Οι 8 πιο γραφικές εκκλησίες για τον Επιτάφιο στην Αθήνα.

Δεν χρειάζεται να φύγεις εκτός Αθηνών για να περάσεις γραφικά το Πάσχα. To Cosmo.gr σού προτείνει οκτώ εκκλησίες για να κάνεις Επιτάφιο, που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην πόλη.

Άγιος Φίλιππος στην Αδριανού, Μοναστηράκι

 

Χτίστηκε το 1886 πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού, απέναντι από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς. Φημολογείται ότι από το σημείο όπου βρίσκεται ο ναός, ο Άγιος Φίλιππος μιλούσε στους Αθηναίους που συγκεντρώνονταν για να τον ακούσουν. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στο Θησείο.

‘Αγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης

 

Είναι κτισμένος επί των οδών Διονυσίου Αεροπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, σε μια κατάφυτη περιοχή. Η εκκλησία μετρά πολλά χρόνια ιστορίας, αφού χτίστηκε το 16ο αιώνα. Η ακολουθία του Επιταφίου γίνεται στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, κατω από το φωτισμένο ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Αγία Ειρήνη στην Αιόλου

 

Η εκκλησία έδωσε το όνομά της και στην πλατεία που την περιβάλλει. Χρονολογείται από το 1845, λίγο μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καθεδρικός ναός (Μητρόπολη). Το εσωτερικό του μοιάζει με λίγους ορθόδοξους ναούς που έχεις δει, με ημικυκλικές κόγχες στο εσωτερικό του, και κίονες που χωρίζουν τους διαδρόμους. Η περιφορά του Επιταφίου της ανεβαίνει την Ερμού και καταλήγει στο Σύνταγμα.

Άγιος Γεώργιος στο Λυκαβηττό

 

Αν μπορείς να φτάσεις πολύ νωρίτερα ή να αντέξεις την κίνηση του περιφερειακού, ο Άγιος Γεώργιος στο Λυκαβηττό θα σε ανταμείψει με την κατανυκτική ατμόσφαιρα, την  ησυχία και τη μαγευτική θέα στη φωτισμένη Αθήνα. Η εκκλησία κτίσθηκε το 1870, σύμφωνα με τις επιταγές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία.

 

Παναγία η Χρυσοκαστριώτισσα στην οδό Θρασυβούλου, Πλάκα

 

Βρίσκεται στα Αναφιώτικα της Πλάκας. Χτίστηκε το 12ο αιώνα αλλά υπέστη πολλές φθορές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και για αυτό, από τις επισκευές, έχει χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα. Οι ψαλμωδίες ψάλλονται από χορωδία και συνοδεύονται από αρμόνιο, κάτι που δεν συναντάς συχνά στην ορθόδοξη λειτουργία.

Μονή Πετράκη στη Γενναδίου, Κολωνάκι

 

Πολύ κοντά στην κοσμική πλατεία Κολωνακίου, στην οδό Ι. Γενναδίου 14, βρίσκεται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μουσεία της Αθήνας, η Μονή Πετράκη, που αποπνέει τόση γαλήνη, που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην πόλη.

Άγιος Γεώργιος, Καβούρι

 

Αν προτιμάς θάλασσα, η ιδανικότερη επιλογή προς τα νότια είναι ο Άγιος Γεώργιος στο Καβούρι. Ένα πανέμορφο λευκό εκκλησάκι που θυμίζει νησί, στην καρδιά ενός καταπράσινου πευκοδάσους και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία σε ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Μονή Οσίας Φιλοθέης, Εκάλη

 

Αν πάλι προτιμάς να ανέβεις προς τα βόρεια, ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στη Μονή της Οσίας Φιλοθέης που βρίσκεται στην Εκάλη, στην οδό Πεντέλης. Οι λιγοστές μοναχές ψάλλουν τα τροπάρια και τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας υπό το φως των κεριών.

cosmos.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *