Θέατρο: Από το σπίτι του Ταχτσή στη ζωή του Θεοδωράκη.

Καλές παραστάσεις που αξίζει να δεις στην Αθήνα. Διάβασε και διάλεξε πού θα πας:

” Ο εκδικητής ” του Τόμας Ντε Κουίνσι, στο θέατρο Rabbithole

Βράδυ Παρασκευής το θέατρο γέμισε με κοινό κάθε ηλικίας που απόλαυσε μια παράσταση, ψυχολογική σπουδή στην τρομοκρατία.
Ο οπιομανής ‘Αγγλος Τόμας Ντε Κουίνσι, γράφει το 1816 την μικρή νουβέλα ” ο εκδικητής “, όπου ένας νεαρός γερμανός, παίρνοντας εκδίκηση για τον βασανισμό της οικογένειάς του από μεγαλοαστούς της εποχής, οργανώνει μια συμμορία τρόμου και μπαίνοντας σε σπίτια, σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του. Δίχως να υπάρχει καμία λογική εξήγηση, επιλέγοντας την εκδίκηση με αλλεπάλληλες δολοφονίες, σκοτώνεται από λάθος και η αγαπημένη του Γερμανού εκδικητή. Κι’ επειδή καμία αποτρόπαια πράξη δεν μένει ατιμώρητη, στο τέλος έρχεται η θεία δίκη.

Η Mamuschaft (eusemble group) με την ορμητική τους χορογραφία, κατορθώνουν να μεταφέρουν στον θεατή την βια της τρομοκρατίας, έχοντας μιαν ανοιχτή επαφή με το κοινό. Δεκαεννιά καλλιτέχνες εκπαιδευμένοι στην μέθοδο της Συνθετικής Ψυχοδυναμικής, έχοντας ανοιχτό διάλογο με τους θεατές – κινούνται ανάμεσά τους, ανοίγουν πηγαδάκια συζήτησης ” συμπυκνώνοντας την δύναμη ” όλων σε μια ενέργεια, μια θεατρική πραγματικότητα πέρα από το θέατρο, ανατινάσσοντας  τα όρια, εξελίσσοντας την έκφραση. Νεανικό σφρίγος και δύναμη εκφραστική με δύναμη χειμάρρου, βλέμματα απορημένα, φοβισμένα, βάναυσα και χτυπήματα εκδικητικά, κορμιά που παραδίνονται στον θάνατο, ομαδοποιούν το πλήθος. Φωτισμός, συνεργός σε σκοτεινές πράξεις και μουσική εξαιρετικά επιλεγμένη ολοκληρώνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Μπράβο σας παιδιά

INFO

Σκηνοθεσία/Σύλληψη: Γιώργος Σίμωνας

Ηθοποιοί mannschaft: Τάσος Ράπτης, Κώστας Λιναρδάκης, Βαγγέλης Βιδάλης, Σπύρος Δημακόπουλος, Δήμητρα Βλάχου, Ειρήνη Πολυδώρου, Ντιάνα Παπαναγιωτάκη, Σωτηρία Αργυροπούλου, Μαρίνα Σταμάτη, Ελισάβετ Κωνσταντέλλου, Τίνα Γκαβασιάδη, Καλλιόπη Μανδρέκα, Αντωνία Καζάκου, Σοφία Ρούσου, Βασιλική Ιωσηφίδου, Κωνσταντίνος Παράσης,
Λίλη Τέγου, Ρίτα Νικολαϊφου, Εύα Ανδρονικίδου, Αλεξάνδρα Πιττέρη.

” Ο λόγος που μένει ” της ‘Ελλης Παπαδημητρίου, στο Studio Μαυρομιχάλη

Σαββατόβραδο, το θέατρο γέμισε με κάθε ηλικίας φίλους του καλού θεάματος και συγκινητικό προσωπικό λόγο γυναικών, που έγινε μαρτυρία ιστορικών στιγμών του Ελληνισμού και ” Κοινός Λόγος “.
Πέντε πρωταγωνίστριες, ” μ’ ένα άγγιγμα της μνήμης ” ενσαρκώνουν ανώνυμους ήρωες που παίρνουν υπόσταση ιστορική, από τα ειρηνικά κι’ όμορφα χρόνια στην Μ. Ασία, την Μικρασιατική καταστροφή, την κατοχή, την αντίσταση και τον εμφύλιο. Μαρτυρίες γυναικών που καθεμιά τους αποτελεί και μια αλήθεια από τον ξεριζωμό, την δυνατή φιλία με τους γείτονες Τούρκους στην πατρίδα, την προσφυγιά, το προσκύνημα στις ” χαμένες πατρίδες “, την Ελληνίδα που βγήκε στο βουνό στο αντάρτικο, την Κατοχή, την γυναίκα στον εμφύλιο, που θυσιάστηκε για τις ιδέες της. Η ” Ομάδα Τέχνης Ασυλία ” και η ” Ομάδα Βίδωμα ” στρατευμένες στο αφηγηματικό θέατρο με υποκριτική ωριμότητα αναδεικνύουν τον πόνο, την μάταια ελπίδα, που κρατά ζωντανή την πικρή μνήμη και τον φόβο του παρελθόντος, καθιστώντας ωστόσο προφανή την κυκλική πορεία της ζωής και των ανθρωπίνων συνθηκών στο φως και στο σκοτάδι.Η σκηνοθετική οπτική του Η. Γραμματικού συνδυάζει δυο μορφές αναπαράστασης ” θεατρική και φιλμική “. Η πρώτη εστιάζει στις μαρτυρίες και προβάλει τον λόγο κάθε γυναίκας ” χωρίς προσημάνσεις “. Η φιλμική φόρμα λειτουργεί ερμηνευτικά και κινείται στον χρόνο, παρουσιάζοντας την εξωστρεφή – χαρούμενη πλευρά της συλλογικής μνήμης. Τα επιμελημένα κοστούμια, το λιτό σκηνικό, η όμορφη χορογραφία στους ήχους του ακορντεόν επί σκηνής από την Εύα Θωμοπούλου, συμπλήρωσαν τον “Κοινό Λόγο “, που ψυχογράφησε με ένταση συναισθηματική η αξιόλογη ομάδα των πρωταγωνιστριών, βρίσκοντας την αναμενόμενη ανταπόκριση του κοινού.

INFO

Δραματουργική Επεξεργασία: Ηλίας Γραμματικός, Δώρα Θωμοπούλου

Σκηνοθεσία:   Ηλίας Γραμματικός

Kινησιολογία-χορογραφία: Τερέζα Χριστοδούλου

Ηθοποιοί: Βίκη Θαλασσινού, Εύα Θωμοπούλου, Δώρα Θωμοπούλου, Ειρήνη Νίτσου, Αλίκη Σκουτέλη, Βασιλεία Τσιώνη

” Ο μικρός εγώ ” του Κώστα Ταχτσή, στο θέατρο Ορίζοντας Γεγονότων

Βράδυ Κυριακής, είκοσι θεατές όλοι κι’ όλοι – τόσους χωράει η μικρή αυλή στο σπίτι όπου έζησε ο Κ. Ταχτσής – μοιράστηκαν μια κοινή εμπειρία. Μια παράσταση έξοχη, που βασίζεται στο μυθιστόρημα ” Τα ρέστα “.
Καθόμαστε σε πρόχειρους πάγκους, σε πέτρινα σκαλάκια. Πίσω μας σκαρφαλώνει ένα γιασεμί, πάνω μας μια μοναχική πεισματάρα ακακία κι’ ο ρημαγμένος χρόνος. Δεξιά μας το κουζινάκι της αυλής, λουλακί και  στην πλάκα της οροφής του κάποιες γλάστρες, κουρελούδες και τάβλες. Μπροστά μας σε γωνία, το διώροφο σπίτι με τα εσωτερικά μπαλκόνια και τα καφασωτά. Παντού φαγωμένοι σοβάδες, ξεφτισμένα χρώματα κι’ ο πόνος της απώλειας. Δίπλα σ’ ένα μανουάλι μ’ ένα κερί κοιμάται ο συγγραφέας. ” Αφού οι νεκροί διαστέλλονται “, εκείνος ξυπνά από τον ύπνο του, γίνεται παιδί, γίνεται ο μικρός που ζωντανεύει πρόσωπα και μνήμες ζητώντας τα δικά του ” ρέστα “. Γίνεται ο μικρός που τον μεγαλώνουν, η γιαγιά του που υπεραγαπά κι’ η μαμά του, που έχει διαρκώς προβλήματα με τον μέθυσο πατέρα του. Εκείνη τον εξουσιάζει, τον στέλνει για ψώνια ζητώντας πίσω κάτι δεκάρες ρέστα. Αυτά που γίνονται αφορμή για την πορεία της ζωής του. Περιτριγυρισμένος από γυναίκες μπαίνει στον δικό τους κόσμο και βλέπει την ζωή μέσα από τα μάτια τους. Η αντίδρασή του, ο θυμός που μετατρέπεται σε λογοτέχνημα που εδώ μας αφηγείται ή ενσαρκώνει τον μικρό που υπήρξε ο ίδιος. Η έξοχη σκηνοθεσία του Β. Ανδρέου, βάζει τους θεατές ν’ ακολουθούν τους ήρωες σε όλους τους χώρους του σπιτιού, όπου διαδραματίζονται οι σκηνές: Καυγάδες οικογενειακοί, ο πρώτος του έρωτας, τα μαθήματα πιάνου, οι γειτόνισσες. Το σπίτι παίρνει ψυχή, γεμίζει ανάσες, συναισθήματα που κατακλύζουν το κοινό.Γρήγορες, ψυχωμένες εναλλαγές και δρώμενα που σέβονται τον συγγραφέα, αποδόθηκαν από τους έξοχους ηθοποιούς, που έπαιξαν με τον πλούτο του κειμένου μεταπηδώντας άμεσα από το γέλιο στην θλίψη και στο τραγικό. Η εύστοχη μουσική, τα κοστούμια εποχής, ο χαμηλός φωτισμός ολοκληρώνουν μια εξαιρετική παράσταση, όπου χτυπά δυνατά ο παλμός της Ομάδας Αίολος.

INFO

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Μουσική σύνθεση: Σπύρος Παρασκευάκος
Τραγούδι: Νεφέλη Κουρή
Φωτογραφία: Γιάννης Μπορομπόκας
Ενδυματολόγοι: Αφροδίτη Μηλιώνη, Δήμος Κλιμενώφ
Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη

Μίκη Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου, στο θέατρο Badminton

Βράδυ  Πέμπτης το θέατρο Badminton πλημμύρισε μουσική αρμονία, τραγούδια μας αγαπημένα και συγκίνηση, μέσα από ” μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία μνήμης και αισθήσεων “.

Ένα κομμάτι της ζωής αλλά και του έργου του σπουδαίου μας Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται σε μια τρίωρη μουσικοθεατρική παράσταση. Με ερεθίσματα από την Συμπαντική Αρμονία και την Μικρασιατική του καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, ο κορυφαίος συνθέτης δημιουργεί την δική του μουσική ιστορία, σε παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Φύση πληθωρική και ανήσυχη – τον ενσαρκώνει επιβλητικά ο Αρης Λεμπεσόπουλος – συναντιέται με την ποίηση των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών και της δίνει ζωή, την κάνει τραγούδι που οριοθέτησε πολιτικά τα δύσκολα χρόνια  του Ελληνισμού, από την Μικρασιατική καταστροφή ως την μεταπολίτευση.

Ο .Κ. Μακεδόνας, η Γ. Νέγκα, ο Κ. Θωμαίδης, η Α. Λινάρδου εκτελούν με λυρικότητα και δωρικότητα τα έξοχα τραγούδια, με την συνοδεία της εκπληκτικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα. Ο Γ. Βαλτινός μεστός στον ρόλο του πατέρα του συνθέτη, η Φ. Κομνηνού εξαιρετική ως μητέρα, σε σκηνές από την προσωπική του ζωή.Το απλό σκηνικό με τις τεράστιες παρτιτούρες και τις γρήγορες σκηνικές εναλλαγές, τα επιμελημένα κοστούμια, οι καλοδουλεμένες χορογραφίες και η αποτελεσματική σκηνοθεσία, άγγιξε το κοινό σ’ αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι, μέσα στον ιστορικό μας χρόνο.

Ο κόσμος με ένθερμες επιδοκιμασίες, σιγοτραγουδούσε σε όλη την διάρκεια της παράστασης και εισέπραξε ” νέες ιδέες και εκδοχές…” στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα. ” Ποιος την ζωή μου, ποιος την ξεπουλά; “Η παράσταση είναι αξιόλογη.

INFO

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ  Μουτάφη, Χρήστος Πλαϊνής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας  Βελέτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κων/νος Φάμης, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Έρικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ηρακλής Κωστάκης, Ίρις Μάρα, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολογής, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Βασίλης Ζώης, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Ελένη Βαΐτσου

Τραγουδούν: Κώστας  Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου

Cosmos.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *