Μυστικά της γιαγιάς στην υπηρεσία της καθαριότητας

Σκεφτόμαστε οικολογικά και γιατί όχι και οικονομικά και στο καθαρισμό του σπιτού μας. Οι γιαγιάδες μας έχουν πολλά μυστικά που θα μας φανούν αρκετά χρήσιμα στις καθημερινές δουλειές του σπιτού. Επιστρέφουμε λοιπόν στους παραδοσιακούς τρόπους και έχουμε ένα σπίτι που μυρίζει φρεσκάδα!
Το Lifestar.gr σας παρουσιάζει μερικές γρήγορες, οικολογικές και εύκολες λύσεις…που “ξετρυπώσαμε” στο “ντουλάπι” της γιαγιάς!

Επιφάνειες κουζίνας
Φτιάξτε μια αλοιφή με μισό λεμόνι, νερό και σόδα. Αφήνετε την αλοιφή στις επιφάνειες της κουζίνας και μετά καθαρίζετε. Μετά βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και περάστε τις επιφάνειες.
Αρωματικό ντουλάπας
Σε ένα τούλι βάζετε φύλλο δάφνης, ξύλο κανέλας, φασκόμηλο, μαύρο πιπέρι, ωμό ρύζι (για να συγκεντρώνει την υγρασία).
Μυρωδιά στο ψυγείο
Για να μη μυρίζει το ψυγείο βάζετε ένα ποτηράκι μαγειρική σόδα.
Πλυντήριο πιάτων
Για να έχετε ένα πλυντήριο πιάτων που μυρίζει φρεσκάδα… βάλτε μισό λεμόνι στο πλυντήριο για περίπου 5 πλύσεις και το ανανεώνετε.
Αρωματικό σπιτιού
Βάζετε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας με νερό, φέτες πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο και το αφήνετε να σιγοβράζει.
Σιφόνι
Αν μυρίζει άσχημα ο νεροχύτης, ρίξτε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφόνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε να περάσουν 2 λεπτά και ανοίξτε την βρύση να τρέξει αρκετά.
Σκούπισμα
Για να μυρίζει όμορφα το σπίτι σας όταν σκουπίζετε, αδειάζετε στο πάτωμα βανίλια σε σκόνη και την τραβάτε με την ηλεκτρική σκούπα. Από εκείνη την ώρα, κάθε φορά που θα βάζετε σκούπα το σπίτι μας θα μυρίζει βανίλια.

mistika01

Συρτάρια
Μουσκέψτε ένα βαμβάκι με αρωματικά έλαια και σκουπίστε με αυτό το εσωτερικό των συρταριών σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ένα τούλινο σακουλάκι με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών ή λεβάντα.
Παπουτσοθήκη
Για να μην μυρίζει άσχημα, βάλτε μέσα ένα μπωλ ή ένα κουτάκι με σόδα φαγητού.
Πλακάκια μπάνιου
Τρίψτε τα με λίγη μαγειρικά σόδα ή αφού τα πλύνετε με νερό περάστε τα με ένα πανάκι ποτισμένο με οινόπνευμα.
Αυτοκόλλητα
Για να ξεκολλήσετε τα αυτοκόλλητα από τοίχους, χρησιμοποιήστε λίγο καθαρό οινόπνευμα.

Φούρνος μικροκυμάτων

Βάλτε ένα μπολάκι με νερό και φέτες λεμόνι για 5 λεπτά μετά περάστε με το πανάκι και καθαρίστε.

Κρυστάλλινα ποτήρια
Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.
Δοχείο σκουπιδιών
Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπ φρουτ.
Τζάμια
Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξύδι. Θα αστράφτουν.
Φούρνος
Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.
Σερβίτσιο πορσελάνης
Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.
Νεροχύτης
Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στον νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθαρισμό των σωλήνων από τα λίπη.
Κουρτίνα μπάνιου
Για να μη μουχλιάσει το κάτω μέρος της κουρτίνας του μπάνιου περάστε την με ένα στρώμα baby oil. Εάν έχει προλάβει να κάνει λεκέδες χρησιμοποιείστε σόδα φαγητού και χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε.

lifestar.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *