Εκπληκτικές υποβρύχιες φωτογραφίες ναυαγίων.

Πίστωση: Steve Jones www.millionfish.com

Οι δύτες μοιράζονται τα πιο εντυπωσιακά πλάνα των χαμένων πλοίων και των αεροσκαφών που βρίσκονται στον πάτο του ωκεανού

Το ναυάγιο ενός B-17G Flying Fortress που χτυπήθηκε σε επιδρομή βομβαρδισμού κατά τη διάρκεια του WW2 από την Vis, στην Κροατία. (Steve Jones / www.millionfish.com)

Πέρυσι, ο Βρετανός φωτογράφος Steve Jones φωτογράφησε το καλοδιατηρημένο ναυάγιο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδιστικό Β-17G Flying Fortress από το νησί Vis της Κροατίας. Το αεροσκάφος συνετρίβη το 1944, αφού είχε πληγεί από την αντιπυραυλική πυρκαγιά, και σκότωσε τον συγκυβερνήτη Ernest Vienneau.

palettinoss17

«Τα επόμενα χρόνια, πολλά από τα πλοία και τα αεροσκάφη που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων θα φύγουν για πάντα».

Η κατάδυση τέτοιων χώρων μπορεί να είναι τόσο “ενθουσιώδης και θεαματική” όσο και “σκοτεινή και θλιβερή” όταν υπήρξε απώλεια ζωής, λέει ο Jones. κάτι που χτύπησε το σπίτι ιδιαίτερα σκληρά σε αυτό το σουτ.

Οι εικόνες Jones που καταγράφηκαν κατέληξαν να έχουν μια εκπληκτικά προσωπική επίδραση .

“Δεν είχαν δει ποτέ εικόνες του τόπου ανάπαυσης του”, λέει ο Jones.

Πίστωση: Steve Jones www.millionfish.com

Το Βρετανικό Super Dreadnought HMS Audacious ήταν το πρώτο βρετανικό θωρηκτό που χάθηκε στο WW1. (Steve Jones / www.millionfish.com)

“Από την πτώση στην ογκώδη κυλινδρική θωράκιση του θωρηκτού WW1 HMS Audacious, για να δούμε το κατάστρωμα του SS WW Empire Heritage που καλύπτεται σε δεξαμενές του Sherman, είμαι συχνά απογοητευμένος από αυτό που έχω δει», λέει.


Ο πύργος μεταφοράς του βρετανικού υποβρυχίου HMS Stubborn, ο οποίος απομακρύνθηκε το 1946 στη Μάλτα μετά από υπηρεσία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. (Πίστωση: Steve Jones / millionfish.com)

Αλλά αυτά τα λείψανα από ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας εξαφανίζονται σιγά-σιγά.

«Τα επόμενα χρόνια πολλά από τα πλοία και τα αεροσκάφη που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων θα φύγουν για πάντα», λέει ο Jones.

Δεδομένου ότι τα ναυάγια υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, λέει, η φωτογράφηση τους «καταγράφει ένα σημείο στην ιστορία που δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ».

palettinoss17

Ο Γιάννης Δ καταστρέφεται από την Αίγυπτο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πίστωση: Anders Nyberg

Ο Γιάννης D ναυαγήσει από την Αίγυπτο: “Ένα από τα πιο ελκυστικά υπόβαθρα για μια φωτογραφία που τραβήξατε μέσα σε ένα ναυάγιο είναι οι φωτεινές ακτίνες που λάμπουν μέσα από τις θύρες”. (Πίστωση: Anders Nyberg)

“Η υποβρύχια φωτογραφία και η κατάδυση είναι μια μορφή διαλογισμού.”

“Όταν βουτάς σε ένα ναυάγιο που έχει βυθιστεί στο βυθό της θάλασσας, μερικές φορές πάνω από εκατό χρόνια, είναι σαν να στεκόταν η ώρα”, λέει ο Anders Nyberg , ανεξάρτητος φωτογράφος από το σουηδικό νησί Gotland.

Η αγαπημένη του τεχνική είναι να παρουσιάσει οικεία αντικείμενα στο παράξενο, άλλο-κοσμικό περιβάλλον του βαθύ.

Μια βρετανική μοτοσικλέτα BSA M20 του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στη βάση του Thistlegorm. Πίστωση: Anders Nyberg

Μια βρετανική μοτοσυκλέτα BSA M20 του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στο χέρι του Thistlegorm, που βρίσκεται στην Αίγυπτο στην Ερυθρά Θάλασσα. (Anders Nyberg)

“Μπορεί να είναι λαβή πόρτας, αγγείο ή κιάλια, έπιπλα ή τοίχος με ένα εργαλείο που κρέμεται καλά αριστερά στον τοίχο. Είναι έτσι μου αρέσει, ανέγγιχτο, να βρω τις καλύτερες φωτογραφίες “, λέει.

Χώροι ναυαγίων όπως το SS Thistlegorm, ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια του κόσμου, είναι μεταξύ των αγαπημένων του φωτογραφιών, καθώς η ποικίλη θαλάσσια ζωή και τα όμορφα κοράλλια της περιοχής κάνουν πλούσια, ευρύχωρα θέματα φωτογραφίας.

Πίστωση: Anders Nyberg

Το SS Hornstein ήταν ένας γερμανικός ατμοπλοϊκός φορτηγός που βυθίστηκε στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας το 1905. (Anders Nyberg)

Η κατάδυση σε ναυάγια είναι τόσο συναρπαστική όσο και σωματικά και διανοητικά απαιτητική, αλλά μπορεί επίσης να είναι “μια μορφή διαλογισμού, για να χαλαρώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και της εργασίας”.

Πίστωση: Jennifer Idol
palettinoss17

Το USS Kittiwake στο Grand Cayman χρησίμευσε ως υποβρύχιο σκάφος διάσωσης πριν βυθιστεί ως σημείο καταδύσεων. ( Jennifer Idol)

Φωτογράφος, σχεδιαστής και συγγραφέας, η Jennifer Idol είναι η πρώτη γυναίκα που καταδύεται σε 50 πολιτείες στις  ΗΠΑ.

“Ιδιαίτερα απολαμβάνω μεγάλα άθικτα ναυάγια που είναι ιστορικοί και όχι τεχνητοί υφάλων. Κάθε ναυάγιο λέει μια ιστορία, “λέει ο Idol.

Για να τραβήξει επιτυχείς φωτογραφίες, το Idol συμβουλεύει να εστιάζει σε αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του ναυαγίου.

“Τα ναυάγια εμφανίζονται εύκολα αφηρημένα και αόρατα” εξηγεί.

Πίστωση: Jennifer Idol

“Τα ναυάγια όπως το USS Kittiwake μπορούν να απαιτούν πανοραμική φωτογραφία για να παρουσιάσουν την ολότητα τους”, – Jennifer Idol.


 Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio


“Ένα σκάφος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το δει κανείς κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, ειδικά κατά τη δημιουργία μιας φωτογραφίας.

Πίστωση: Jennifer Idol

Ο Eber Ward που βρισκόταν στα στενά του Mackinac, ΗΠΑ, ήταν ένα ξύλινο πλοίο χύμα και συσκευασίας που συγκρούστηκε με πάγο το 1909. (Jennifer Idol)

Ακόμα και σε κάποιον με εμπειρία όπως του Idol, τα ναυάγια μπορούν να δώσουν εκπλήξεις.

«Μερικές φορές εκπλήσσομαι να βρω κοπάδια ψαριών, ασπόνδυλων και ακόμη και χέλια βαθιά μέσα σε ναυάγια», λέει.

Πίστωση: Jordi Benitez

Το Dragonera off Tarragona, βυθίστηκε στη δεκαετία του 1990  (Jordi Benitez)

“Είναι πολύ ξεχωριστό να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν άνθρωποι που ταξιδεύαν στις θάλασσες. Μπορώ να φανταστώ πολλές ιστορίες γι ‘αυτό », λέει ο Jordi Benitez , ένας τραπεζίτης από την Ισπανία που ξεκίνησε στην υποβρύχια φωτογραφία πριν από 12 χρόνια.

“Είναι επίσης πολύ ωραίο να δούμε πώς η θάλασσα παράγει από ένα τεράστιο κομμάτι χάλυβα ένα νέο σπίτι για ψάρια και πώς δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα γύρω από το ναυάγιο”.

Τα θέματα του Benitez συμπεριέλαβαν τη Dragonera στην Tarragona – ένα μεγάλο πλοίο που βυθίστηκε στη δεκαετία του 1990 ως υποβρύχιο τουριστικό αξιοθέατο – και στην Ερυθρά Θάλασσα η Chrisoula K και η Thistlegorm. Το πρώτο είναι ένα φορτηγό πλοίο που έπληξε έναν ύφαλο και βυθίστηκε στη δεκαετία του ’80, και το τελευταίο ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο το οποίο δέχτηκε επίθεση και βυθίστηκε το 1941, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Το ναυάγιο Thistlegorm ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1950.

Πίστωση: Jordi Benitez

Η Χρυσούλα Κ στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν ένα φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε αφού έπληξε έναν κοραλλιογενή ύφαλο. (Jordi Benitez)

“Αγαπώ να βουτήξω στο SS Thistlegorm επειδή υπάρχουν ακόμα πολλά υλικά από τον WW2”, λέει ο Benitez. “Μπορείτε να δείτε ποδήλατα, φορτηγά, τρένα, πτέρυγες αεροπλάνων … Νιώθεις σαν να ταξιδεύετε 70 χρόνια πίσω”.

“Στην υποβρύχια φωτογραφία χρησιμοποιούμε πολλές φορές στροβοσκόπια και τεχνητό φως, αλλά στα ναυάγια, είναι πολύ ωραίο να παίζουμε με φυσικό φως, αυτό δίνει και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στις εικόνες”.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

palettinoss17

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *