Οι διατροφικές παγίδες των διακοπών και πως να τις αποφύγεις… για να μην παχύνεις!

pagides1_633_451

Στον έρωτα και τις διακοπές όλα επιτρέπονται! Άλλωστε τι νόημα θα είχε το καλοκαίρι αν έπρεπε να μετράς μία μία τις θερμίδες και να λες σε όλα όχι; Αλλά για να μην πάμε και στο άλλο άκρο και χάσουμε κάθε μέτρο (γιατί είναι και αυτό που θέλουμε να νιώθουμε όμορφα μέσα στο μαγιό μας), πρέπει να προσέξουμε κάποιες παγίδες -κοινώς λαθάκια- που τείνουμε να κάνουμε στις διακοπές, με αποτέλεσμα να γυρνάμε πίσω συν 1, μη σου πω και 2 κιλάκια παραπάνω.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαργαρίτα Μπουλούμπαση αναλαμβάνει τον ρόλο του καθοδηγητή και μας επισημαίνει τα πιο κοινά και βασικά λάθη που κάνουμε. Για να τα αντιληφθούμε επιτέλους και να μην ξαναπέσουμε μέσα στις παγίδες… της διατροφής!

1. Μένεις νηστική όλη μέρα (σχεδόν)
Πηγαίνεις στη θάλασσα χωρίς να πάρεις μαζί σου φρούτα. Δεκτό (αν και όχι σωστό). Μην επιλέγεις τρόφιμα γεμάτα λιπαρά και θερμίδες όμως! Προτίμησε φυσικούς χυμούς, μπαγκέτες ολικής με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις την κατανάλωση στο κυρίως γεύμα και δεν θα “φορτωθείς” με περιττές θερμίδες.

2. Πέφτεις με τα μούτρα στο βραδινό
Πολύ συχνά στις διακοπές μας τσιμπολογάμε όλη την ημέρα για να φάμε μια και καλή το βράδυ. Αυτό ίσως να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα. Αν όλη την ημέρα έχεις επιλέξει υγιεινά σνακ και φρούτα, το βράδυ σίγουρα μπορείς να φας ένα κανονικό γεύμα. Προτίμησε ψητά ή μαγειρευτά φαγητά και όχι τηγανητά και φυσικά ξεκίνα με σαλάτα!

3. Δεν δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στο γεύμα σου
Το να στερηθείς μέσα στις διακοπές, δεν το θέλει ούτε ο θεός ο ίδιος. Και το παγωτάκι σου θα το φας και το αγαπημένο σου φαγητό. Προσπάθησε όμως να επιλέξεις με το σωστό κριτήριο το γεύμα σου. Για παράδειγμα, ρώτα με τι συνοδεύεται το πιάτο σου και ζητά ως συνοδευτικό σαλάτα αντί για ρύζι και πατάτες.

4. Χάνεις το μέτρο με τα γλυκά
Όλες στις διακοπές μας, αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο στις λιγούρες. Εννοείται καλοκαίρι είναι και δεν χρειάζεται να καταπιεστείς. Για να μην το μετανιώσεις όμως μετά, μπορείς απλά να επιλέξεις μια πιο light εκδοχή, όπως γρανίτα ή παγωτό light, ένα frozen yogurt, ζελέ με φρέσκα φρούτα.

5. Χάνεις το μέτρημα με τα ποτά
Εδώ κι αν θέλει προσοχή γιατί όλες συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τις διακοπές ως την καλύτερη δικαιολογία για να πιούμε. Πιες με μέτρο. Επίλεξε μπίρα και κρασί, μιας και έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Η μπίρα έχει 43 kcal/100 ml και το κρασί 84 kcal/100 ml. Οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40-50% έχουν περίπου 280-300 kcal/100 ml.

Έξυπνα Tips:

Μαζί με το ποτό σου πίνε πολύ νερό.
Μην καταναλώνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι.

6. Προσπαθείς να “σώσεις” την κατάσταση
Πολλές φορές νιώθουμε ότι το παρακάναμε την προηγούμενη μέρα και έτσι αποφασίζουμε την επόμενη, για να επανορθώσουμε, να μην καταναλώσουμε σχεδόν τίποτα. Αυτή δεν είναι λύση! Προτίμησε απλώς να καταναλώσεις πολλά φρούτα και λαχανικά, πιες πολύ νερό και επίλεξε για κυρίως γεύμα κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα.


7. Πηγαίνεις στην παραλία για να “κάτσεις”

Σίγουρα θέλεις να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς, αλλά λίγη δραστηριότητα δεν θα σε βλάψει. Μπορείς να κάνεις απλά έναν περίπατο στην άμμο, να παίξεις ρακέτες και το πιο απλό να κολυμπήσεις! Βάλε την άσκησή στη ζωή σου με κάθε ευκαιρία.

Τώρα που τα ξέρεις και στα τόνισε και η ειδικός, φρόντισε να τα αποφύγεις και να προσέξεις όσο μπορείς περισσότερο. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, αξίζει η φουσκωμένη κοιλίτσα την επόμενη μέρα για 2 μπίρες παραπάνω;

 

tlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Εκπτώσεις έως -60% στο : shop.palettino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *