Με ευγνωμοσύνη για το 2013 και με ρεαλιστικούς στόχους για το 2014

Σε λίγες ώρες πλησιάζει το 2014 και μαζί όλα μας τα όνειρα για υγεία και ευτυχία.

 

Μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία  όταν φεύγει ο παλιός ο χρόνος, είναι να κάνουμε μια αναδρομή  των στιγμών που ζήσαμε  και να  χαρακτηρίζουμε το χρόνο που πέρασε τελικά  «καλό» η «κακό» λες και η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στη τύχη μας μόνο και όχι και  σε εμάς τους ίδιους.

 

Παραμονή   Πρωτοχρονιάς λοιπόν, και όπως τονίζει αποκλειστικά στο onMed.gr η  κυρία Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach (www.fountacoach.com),

θα πρότεινα να κλείσουμε το 2013 διαφορετικά, ας μην το χαρακτηρίσουμε καλό ή κακό, αλλά ας το  αποχαιρετήσουμε  με ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε …. και όσα μας έμαθε….  και ας ήταν ένας χρόνος κατά γενική ομολογία δύσκολος, κυρίως οικονομικά για τους περισσότερους από εμάς .

 

Τι μπορούμε  όμως  να κάνουμε τώρα, για να σιγουρέψουμε περισσότερη προσωπική και επαγγελματική επιτυχία το 2014;  Πρώτα από όλα θα πρέπει να οπλιστούμε   με αισιοδοξία, όραμα και ελπίδα . Στη συνέχεια θα πρέπει να μάθουμε να  θέτουμε τους δικούς μας προσωπικούς στόχους  και να δημιουργούμε το δικό μας προσωπικό σχέδιο δράσης.

 

Συνήθως οι άνθρωποι σπαταλάμε πολύ περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουμε το ταξίδι των διακοπών μας παρά την ίδια μας τη ζωή και αυτό γιατί η λέξη στόχος,  μας παραπέμπει σε κάτι αυστηρό και επαγγελματικό.

 

Στο life coaching όμως οι στόχοι έχουν  ένα εντελώς διαφορετικό νόημα γιατί είναι  περισσότερο αυτά που   θέλουμε  να επιτύχουμε , παρά αυτά  που μας επιβάλλουν οι άλλοι και  η κοινωνία.   Στο  life coaching οι στόχοι δε είναι «πρέπει» , οι στόχοι είναι «θέλω»! Σύμφωνα με τη θεωρία της στοχοθεσίας   των  Prof. Edwin Locke the University of Maryland at College Park and Prof. Gary Latham of the University of Toronto, Canada, οι  στόχοι μας  για να μπορούν να υλοποιηθούν θα πρέπει να είναι Συγκεκριμένοι, Ξεκάθαροι, Μετρήσιμοι, Ρεαλιστικοί και Χρονικά οριοθετημένοι. Σύμφωνα δε  με το  Institute of Coaching  της Ιατρικής Σχολής τουHarvard, η στοχοκατευθυνόμενη  συμπεριφορά ενισχύει την απόδοση σχετικά με τα αποτελέσματα  που θέλουμε να πετύχουμε και επιπλέον το να θέτουμε στόχους είναι πολύ καλό για την υγεία μας.

 

Γιατί όμως πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να φθάνουν τους στόχους τους; H κύρια αιτία είναι  ότι πολλοί από εμάς  συνηθίζουμε να βάζουμε   στόχους που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να εγκαταλείπουμε και να απογοητευόμαστε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο άμεσα όσο είχαμε φανταστεί ή θα θέλαμε. Σημαντικός παράγοντας  όμως ως προς   την επιτυχία των στόχων μας είναι και  η ευθύνη μας απέναντι στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με άλλα λόγια ο βαθμός που δεσμευόμαστε ως προς τους στόχους μας. Έχουμε αναρωτηθεί λοιπόν πόσο δεσμευόμαστε όταν θέτουμε ένα στόχο ή τελικά πόσο αντέχουμε να δεσμευτούμε;

 

Μια καλή ιδέα για να αυξήσουμε το βαθμό δέσμευσης μας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα   είναι η ένταξη μας σε μια ομάδα ανθρώπων με κοινούς στόχους, ή η στήριξη   ενός  coach που θα  μας ενισχύει την αυτοπεποίθησή κάθε φορά που θα πέφτουμε, θα μας  ενδυναμώνει, θα μας βοηθάει να μην χάνουμε το στόχο  μας καθώς και να τον αναπροσαρμόζουμε όταν χρειάζεται. Μήπως λοιπόν το 2014 είναι η ώρα   για με νέα αρχή με τη δημιουργία ενός προσωπικού πλάνου στόχων  με το δικό  μας προσωπικό  life Coach?

 

Δώρα Φούντα

Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach

www.fountacoach.com

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εορταστικό 15νθήμερο προσφορών Palettino, έως -30%,στο : http://eshop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *