Να μη σου τύχει: Οδηγός Υγείας για τις 7 πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις των διακοπών

Σε όλους έχει συμβεί να αρρωστήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που κάνουν ολόκληρα πλάνα διακοπών ώστε να απολαύσουν στο έπακρο το ταξίδι τους, το να αρρωστήσεις σίγουρα δεν περιλαμβάνεται μέσα σ΄ αυτά. Δυστυχώς όμως είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις, Σωστά;

Κι όμως, υπάρχει τρόπος όχι μόνο να προβλέψεις τέτοιες αναποδιές, αλλά και να τις θεραπεύσεις έγκαιρα, ώστε να επιστρέψεις γρήγορα στις καλοκαιρινές ξέγνοιαστες στιγμές σου.

Ποιες είναι λοιπόν οι συχνότερες παθήσεις και ενοχλήσεις που μπορεί να συναντήσεις στο δρόμο σου…για την παραλία;

1.Καούρες: Η καούρες, είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο των διακοπών, κι αυτό γιατί οι άνθρωποι στις διακοπές συνηθίζουν να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Ένα αντιόξινο ανθρακικό που περιέχει ασβέστιο, προσφέρει άμεση ανακούφιση. Επίσης αν οι καούρες σε ταλαιπωρούν, κάνε μια επίσκεψη στο κοντινότερο φαρμακείο και εφοδιάσου με Gaviscon. Τέλος θυμήσου να έχεις στη τσάντα σου μερικές τσίχλες, καθώς ενεργοποιούν την έκκριση σάλιου και τα οξέα που απομένουν, στην ουσία «ξεπλένονται» και καθαρίζουν πιο εύκολα.

2. Πιάσιμο: Χτες στη παραλία παίζατε volley μέχρι τελικής πτώσης. Σήμερα όμως δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου και νιώθεις όλο σου το σώμα να πονάει. Η καλύτερη λύση είναι να συνεχίσεις να ασκείσαι, απλώς πιο ήπια. Δοκίμασε το περπάτημα ή το χαλαρό ποδήλατο. Επίσης μπορείς να ανακουφίσεις τον πόνο με μια παγοκύστη στο σημείο που πονάς ή ένα παυσίπονο. Φυσικά, την επόμενη φορά που έχεις σκοπό να ασκηθείς, φρόντισε να έχεις κάνει ζέσταμα.

3. Θερμοπληξία: Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου συχνά μας κάνουν να ιδρώνουμε, να διψάμε και να νιώθουμε υποτονικοί. Αν όμως παρατηρήσεις πως έχεις βαριά εφίδρωση, ζάλη, γρήγορη αναπνοή και ακανόνιστους παλμούς, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη θερμικής εξάντλησης. Αναζήτησε σκιά ή κλιματισμό και μείνε ακίνητη. Βρέξε τον εαυτό σου και πιες άφθονο νερό. Μη σταματήσεις να πίνεις νερό ακόμη κι αν νιώσεις καλύτερα ή δεν νιώθεις διψασμένη. Μείνε σε κάποιο δροσερό χώρο και αναπαύσου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, κάλεσε βοήθεια.

4. Ναυτία: Είτε βρίσκεσαι σε καράβι είτε απλά ταξιδεύεις με το αμάξι, το να ζαλιστείς και να σε πιάσει ναυτία είναι αρκετά σύνηθες. Έλεγξε αν υπάρχει κάποιο φάρμακο για την ναυτία. Βγες έξω από την καμπίνα του πλοίου ή άνοιξε το παράθυρο του αμαξιού κι άσε τον αέρα να σε χτυπήσει. Επίσης ένα ελαφρύ σνακ και μερικές βαθιές ανάσες θα καλμάρουν και την όποια αίσθηση αναγούλας.

5. Φουσκάλες στα πόδια: Μετά το χτεσινό ξεφάντωμα τα πόδια σου σε αντάμειψαν με ένα σετ από φουσκάλες που κάνουν κάθε βήμα να μοιάζει επίπονο. Ο ιδρώτας και το πρήξίμο των ποδιών εξαιτίας της ζέστης ή στενών καινούριων παπουτσιών σε συνδυασμό με την τριβή από το περπάτημα καταπονούν τα πόδια μας. Για να μειώσεις το πρήξιμο βάλε τα πόδια σου σε κρύο νερό και κράτα τα ψηλά. Σπάσε τις όποιες φουσκάλες έχουν υγρό με μια αποστειρωμένη καρφίτσα, άλειψε τα σημεία με μια αντιβακτηριακή αλοιφή και κάλυψέ τα με τσιρότο.

6. Κάψιμο από τον ήλιο: Ξεκίνησες για το τέλειο τροπικό μαύρισμα και αντ’ αυτού μοιάζεις πιο κόκκινη κι από αστακό ενώ σε κάθε άγγιγμα τινάζεσαι από τον πόνο. Μια ενυδατική κρέμα από το φαρμακείο όπως Bepanthol, μια λοσιόν αλόης κι ένα δροσερό ντούζ θα παρέχουν άμεση ανακούφιση. Για τις επόμενες μέρες κράτα το σημείο που κάηκες καλυμμένο, φόρα φαρδιά ρούχα και μείνε μακριά από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Καθώς το δέρμα θα ξεφλουδίζει, η φαγούρα και η ξηρότητα είναι συνηθισμένη, γι’ αυτό κράτα το δέρμα σου ενυδατωμένο με γενναίες ποσότητες κρέμας. Προειδοποίηση: αν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνες φουσκάλες που συνοδεύονται από πυρετό και γενική αίσθηση αδιαθεσίας, επισκέψου ένα γιατρό.

7. Περίεργο εξάνθημα: Μετά από ένα περίπατο εντόπισες ένα εξάνθημα. Η φαγούρα και η κυκλική κοκκινίλα γύρω από το σημείο είναι πιθανότατα ενδείξεις τσιμπήματος από κάποιο έντομο. Εάν πάλι το δερματικό εξάνθημα μοιάζει ραβδωτό, μάλλον οφείλεται σε κάποιο δηλητηριώδες φυτό. Άλειψε το σημείο με κρέμα που περιέχει υδροκορτιζόνη. Επίσης προτίμησε μακριά παντελόνια και ψηλές κάλτσες την επόμενη φορά που θα πας για εξόρμηση στη φύση και εφοδιάσου με ένα απωθητικό σπρέι για τα έντομα.

 

joytv.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *