Η κακή διατροφή οδηγεί τις γυναίκες στην κατάθλιψη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι διατροφικές μας επιλογές συνδέονται άμεσα με την κατάσταση της ψυχικής μας υγείας. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερες από 40.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 77 ετών για διάστημα δώδεκα ετών και διαπίστωσαν ότι τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τααναψυκτικά, τα ζυμαρικά και το λευκό ψωμί αυξάνουν κατά 41% τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο κρασί, καφέ και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που δεν είχαν λάβει στο παρελθόν διάγνωση κατάθλιψης.

 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η φλεγμονώδης δράση ορισμένων τροφών είναι αυτή που πυροδοτεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής. Η χρόνια γενικευμένη φλεγμονή συνδέεται με πολυάριθμες παθήσεις όπως ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ ή ακόμη και ο καρκίνος κι έτσι οι ερευνητές δεν αποκλείουν τις αρνητικές επιπτώσεις της και στην ψυχική υγεία.

 

Η πιο απλή ένδειξη φλεγμονής σε άνδρες και γυναίκες είναι το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Ακόμη κι αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού, το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ορμονών και άλλων στοιχείων που συμμετέχουν στη φλεγμονώδη αντίδραση.

 

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity και υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρι και λαχανικά μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό ενάντια στη φλεγμονή και επομένως να προστατεύσει από την κατάθλιψη.

 

onmed.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο:http://shop.palettino.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *