Οσκαρικό στιλ: Τα δικά μας ενδυματολογικά βραβεία.

Είναι η ετήσια ευκαιρία των μεγάλων αντρών του σινεμά να αποδείξουν αν τους “κόβει” ενδυματολογικά ή αν κόβονται στις στιλιστικές εξετάσεις. Ιδού τα φετινά αποτελέσματα.

Εχεις σκεφτεί ποτέ τι θα φορούσες αν ήσουν καλεσμένος στα Όσκαρ; Θα πήγαινες για το κλασικό formalwear ή θα προσπαθούσες να κάνεις τη διαφορά; Θα έσκαγες με παπιγιόν ή με μαύρη γραβάτα; Το tuxedo σου θα ήταν μαύρο ή σκούρο μπλε; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί και να σου είναι παντελώς αδιάφορα (μιας που δεν είσαι καλεσμένος στα Όσκαρ και μάλλον δεν προβλέπεται να είσαι σε ετούτη εδώ τη ζωή), βασάνισαν έντονα όμως τους κυρίους που κρατούσαν το προσκλητήριο στα χέρια και παρευρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Kodak Theatre. Δεν θα ασχοληθούμε (σχεδόν) καθόλου με το ποιος πήρε τι και ποιος το έχει πιο μεγάλο το ταλέντο. Εδώ θα μιλήσουμε για τους μεγάλους ενδυματολογικούς νικητές και χαμένους, εκείνους που πάνε καρφί για style icons του αύριο και εκείνους που κλαίνε αγκαλιά με τον στιλίστα τους. Απόψεις, διαφωνίες, γιουχαΐσματα καλοδεχούμενα στο τέλος του κειμένου.

 

Βραβείο Διαχρονικής Αξίας στο Χαλί

Παχαίνει, αδυνατίζει, ξυρίζεται, αφήνει μούσια, γκριζάρει, ασπρίζει, κουρεύεται, χτενίζεται – ό,τι και να κάνει μοιάζει να μην έχει σημασία: ο George Clooney στιλιστικά κάνει πάντα περίπατο στα Όσκαρ. Με ένα πάντα αξιοπρεπές tuxedo (αυτή τη φορά Armani), ένα λαμπερό χαμόγελο και ένα λαμπερό κορίτσι δίπλα του, είναι το «σιγουράκι» για να γεμίζουν λίστες καλοντυμένων σαν αυτή εδώ.

 

Βραβείο Καλοντυμένου Πρωτοεμφανιζόμενου

Με τον αέρα που σου δίνει το να έχεις ψηφιστεί Ο Πιο Σέξι Άντρας του 2012 (σύμφωνα με το People που παραδοσιακά απονέμει το βραβείο), αφήνοντας πίσω σου Gosling, Pattinson και λοιπούς και λοιπούς, ο γεροδεμένος Channing Tatum πάτησε στιβαρά επάνω στο χαλί με τα δετά λουστρίνια του φορώντας ένα εκπληκτικό three-piece Gucci κοστούμι. Δες πόσο χαλαρά το φοράει, σαν να ήταν πιτζάμα. Δες πως βάζει τα χέρια στις τσέπες. Αν κάνεις ησυχία, σχεδόν τον ακούς να σφυρίζει αμέριμνα.

 

Βραβείο Μεγάλης Απογοήτευσης

Τι σου συμβαίνει Joseph Gordon-Levitt; Γιατί μοιάζεις – όπως θα σε χαρακτήριζε η γιαγιά μου – με λιμοκοντόρο; Γιατί είναι έτσι μακρουλούτσικο αυτό το παπιγιόν και γιατί το σακάκι μοιάζει να μη σου κάθεται καλά; Επίσης, τι συμβαίνει στο πρόσωπο; Μπότοξ; Βγαλμένα φρύδια; Κάτι απροσδιόριστο δεν πάει καλά με αυτή την εμφάνιση από τον κατά τ’ άλλα πάντα άψογο στα κόκκινα χαλιά Gordon. Ευτυχώς παρηγορηθήκαμε κάπως με τον χορό του επί σκηνής γιατί κάτι τέτοια ξαφνικά μας κάνει η νέα γενιά και μετά θέλουμε να βλέπουμε μόνο τον Clooney.

 

Βραβείο Badass Κομψότητας

Μην κοιτάς που ετοιμάζεται να πάει στην εκκλησία με την Jennifer Aniston, o Justin Theroux ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «κακά παιδιά» του Χόλιγουντ, ένας τύπος που στην καθημερινότητά του κυκλοφορεί συνεχώς σαν ξεπεσμένος rockstar με σκισμένα τζιν, μαύρα t-shirt και biker jackets. Για αυτό ακριβώς το λόγο όμως είναι αξιοθαύμαστο το πόσο καλοντυμένος, καθαρός και γοητευτικός δείχνει μέσα στο Salvatore Ferragamo του. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, περπατάει στο κόκκινο χαλί σαν να το κάνει κάθε μέρα και συνοδεύει έξοχα της κυρία με την κόκκινη τουαλέτα – υπερπαραγωγή. Και παρότι ντυμένος πιγκουίνος έχει πάντα αυτό το απροσδιόριστο, πονηρό «κάτι» στο βλέμμα του.

 

Βραβείο Ό,τι Να ΄ναι

Κατανοητό ότι ο Robert Downey Jr. δεν είναι μια απλή περίπτωση ανθρώπου, είναι αυτός ο sui generis, ελαφρώς κούκου τύπος που δεν περιμένεις να τον δεις στα κόκκινα χαλιά συμβατικά ντυμένο. Αλλά ίσως τα ελαφρώς φιμέ γυαλιά τρελού επιστήμονα να ήταν αρκετά για να κάνει το statement του. Να δεχτώ ακόμη πως επειδή είναι εκκεντρικός, έπρεπε να φορέσει και ένα πουά ποσέτ στην τσέπη. Αλλά αυτό το σακάκι; Με αυτά τα σατέν μυτερά πέτα; ΚΑΙ με μαύρη γράβατα ΚΑΙ με μαύρο πουκάμισο; Κάτσε, ρε Robert, basta.

 

Βραβείο Χαμαιλέοντα

Το παραδεχόμαστε πως έχουμε μια αδυναμία στον συγκεκριμένο (ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ BREAKING BAD;) και πως ο χαρακτηρισμός Χαμαιλέοντας ίσως είναι και ελαφρώς επηρεασμένος από τον χαρακτήρα του κυρίου White. Κι όμως, αν χτυπήσεις το όνομά του Bryan Cranston στο google θα διαπιστώσεις και μόνος σου πως αυτός ο χαρισματικός ηθοποιός δεν βαριέται να αλλάζει ποτέ το στιλ, τα μαλλιά και τα μούσια σου και να μεταμορφώνεται ανάλογα με το τι ζητούν οι περιστάσεις. Εδώ, ντυμένος αψεγάδιαστος gentleman με μονόκουμπο κοστούμι που του πέφτει τέλεια, ολόσωστο μέγεθος και σχήμα παπιγιόν και εξίσου καλοσχηματισμένο μουσάκι. Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Hail Heisenberg.

 

Βραβείο Δεν Με Μέλλει

Είναι ξεκάθαρο το τι μας λέει εδώ ο Quentin, σε ελεύθερη μετάφραση κάτι του στιλ «Είμαι ο Quentin Tarantino και σας έχω όλους γραμμένους εκεί που ξέρετε». Γι’ αυτό και αποφάσισε να έρθει στην τελετή με ογκώδες σακάκι που τον κάνει να δείχνει ακόμη πιο chubby απ’ ότι είναι και δερμάτινη γραβάτα, φυσικά όχι σωστά δεμένη – αλίμονο – αλλά με έναν χαλαρό κόμπο μεθυσμένου τύπου που μόλις έφαγε μπουνιές στο σοκάκι πίσω από το μπαρ. Και έτσι διαλυμένος όπως ήταν πάνω στις σκουπιδοσακούλες, ήρθαν και δυο γάτες και του έκαναν αυτό που βλέπεις στα μαλλιά. Γιατί, Quentin, γιατί;

 

Βραβείο Coolness

Ο Bradley Cooper έσκασε μύτη με το Mini Cooper a.k.a. τη μαμά του, η οποία με τη σειρά της έσκασε μύτη με αθλητικά παπούτσια κάτω από την τουαλέτα και τα ροζ φτερά. Κάπως έτσι εξηγείται γιατί ο Bradley είναι ένας από τους πιο cool τύπους στις δημόσιες εμφανίσεις του εδώ και μερικά χρόνια, είναι γονιδιακό το θέμα. Και φυσικά αυτή του η εμφάνιση δεν αποτελεί εξαίρεση, με το δυναμικό Tom Ford του να του πηγαίνει υπέροχα.

 

Αναπληρωματικός Ηττημένος

Δεν ξέρουμε γιατί ο Jaime Foxx αποφάσισε πως είναι καλή ιδέα να φορέσει γκρι tuxedo στο μεγαλύτερο black tie event όλου του πλανήτη. Δεν έχουμε ιδέα γιατί θεώρησε πως είναι σωστό να το ταιριάξει με μαύρο πουκάμισο και σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να προσθέσει και ένα ιριδίζον παπιγιόν από πάνω. Αυτό που ξέρουμε είναι πως το τελικό αποτέλεσμα δυστυχώς δεν το λες εντυπωσιακό. Πάλι καλά που έχει στο πλευρό του την εντυπωσιακότατη 19χρονη κόρη του (την οποίας όπως βλέπεις της πατάει και το φόρεμα).

 

Αναπληρωματικός Νικητής

Πρόταση: θέλετε κάθε φορά που προσπαθούμε να δηλώσουμε πως κάτι δεν θα συμβεί ποτέ, αντί για το βαρετό κλισέ “όταν παγώσει η κόλαση” να χρησιμοποιούμε πλέον τη φράση “όταν σταματήσει να είναι γαμάτος ο Hugh Jackman”; Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από εκείνον, βέβαια, στις στιλιστικές μας προβλέψεις είχαμε πέσει μέσα για καθόλου Άθλιο Hugh. Και δεν μας διαψεύδει, με υπέροχο σταυρωτό tuxedo δια χειρός του μετρ του είδους, Tom Ford.

 

Ο Μεγάλος Ηττημένος

Όταν ηρεμήσει από τη χαρά του που το Argo πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (και εκείνος το αίμα του πίσω), όταν περάσει λίγο καιρός και δει με καθαρό μυαλό φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη βραδιά, ο Ben Affleck ίσως συνειδητοποιήσει πόσο ατσούμπαλο, πόσο χοντροκομμένο και πόσο καλοσχηματισμένο τον κάνει να δείχνει η συγκεκριμένη επιλογή. Και ίσως τότε να δει και πόσο στραβό είναι το παπιγιόν του. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η Jennifer Garner τι έκανε; Όλο το βράδυ φωτογραφιζόταν;

 

Ο Μεγάλος Νικητής

Όχι, δεν πρόκειται περί συνωμοσίας να μη σπάσει το σερί του Lincoln και να σαρώσει ό,τι βραβείο βρει στο διάβα του, πρόκειται για την αντικειμενική αλήθεια της λαμπερής αυτής βραδιάς. Με το navy blue κοστούμι του που αναδεικνύει την ψιλόλιγνη φιγούρα του, το παχουλό καλοδεμένο παπιγιόν του και το χαμόγελο απόλυτης επιτυχίας που σου χαρίζει το τρίτο σου Όσκαρ, ο Daniel Day Lewis απλά έσκισε. Εντωμεταξύ, ο πιο καλοντυμένος της περσινής χρονιάς ήταν ο περσινός νικητής του Α’ αντρικού ρόλου, Jean DuJardin, ο οποίος φέτος ήταν μάλλον αδιάφορος. Δεν ξέρω τι είδους παιχνίδι παίζεται. Είναι λες και αποφασίζουν να καλοντυθούν μόνο αν πρόκειται να ανέβουν εκεί πάνω. Σε κάθε περίπτωση, άλλη μια νίκη για τον DDL, άλλη μια νίκη για το καλό γούστο. Άξιος, άξιος.

oneman.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *