ίσως βοηθήσει όσους καταναλώνουν αμυλούχα προϊόντα με πολλές θερμίδες, όπως ψωμί, γλυκά, μπίρα, να χάσουν λίπος και να δουν διαφορά στο σώμα τους μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Τα πλην: Μια νέα μελέτη έδειξε ότι πολλά από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη, ειδικά τα ψωμιά, είναι έως πέντε φορές πιο λιπαρά προκειμένου να αντισταθμίσουν το συστατικό που λείπει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των τροφών που θα αντικαταστήσουν αυτές που έχουμε απορρίψει. Η διαιτολόγος τονίζει: «Η διατροφή αυτή δεν συστήνεται για μεγάλο διάστημα σε υγιή άτομα που απλώς θέλουν να χάσουν βάρος, γιατί η γλουτένη υπάρχει σε τόσο πολλά προϊόντα, κυρίως αμυλούχα, που είναι δύσκολο να τα βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους». Σύμφωνα με την ειδικό, μπορεί με ενδεδειγμένες μερίδες να πετύχει κάποιος την απώλεια κιλών που επιθυμεί, αλλά είναι πολύ πιθανό, όταν επιστρέψει στις παλιές διατροφικές του συνήθειες, να τα ξαναπάρει.

Το ενδεικτικό μενού
Τι να προσέξετε: Για να ξεπρηστεί η κοιλιά και να χάσετε ίσως και πάνω από 3 κιλά μέσα σε ένα μήνα, προσέχετε στις ετικέτες των προϊόντων με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» να αναγράφεται ότι δεν περιέχουν γλυκαντικά και κορεσμένα λιπαρά. Ποντάρετε στα όσπρια, το άπαχο κρέας και τις σαλάτες για ενέργεια. Η κ. Κύρα προτείνει το μενού που ακολουθεί.

Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα με 1 μπολ δημητριακά πρωινού με βάση το ρύζι ή το καλαμπόκι
Σνακ: 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μερίδα ρεβίθια με σαλάτα
Σνακ: 1-2 ριζογκοφρέτες
Βραδινό: 1 μερίδα ψητά μανιτάρια με μπαλσάμικο ξίδι

Τρίτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί χωρίς γλουτένη με μαργαρίνη και μέλι
Σνακ: 1 φρούτο της προτίμησής σας
Μεσημεριανό: φιλέτο κοτόπουλο (όχι παναρισμένο με αλεύρι) με πατάτες (φούρνου ή πουρέ) και σαλάτα της επιλογής σας
Σνακ: 1-2 μπισκότα ή φρυγανιές από άλευρα δίχως γλουτένη
Βραδινό: 1 γιαούρτι με νιφάδες δημητριακών καλαμποκιού και ξερά φρούτα

Τετάρτη
Πρωινό: 1 φέτα τοστ από ψωμί ελεύθερο γλουτένης, 1 φέτα γαλοπούλα βραστή, 1 φέτα τυρί και φυσικό χυμό πορτοκάλι
Σνακ: 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπριάμ με 1 κομμάτι φέτα και 1 φέτα ψωμί χωρίς γλουτένη
Σνακ: 2 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα)
Βραδινό: ομελέτα λαχανικών

Πέμπτη
Πρωινό: 1 βραστό αυγό με στικ λαχανικών και φυσικό χυμό πορτοκάλι
Σνακ: 1 φρούτο της προτίμησής σας
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές με σαλάτα της προτίμησής σας
Σνακ: 1-2 ριζογκοφρέτες
Βραδινό: 1 μπολ ριζότο λαχανικών με σαλάτα

Παρασκευή
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα με 1 μπολ δημητριακά με βάση το ρύζι
Σνακ: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αγκινάρες με σαλάτα της επιλογής σας
Σνακ: 2 κουλουράκια χωρίς γλουτένη
Βραδινό: 1 μερίδα πουρέ με 1 μέτριο μπιφτέκι

Σάββατο
Πρωινό: 1 φέτα τοστ από ψωμί ελεύθερο γλουτένης, 1 φέτα γαλοπούλα βραστή, 1 φέτα τυρί και φυσικό χυμό πορτοκάλι
Σνακ: 1-2 αποξηραμένα σύκα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φάβα με σαλάτα για συνοδευτικό
Σνακ: 1-2 μπισκότα ή φρυγανιές από άλευρα δίχως γλουτένη
Βραδινό: ντάκος με παξιμάδι χωρίς γλουτένη

Κυριακή
Πρωινό: 1 βραστό αυγό με στικ λαχανικών και φυσικό χυμό πορτοκάλι
Σνακ: 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακά με σαλάτα της επιλογής σας
Σνακ: 2 ριζογκοφρέτες
Βραδινό: 1 γιαούρτι με νιφάδες δημητριακών καλαμποκιού και ξερά φρούτα

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *